Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Servicii de Îngrijire la Domiciliu

În luna aprilie 2020, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a sărbătorit 20 de ani de la demararea activităților de îngrijire la domiciliu oferite în Dieceza de Iași.

În tot acest timp de activitate, echipele formate din medici, asistenți sociali, asistenți medicali, kinetoterapeuți, îngrijitori la domiciliu și numeroși voluntari au construit, prin implicare și responsabilitate socială, angajare și devotament pentru oameni și sănătatea lor, o rețea profesională, care asigură anual servicii de îngrijire pentru aproximativ 1.300 de persoane vârstnice.

Activitatea centrelor de îngrijire la domiciliu constă în asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu a persoanelor, care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu. De asemenea, se pune accent pe creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, sprijinind atât persoana în suferință, cât și familia acesteia. Urmărim menținerea autonomiei persoanei asistate pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situației de dependență, precum și scăderea gradului de solicitare pentru familiile ce îngrijesc persoanele imobilizate la pat sau la domiciliu.

Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" este constituit dintr-o rețea de nouă centre de îngrijire la domiciliu, situate în Huși, Faraoani, Iași, Iugani, Oțeleni, Pîrgărești, Roman, Săbăoani, și Suceava. Prin intermediul acestora se oferă servicii de îngrijire în peste 30 de localități.

Încă din anul 2000, de la înființarea primului centru, am avut alături de noi instituții și oameni care au sprijinit înființarea și dezvoltarea centrelor de îngrijire la domiciliu. Amintim implicarea colaboratorilor noștri din Caritas Münster, Germania. Cu sprijinul lor am reușit să aducem în România un model de bune practici în asistarea persoanelor vârstnice la domiciliu. Drumul a continuat sub îndrumarea episcopilor diecezani și a preoților, care au pus la dispoziție locațiile necesare amenajării birourilor, dar și alte lucruri atât de necesare pentru organizarea activității de îngrijire. De asemenea, au răspuns mereu cu entuziasm la inițiativele centrelor de îngrijire locale pentru sprijinirea vârstnicilor: colecte, aniversări, pelerinaje etc. O deosebită importanță o reprezintă autoritățile locale, care au înțeles că doar prin parteneriat public-privat vom reuși să dezvoltăm servicii de calitate în comunitățile noastre. Amintim aici consiliile locale din Huși, Faraoani, Săbăoani, Tămășeni, Oțeleni, Pîrgărești, Hălăucești și Mircești.

La ceas aniversar, dorim să mulțumim în mod deosebit oamenilor care au depus toate eforturile pentru ca persoanele vârstnice asistate să simtă iubirea aproapelui. Echipele de îngrijire, voluntarii, directorii Caritas, episcopii și preoții, autoritățile locale și județene, fiecare reprezintă o verigă fără de care nu am putea să vorbim astăzi de un program de îngrijire la domiciliu.

De ce continuăm să luptăm pentru menținerea și funcționarea acestor centre de îngrijire la domiciliu? Pentru că dorim să redăm șansa la o viață demnă pentru vârstnicii din România, cu precădere pentru cei din Moldova. Peste 20% din populația vârstnică a României (cu vârsta peste 65 de ani) are nevoie de îngrijire la domiciliu și numai 0.23% beneficiază concret de aceste servicii. Multe persoane vârstnice dependente sunt izolate în prezent în gospodăriile lor, fără sprijin pentru nevoile elementare ale vieții cotidiene, în condiții de viață extrem de dificile și cu încălcarea unor drepturi fundamentale. Ne dorim ca pe viitor, cu sprijinul autorităților publice, a preoților dar și a altor persoane de bunăvoință, să înființăm și alte centre de îngrijire la domiciliu în dieceză. Împreună vom reuși să venim în întâmpinarea nevoilor persoanelor vârstnice sau în suferință.

Antonina Dogariu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat