Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

O binecuvântare pentru orice familie

Fiind luna iunie, lună care începe cu Ziua Copilului, ne-am gândit că ar fi frumos să cunoaștem câteva lucruri despre copiii din misiunile noastre. Părintele Claudiu Iștoc ne vorbește despre copiii din Maikona, Kenya.

- Ce ne puteți spune despre copiii din misiune?

Copiii aparțin în proporție de 97% unui singur trib, Gabra. Ei sunt prețuiți, îngrijiți și li se acordă atenția cuvenită, în limita posibilităților. Este de apreciat că în mentalitatea tribului nu există conceptul de abandon al copiilor. Chiar și atunci când un copil rămâne orfan, este luat în grijă de rudele tatălui, care au obligația de a se îngriji de el.

- Ce reprezintă copilul pentru familie și trib?

Copiii reprezintă o binecuvântare pentru orice familie, indiferent dacă sunt băieți sau fete; totuși, tribul obișnuiește să facă sărbătoare la nașterea unui băiat, pe când la nașterea unei fete se pregătește doar o cină mai deosebită.

- Câți copii are o familie și ce tradiții?

Dacă înainte o familie avea între 10-12 copii, acum are între 4-7 copii. Pe teritoriul misiunii sunt circa 380 de copii în nouă grădinițe și 1.260 de elevi în șapte școli primare. Oamenii sunt mai responsabili cu privire la viața copiilor și posibilitățile de a-i întreține. Acest lucru se vede și prin schimbarea ideii de "prim-născut". Dacă în trecut acesta primea toate bunurile materiale ale tatălui și trebuia să conducă întreaga familie, acum fiecare copil își primește partea lui de moștenire. Conform culturii, băieții se îngrijesc de turme, fetele, de treburile casnice.

- Câți dintre ei merg la școală?

Mentalitatea că orice copil trebuie să meargă la școală s-a dezvoltat încet, în 54 de ani de evanghelizare; cu toate acestea, în multe familii un copil este "sacrificat" pentru a merge cu turmele. Actualmente, 75% dintre copii merg la școala generală, liceul rămânând o opțiune doar pentru cei cu posibilități financiare.

- Au acești copii un viitor?

Copiii cu rezultate bune au un viitor. Unii dintre ei au devenit învățători, profesori sau asistenți medicali în zonă. Acum mulți vor să plece, să lucreze în orașele mari.

- Care sunt proiectele misiunii pentru copii?

Pe scurt, misiunea susține hrana pentru aproximativ 250 de copii de la opt grădinițe; susține 65 de adopții la distanță, oferă sprijin financiar copiilor săraci pentru spitalizare, transport și medicamente și donează alimente pentru familiile foarte sărace, cu mulți copii. Proiectele mari au făcut ca în decursul ultimilor ani să fie construite pe teritoriul misiunii nouă săli de grădiniță, cinci săli de școală, o bucătărie pentru masa copiilor și multe spații cu cisterne de apă. Pe această cale mulțumim Centrului Misionar Diecezan Iași pentru susținerea financiară.

- După toate eforturile depuse, se vede un progres în educația copiilor?

Din ce observ și din mărturiile oamenilor, există un mare progres în viața copiilor, ceea ce înseamnă că tot efortul a meritat și merită. Misionarii au fost primii care au introdus educația școlară, îngrijirea medicală și multe altele.

- Un gând pentru cititori!

Tuturor celor care ne susțin, le mulțumim pentru interesul și sprijinul oferit. A ajuta un copil sărac înseamnă a alina suferința lipsurilor și a da o speranță pentru viitor, pentru o viață mai bună. Vă mulțumim și Dumnezeu să vă răsplătească în toate!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat