Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La 30 de ani de episcopat

Pentru PS Petru Gherghel și pentru Dieceza Romano-Catolică de Iași, ziua de 1 mai a fiecărui an este una de aducere-aminte și recunoștință. La această dată, Preasfinția Sa a fost consacrat episcop de Iași. De la acel moment marcant s-au împlinit anul acesta 30 de ani.

O privire retrospectivă asupra ultimelor trei decenii de slujire ar fi greu sintetizabilă în rândurile puține ale unei pagini de revistă. Dincolo de consemnarea lor în diferite documente sau publicații, multele înfăptuiri rămân imprimate în memoria de neșters a lui Dumnezeu, care a binecuvântat cu dărnicie și abundență viața Diecezei de Iași, aflată în tot acest răstimp sub cârmuirea PS Petru Gherghel.

Actul de mulțumire pentru tot ce au însemnat acești 30 de ani a fost celebrat în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de episcopul - devenit între timp emerit - Petru Gherghel. Căci Liturghia - mai mult decât orice acțiune sau expresie verbală - este locul în care gratitudinea capătă forma ei sublimă, fiind așezată pe altarul jertfei lui Cristos și unită cu aceasta. Prezent la sărbătoarea aniversară, PS Iosif Păuleț, în cuvântul omiliei, s-a îndreptat către predecesorul său, lăudându-i virtutea hărniciei reflectată în oglinda harnicului din Nazaret, Iosif muncitorul, pe care Biserica îl comemorează în aceeași zi: "Munca pe care a prestat-o este pentru Preasfinția Sa un prilej binemeritat de mândrie sfântă și de mulțumire către Dumnezeu, cu ajutorul și binecuvântarea căruia a realizat atât de multe pentru Dieceza de Iași".

Emoționat, PS Petru Gherghel a ținut să transmită la finalul sfintei Liturghii două dintre multele gânduri care străbăteau sufletul său în acea zi și care i se păreau fundamentale și emblematice pentru întreaga sa slujire: "De ce m-a ales Dumnezeu pe mine, fără pregătire prea mare, fără multe calități, pe mine, unul dintre preoții noștri? Și m-am tot gândit de ce. Și am ajuns la o concluzie. Pentru că Dumnezeu conduce Biserica, și nu un om!" Și al doilea gând călăuzitor a fost acesta: "Nu sunt singur, nu numai eu formez Biserica. Și atunci am ales un moto: Ca toți să fie una! Eu am ales ca să știu că nu sunt singur. Nu singur episcopul formează Biserica și nici Biserica nu este fără episcop".

Sentimente de gratitudine adunate din întreaga Dieceză a primit PS Petru Gherghel pentru neobosita și ampla muncă pastorală, împreună cu rugăciunile trimise către Dumnezeu, de a-l binecuvânta cu haruri alese și sănătate întru mulți ani.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat