Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Saint Cordon

În partea de nord-est a Franței, aproape de granița cu Belgia, în orașul Valenciennes, este cinstită de mai bine de o mie de ani Sfânta Fecioară a Sfântului Cordon (panglică de mari dimensiuni).

În anul 1008 orașul a fost cuprins de o groaznică ciumă, în câteva zile murind aproape 8.000 de locuitori. Nicio familie nu a scăpat de acest flagel. Zi și noapte, capela Neufbourg - pe care Carol cel Mare, vizitând orașul, a dedicat-o Mariei - era plină de oameni care implorau ajutorul Maicii Domnului.

În afara orașului trăia atunci, într-o chilie săracă, un eremit sfânt, pe nume Bertholin. Lângă chilie erau o fântână și o capelă cu o statuie a Mariei. Fiind cunoscută sfințenia eremitului, mulți din oraș îl însoțeau în rugăciune. În timpul acestei nenorociri, el și-a dublat rugăciunile. Drept răspuns, la sfârșitul lunii august, Maica Domnului i s-a arătat, zicându-i: "Mergi și spune poporului din Valenciennes că în noaptea dinaintea sărbătorii nașterii mele rugăciunile le vor fi ascultate. Să vină toți pe zidurile orașului și vor vedea o minune. Când locuitorii au auzit această veste au început să se roage și mai mult.

În seara zilei de 7 septembrie, la căderea nopții, o mulțime imensă s-a prezentat pe zidurile orașului, cu ochii ațintiți spre cer. La un moment dat, în fața a peste 15.000 de persoane s-a făcut lumină, iar deasupra capelei a apărut o regină înconjurată de îngeri într-o aureolă strălucitoare. Ținea în mână o panglică roșie foarte lungă. Un înger a prins de un capăt și a înconjurat cetatea, lăsând panglica să cadă ca un cordon protector. Când îngerul a terminat înconjurul, apariția s-a încheiat, iar din acel moment a încetat ciuma, cei bolnavi fiind vindecați. Panglica a fost recuperată de credincioși și așezată într-o casetă de lemn aurit.

Ca recunoștință, populația din Valenciennes împreună cu autoritățile s-au angajat ca în fiecare an, la 8 septembrie, să meargă în procesiune pe urmele lăsate de înger și panglica sa. Chiar și azi, la mai bine de o mie de ani, procesiunea se desfășoară pe distanța de 17 km. Este unic în istorie ca o procesiune să se desfășoare zece secole fără întrerupere.

Ulterior, Maica Domnului a mai intervenit pentru salvarea de epidemii, mai cunoscute fiind cele din anii 1291, 1477, 1515, 1555 și 1665.

Orașul Valenciennes a cunoscut mari tulburări în timpul Revoluției Franceze. În anul 1794, mulți preoți și călugări au fost arestați, 12 surori ursuline au fost martirizate (beatificate la 13 iunie 1920), iar bisericile distruse. Totuși, conform mărturiilor, panglica miraculoasă nu a fost distrusă. Un călugăr ar fi ascuns-o foarte bine ca să nu fie profanată. Mulți presupun că ar fi undeva în subsolul orașului.

În anul 1804, parohul Guillaume Lallemand a comandat o statuie, care a fost realizată de sculptorul Pierre-Joseph Gillet. Un surâs luminează chipul Mariei, care este înconjurată de îngeri. Îngerii și Maria, toți în haine aurite, au în mâini panglica sfântă, iar în față, în genunchi, se roagă Bertholin. Maica Domnului mai are în mână un sceptru regal. În ziua de 7 iunie 1897, în numele papei Leon al XIII-lea, arhiepiscopul de Cambrai, Etienne Sonnois, a încoronat statuia, coroana de aur fiind un dar al comunității din Valenciennes.

Biserica actuală, opera arhitectului Alexandre Grigny, a fost edificată între anii 1825 și 1865. Impresionează în mod deosebit turnul, o adevărată bijuterie gotică, împreună cu toate ornamentele sale.

În anul 1908, la celebrarea a 900 de ani, au fost prezenți 100.000 de pelerini. În anul 1922, papa Pius al XI-lea a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor. În anul 2008, la aniversarea unui mileniu, statuia a fost purtată până la Lourdes.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat