Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Doamne, cum știi tu să le așezi!

Zilele trecute am primit un telefon de la o doamnă care mă întreba - curios, într-o limbă străină pe care întâmplător o știu - cine sunt. "Mi s-ar părea respectuos să vă prezentați dv., nu eu, care am primit telefonul", i-am răspuns. "Totuși - a replicat ea - o să vă rog pe dv. să-mi spuneți cine sunteți, vreau să văd dacă am sunat persoana potrivită".

Suspansul a crescut și am continuat să insist: "Doamnă, vă rog respectuos să-mi spuneți dv. cine sunteți, pentru că dv. ați sunat". - "Bine, dacă dv. nu vreți să-mi spuneți cine sunteți, eu sunt N., fiica lui N.".

Numele îmi spunea ceva, dar nu mi-ar fi trecut prin minte că putea fi chiar fiica unei prietene de-ale mele din copilărie. Ea era!

Este vorba de fiica unei prietene vecine. Ne jucam împreună când eram mici, apoi ne făceam temele împreună, iar la un moment dat drumurile noastre s-au despărțit. Între timp, eu m-am căsătorit și am plecat din sat, fără să mai știu nimic de prietena mea.

Aveam să aflu mai târziu că această prietenă, după o experiență neplăcută, a rămas însărcinată și a născut o fetiță, dar pe care, din cauze mai puțin cunoscute, a abandonat-o chiar la maternitatea unde o născuse. Prin nu știu ce împrejurări această fetiță a fost înfiată de o familie dintr-o altă țară. Între timp, după deschiderea granițelor, ca mulți alți români, și mama naturală a acestei fetițe s-a dus la muncă într-o țară străină, departe de casă.

La un moment dat, tânăra care m-a sunat mi-a spus, printre altele: "Într-o zi, când eram la școală, am întâlnit o doamnă pe stradă. Semăna izbitor cu mine, dar nu am avut curajul să o abordez, pentru că am considerat că nu e de bun-simț. I-am vorbit mamei adoptive de ea, iar mama mi-a dat de înțeles că mă înșel, că mi se pare, că se întâmplă ca oamenii să semene între ei. Cred că am mai întâlnit-o de cel puțin cinci ori, apoi nu am mai știut nimic de ea. O dată chiar ni s-au întâlnit privirile, dar am trecut mai departe.

Într-o zi, la biserica pe care o frecventam, era o înmormântare. Pe sicriu - o fotografie care semăna izbitor cu doamna pe care o întâlnisem. Și, pentru că nu am avut curajul să merg imediat să întreb despre cine era vorba, m-am dus mai târziu la parohie și am cerut câteva detalii despre înmormântare. Părintele mi-a spus ceva, dar pentru siguranță m-a trimis la primărie. Atât știa, că era o străină.

La primărie, găsind o doamnă drăguță, după ce i-am explicat de ce am venit, a căutat în arhivă și a găsit o copie a cărții de identitate a răposatei. Era născută în România, exact în localitatea pe care o aveam și eu pe certificatul meu de naștere, și venise ca îngrijitoare pentru un bătrân. Din aproape în aproape, după zeci de telefoane, după zeci de refuzuri, am aflat că aceea era mama mea naturală! Murise de cancer..."

Istoria era uimitoare! Tânăra mă sunase ca să mă întrebe dacă o pot ajuta să-și găsească bunicii și, eventual, frații și surorile - dacă erau -, fiindcă tatăl ar fi fost mai greu de găsit, dată fiind întâmplarea neplăcută în urma căreia fusese concepută. Între timp a aflat cine sunt bunicii materni și chiar i-a mulțumit deja bunicii pentru că fiica ei nu a avortat-o, chiar dacă a abandonat-o la spital: Dumnezeu a avut grijă să-i găsească o familie adoptivă frumoasă, cu doi părinți care o iubesc la fel de mult cum ar fi iubit-o proprii părinți naturali.

La finalul convorbirii noastre de atunci, care a durat vreo două ore, după ce am depănat tot felul de amintiri legate de mama ei, mi-am spus: "Doamne, cum știi tu să le așezi!" (Corina)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat