Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Tinerii înfloresc când se simt iubiți

Privim cu nostalgie spre trecut, dar și cu multă speranță în viitor. Lăsăm în urmă amintiri de neuitat. S-a mai scris încă o filă în carnetul vieții de elev...

Începutul lunii iunie de anul acesta ne amintește de vizita papei Francisc în urmă cu un an în România și la Iași. Prezența Sfântului Părinte pe meleagurile noastre a fost un dar nestemat al lui Dumnezeu făcut națiunii noastre și, în mod special, Bisericii noastre locale, care va rămâne pentru mult timp întipărit în inimile multor persoane.

La un an distanță de la acest eveniment istoric, multe trăiri din acele zile sunt încă vii și apropiate; multe cuvinte ale Sfântului Părinte răsună în mintea și inima noastră, numeroase gesturi ale "omului îmbrăcat în alb" au sfărâmat prejudecăți și au schimbat mentalități.

La Iași, tinerii catolici și de alte confesiuni, dar și cei mai puțin obișnuiți cu "cele sfinte" au simțit dragostea unui păstor de suflete, exprimată în gesturi și în cuvinte. Seninătatea, bucuria și căldura papei Francisc au manifestat frumusețea credinței care modelează atât de frumos o viață, iar cuvintele pline de sens adresate pelerinilor au dat de înțeles că vin din inimă pentru a fi încurajare și balsam pentru suflete. Cât de frumos au răsunat în piața din fața Palatului Culturii cuvintele papei Francisc: "«Tinerii înfloresc când se simt iubiți», spunea Eduard. Toți înflorim când ne simțim iubiți. Pentru că iubirea prinde rădăcini și ne cheamă să ne înfingem aceste rădăcini în viața celorlalți". Este dorința fiecărui copil, adolescent și tânăr: să simtă că este iubit și prețuit, că nu este "invizibil" pentru ceilalți și că viața proprie valorează pentru ei.

Nici la Iași nu a ezitat Sfântul Părinte Francisc să le propună tinerilor idealuri înalte, care dau cu adevărat sens vieții: "Domnul ne dăruiește tuturor o vocație care este o provocare, pentru a ne face să descoperim talanții și capacitățile cu care suntem înzestrați și pentru ca să le punem în slujba celorlalți. Ne cere să ne folosim de libertatea noastră ca o libertate de alegere, să spunem «da» unui plan de iubire, unui chip, unei priviri. Aceasta este o libertate mult mai mare decât aceea de a putea să consumăm și să cumpărăm lucruri. O vocație care ne pune în mișcare, ne face să distrugem tranșeele și să deschidem drumuri care să ne amintească acea apartenență de fii și de frați".

La un an de la vizita sa în România, în aceste timpuri în care suntem amenințați mai degrabă de "virusul" fricii decât de noul coronavirus, atenționarea Suveranului Pontif are o valență deosebită: "Cel Rău divizează, dispersează, separă și creează discordie, seamănă neîncredere. Vrea să trăim «distanți» de ceilalți și de noi înșine. Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne amintește că nu suntem ființe anonime, abstracte, ființe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem ființe goale și nici superficiale. Există o rețea spirituală foarte puternică, o rețea care ne unește, ne «conectează», ne susține și care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune".

Tinerii înfloresc atunci când se simt iubiți, dar și atunci când simt că fac parte din această rețea spirituală puternică în care se simt uniți cu ceilalți în jurul lui Cristos și în care "Să mergem împreună!" nu este un slogan, ci un mod de a ne simți Biserică. Pentru tineri:

- Nu înflorești doar într-un glob de cristal, ci și încercat de dificultăți. Amintește-ți că multe flori prețioase cresc la înălțimi și printre stânci!

- Înflorești cu adevărat atunci când ai curajul să-i spui "da" lui Dumnezeu, punând întreaga ta viață în mâinile sale!

- Nu vei străluci cu adevărat dacă în jurul tău alții vor fi în întuneric! Îngrijește-te ca "parfumul" vieții tale de credință să învăluie pe cei de vârsta ta!

Pentru comunități:

Nicio comunitate, niciun popor nu va înflori dacă nu înfloresc tinerii! Creați condiții de creștere pentru tinerii din propria comunitate!

Unii tineri nu înfloresc pentru că trăiesc mult timp în întuneric. Oferiți-le lumina și căldura de care au nevoie!

Căutați mereu o cărare către tineri! Vă vor fi recunoscători!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat