Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Anul Laudato si'
La cinci ani de la semnarea enciclicei papei Francisc "Laudato si'", Vaticanul a lansat, la 24 mai, un an dedicat acestui document care arată grija Bisericii față de mediul înconjurător. Anul aniversar special "Laudato si'" este o inițiativă a Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Integrale a Omului și va include o gamă largă de evenimente, începând cu o zi globală de rugăciune și încheindu-se cu lansarea de planuri de acțiune sustenabile pe mai mulți ani. În iunie, conform unui program inițiat de dicaster, va fi publicat un document despre implementarea acestei enciclice.

Obolul Sfântului Petru
Sfântul Părinte a stabilit ca, anul acesta, colecta pentru Obolul Sfântului Petru, care prin tradiție se desfășoară în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, la 29 iunie, să fie transferată în lumea întreagă în duminica a XXVII-a a timpului liturgic de peste an, la 4 octombrie, zi dedicată sfântului Francisc din Assisi.

Orientări pastorale
Patru verbe: primire, protejare, promovare, integrare caracterizează documentul "Orientările pastorale privind persoanele strămutate intern", prezentat marți, 5 mai, de Departamentul în Slujba Dezvoltării Umane Integrale, prin Secția pentru Migranți și Refugiați. Noul document, aprobat de Sfântul Părinte, are scopul de a oferi Bisericii indicații cu privire la sprijinirea concretă a acestor persoane. Datele din anul 2019 indică peste 50 de milioane de persoane care, deși au fost nevoite să își părăsească locuințele și regiunile de domiciliu, au rămas în interiorul propriei țări. Documentul face apel ca strămutații intern să nu fie considerați doar numere, ci persoane cu demnitate, care au dreptul la sprijin imediat, mai ales în actualul context de urgență sanitară mondială.

Împreună în rugăciune
"Credincioșii din toate religiile să se unească spiritual într-o zi de rugăciune și post și fapte de caritate, pentru a-l implora pe Dumnezeu să ajute omenirea ca să depășească pandemia de coronavirus" a fost îndemnul Înaltului Comitet pentru Fraternitatea Umană, pentru joi, 14 mai, la care a aderat și papa Francisc cu întreaga Biserică Catolică. PS Iosif Păuleț a adresat un îndemn preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din Dieceza de Iași să se alăture acestei inițiative. Acest comitet este o organizație interreligioasă înființată după "Declarația de la Abu Dhabi" (document despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună), semnată de papa Francisc și marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, dr. Ahmad Al-Tayyib, la 4 februarie 2019, în timpul vizitei papei în Emiratele Arabe Unite. Comitetul este alcătuit din reprezentanți ai mai multor religii.

Un nou institut
În ziua în care s-a aniversat centenarul nașterii sfântului papă Ioan Paul al II-lea, la 18 mai, a fost inaugurat la Universitatea "Angelicum", în cadrul Facultății de Filosofie, Institutul de Cultură "Papa Ioan Paul al II-lea", eveniment salutat de papa Francisc printr-o scrisoare adresată în aceeași zi rectorului Universității Pontificale "Sfântul Toma de Aquino" ("Angelicum"), Michał Paluch, din Ordinul Frații Predicatori (ordinul dominican). Scopul noului institut este "să reflecteze asupra culturii contemporane", grație contribuției unor eminenți filosofi și teologi, inspiratorul instituției fiind chiar sfântul papă Ioan Paul al II-lea, fost student al acestei universități, prin "exemplul spiritului său deschis și contemplativ, pasionat de Dumnezeu și de om, de creație, istorie și artă".

Sfânta Faustina
Papa Francisc, primind cererea și dorința transmise de păstorii de suflete, călugări și călugărițe, precum și de asociațiile de credincioși, și ținând cont de influența exercitată de spiritualitatea sfintei Faustina în diferite regiuni ale lumii, a dispus ca numele sfintei Maria Faustina (Elena) Kowalska, fecioară, să fie înscris în Calendarul Roman General, iar comemorarea ei facultativă să fie celebrată de toți la 5 octombrie. Noua comemorare va avea texte proprii atât la sfânta Liturghie, cât și la Liturgia Orelor. Canonizată în anul 2000 de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, sfânta Faustina este cunoscută prin promovarea invocării Milostivirii Divine și mărturia credibilă prin propria conduită de viață.

"Custozi și slujitori"
Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, marcată anual la 12 mai, papa Francisc a transmis un mesaj special în contextul Anului Internațional al Asistentului Medical și al Moașei. Papa a evidențiat rolul esențial al asistenților medicali și al moașelor, mai ales în această perioadă de pandemie, și a cerut ca statele să investească mai mult în formarea și demnitatea acestor "custozi și slujitori ai vieții". Referindu-se la serviciul moașelor, care asistă femeile însărcinate și le ajută să dea naștere copiilor, papa a subliniat: "Munca voastră este printre cele mai nobile din câte există, fiind dedicată de o manieră directă slujirii vieții și maternității".

Copii misionari
Ziua Copilăriei Misionare Pontificale (CMP), la nivel național, a fost celebrată la 23 mai, marcând un an de la inaugurarea Copilăriei Misionare Pontificale în România și în Republica Moldova. Tema propusă anul acesta este "Suntem trimiși să reînnoim lumea". La sfânta Liturghie celebrată on-line, 22 de copii din România, Irlanda și Italia au depus adeziunea la opera Copilăriei Misionare în prezența pr. Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale din România, care le-a încredințat noilor membri mandatul de mic misionar al lui Isus în lume. Copilăria Misionară a fost inaugurată în anul 1843 de episcopul francez Charles de Forbin Janson, pentru a-i ajuta pe copiii din China care mureau fără a primi Botezul. Papa Pius al XI-lea a ridicat-o la rang "pontifical" la 3 mai 1922, devenind astfel Opera Copilăriei Misionare Pontificale.

Căsătorii on-line, nu!
Sacramentul Căsătoriei este valabil numai atunci când se celebrează în prezența preotului, a mirilor și a martorilor; Biserica Catolică nu va celebra, nici nu va înscrie în registre căsătoriile încheiate on-line. Aceste adevăruri au fost reamintite de Biserica Catolică din Singapore după ce, la 5 mai, țara asiatică a aprobat o nouă lege care introduce măsuri temporare pentru celebrarea și înregistrarea căsătoriilor civile. Potrivit noii legislații civile, valabilă în perioada pandemiei de COVID-19, căsătoria civilă poate fi încheiată printr-o conexiune video în direct cu participarea mirilor, a ofițerului stării civile și a martorilor. "Recursul la conexiunea on-line poate fi de folos doar pentru a permite rudelor și prietenilor să asiste în direct la ritul sacramental", precizează reprezentanții Bisericii.

Semnal de alarmă
"Părinții sunt primii responsabili de educația copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri", se afirmă în scrisoarea deschisă din 28 aprilie, semnată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Comisiei de Învățământ a CER. Episcopii semnalează că modificările legislative (modificarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prin Legea 45 din 3 aprilie 2020) nu s-au făcut în baza unei consultări prealabile a tuturor factorilor implicați în procesul de educație, printre care se numără și Biserica, și atrag atenția că obligativitatea orelor de educație sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinților, garantate de Constituția României.

Centenar de diplomație
Prin colița dantelată "România - Sfântul Scaun, 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice", cu valoare nominală de 29 de lei, emisă la 5 mai, Romfilatelia a marcat împlinirea în luna iunie a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, inaugurate la 1 iunie 1920, întrerupte în anul 1948 și reluate la 15 mai 1990. Emisiunea a fost realizată cu sprijinul documentar și fotografic al Nunțiaturii Apostolice în România, al Arhivei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din România și al lui Emanuel Cosmovici. Emisiunea poștală poate fi achiziționată online de la Magazinul "Romfilatelia" (www.romfilatelia.ro/magazin).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat