Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Citind Scriptura -

Rusaliile și darul Duhului Sfânt

Sărbătoarea Rusaliilor cu revărsarea Duhului Sfânt marchează începuturile Bisericii și are implicații profunde pentru creștinii timpurilor noastre. Textul care descrie evenimentul coborârii Duhului se găsește în Fap 2,1-4, însă acesta face parte dintr-un context mai amplu, Fap 2,1-13.

Autorul cărții Faptele Apostolilor deschide relatarea cu o încadrare spațio-temporală specifică genului narativ: "Când a sosit ziua Rusaliilor, toți erau împreună în același loc". Probabil e vorba de un spațiu deschis care să permită manifestarea impresionantă a Duhului și prezența unui număr mare de discipoli, circa 120 de persoane. Aceștia au fost umpluți de Duh și au început să vorbească în limbi pentru a putea proclama vestea bună care trebuia să ajungă la toate popoarele. Cât privește timpul, era Sărbătoarea Săptămânilor (Shabuot), celebrată în luna a treia a anului (siwan = mai/iunie), la 50 de zile după marea sărbătoare a Paștelui (cf. Lev 23,15-21).

Alături de Paște (Pesah) și Sărbătoarea Corturilor (Sukkot), Cincizecimea făcea parte din sărbătorile anuale de pelerinaj. Deși la început fusese o sărbătoare agricolă, ea capătă o conotație legată de intervenția eliberatoare a lui Dumnezeu în epopeea exodului. Rabinii au asociat sărbătoarea cu darul Legii de la Sinai, o mărturie clară a acestei conexiuni provenind de la rabi Eleazar în secolul al III-lea d.C. Și cartea Jubileelor 1,1 amintește de urcarea lui Moise pe muntele Sinai pentru a primi darul Legii. Pentru esenieni, este posibil ca Cincizecimea să fi fost sărbătoarea reînnoirii alianței. În esență, rămânea evocarea darului Legii. În noua alianță împlinită în jertfa lui Cristos, Rusaliile privesc darul Duhului Sfânt, principiul noii legi pentru poporul chemat la mântuire.

Coborârea propriu-zisă a Duhului Sfânt este prezentată sub forma unui vuiet de vijelie puternică și arătarea unor limbi de foc. Adesea, manifestarea Domnului are loc în fenomene naturale: Dumnezeu se poate arăta într-un nor de foc, în furtună, într-un rug aprins sau într-o caldă adiere de vânt. În textul nostru, vuietul puternic și focul ar putea fi legate de teofania de pe muntele Sinai (Ex 19,16-19; 20,18), acolo unde Dumnezeu se arată lui Moise și încheie alianța cu Israel, oferind și Legea. Acum vântul și focul devin simboluri ale Duhului Sfânt.

Ce sens au Rusaliile pentru creștinul de azi? Duhul Sfânt păstrează un rol de prim rang în sfințirea și animarea Bisericii, precum și în înțelegerea planului lui Dumnezeu și a valorilor împărăției sale. În primul rând, Duhul să fie Învățătorul, așa cum îl numește evanghelistul Ioan. Poate astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să înțelegem misterul răului, al suferinței sau al aparentei tăceri a lui Dumnezeu. Duhul ne poate orienta către înțelepciunea biblică: să pricepem toate evenimentele și realitățile din perspectiva planului divin. Duhul ca Învățător ne descoperă mai apoi arta de a trăi sau un stil de viață. Ne învață să fim discipoli la nivel de identitate creștină și să-l urmăm pe Cristos în privința existenței practice.

În al doilea rând, Duhul sfințește creștinii, acesta fiind rolul său primordial. Dar Duhul are o funcție și în acțiunea de animare și revigorare. În vremurile noastre este necesar să fie reînnoire, un suflu nou pentru a transforma lumea, mai ales din perspectiva mărturiei. Cartea Faptele Apostolilor are drept scop să prezinte modul cum se răspândește cuvântul lui Dumnezeu până la marginile pământului prin asistența Duhului și mărturia celor trimiși. Cuvântul evangheliei predicat la începuturi are nevoie și acum de martori și misionari, care să se exprime în special prin limba iubirii. Duhul Sfânt revărsat la Rusalii să ne impulsioneze și pe noi pentru a fi martori autentici, curajoși și convingători ai Cuvântului vieții!

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat