Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Luna Preasfintei Inimi a lui Isus și un an de la vizita papei Francisc

Luna iunie, în practica Bisericii Catolice, este luna închinată cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus. Devoțiunea față de această Inimă dumnezeiască ne trimite la însăși persoana lui Dumnezeu făcut om, primind liber moartea, din iubire față de noi. Ținta acestei devoțiuni este una singură: iubirea lui Dumnezeu.

Inima în om este sediul iubirii. Isus ne-a iubit până acolo, încât și-a lăsat inima străpunsă de suliță. Sângele țâșnit din această inimă a convertit nenumărați oameni de-a lungul veacurilor. Acest gest suprem de iubire al lui Isus cere un răspuns tot de iubire, din partea fiecăruia dintre noi.

În Noul Testament avem un singur pasaj unde se vorbește explicit despre Inima lui Isus: "învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima..." (Mt 11,29) De la Isus învățăm aceste două virtuți: blândețea și smerenia.

Blândețea este virtutea care ne face plăcuți nu doar în ochii lui Dumnezeu, ci și în ochii oamenilor. Îi putem spune și "dulceață", pentru că e "dulce" și plăcută tuturor. Papa Francisc îi spune "duioșie". Omul blând, duios, atrage. Aparent, această virtute e ușor de practicat. În realitate, ea cere multă stăpânire de sine, o adevărată dominare a propriului "eu". Blândețea deschide inima la nevoile aproapelui nostru. Ea nu poate fi practicată fără harul lui Dumnezeu și fără un raport de intimitate cu Isus. Blândețea este un reflex al bunătății și al milostivirii divine.

Smerenia (sau umilința) este fundamentul vieții spirituale. Este virtutea prin care noi recunoaștem cu toată sinceritatea ceea ce suntem cu adevărat în ochii lui Dumnezeu. Recunoaștem că suntem mici și că numai el este mare, dar suntem așa de prețioși încât, pentru noi și pentru a noastră mântuire, l-a trimis în lume pe Fiul său, Isus, cel care și-a lăsat inima străpunsă ca să găsim în ea alinare și mângâiere în această "vale de lacrimi". Să repetăm deseori invocația: "Isuse, cu inima blândă și smerită, fă inima noastră asemenea cu Inima ta!"

Anul acesta, ziua de 1 iunie înseamnă nu doar Ziua Copilului, ci și prima aniversare a vizitei Sfântului Părinte papa Francisc în Dieceza noastră de Iași. Este o zi cu adevărat istorică pentru Biserica noastră locală și pentru orașul Iași.

Ne amintim cu drag cum Sfântul Părinte, așteptat cu atâta dor de zecile de mii de pelerini, a venit ca un adevărat tată spiritual să ne vorbească și să ne binecuvânteze. El ne-a cucerit cu blândețea și cu umilința sa, virtuți pe care, cu siguranță, le-a învățat de la Inima lui Isus cea "blândă și smerită".

A intrat mai întâi în catedrala plină cu bolnavi și bătrâni, s-a închinat în fața Preasfântului Sacrament, i-a venerat pe Maica Domnului și pe fericitul Anton Durcovici, i-a salutat pe cei prezenți, s-a întreținut puțin cu ei, i-a mângâiat și i-a binecuvântat, apoi s-a îndreptat spre scena pregătită în fața Palatului Culturii. Mulțimea extrem de fericită îl privea cu admirație, îi primea salutul și-i răspundea ovaționându-l: "Vivat papa!" (Trăiască papa!).

În cadrul devoțiunii mariane care a avut loc pe scena din fața Palatului Culturii, papa Francisc a ținut un discurs frumos în care a dezvoltat motoul vizitei sale la noi: "Să mergem împreună!" Numai împreună, uniți în iubire și fraternitate, putem realiza lucruri mari pentru noi și pentru omenire.

Le suntem recunoscători păstorilor noștri de atunci, PS Petru Gherghel și ÎPS Aurel Percă, preoților, autorităților civile și tuturor celor care s-au implicat admirabil pentru reușita acestei vizite. Ea va rămâne scrisă cu litere de aur în istoria Diecezei Romano-Catolice de Iași și a orașului Iași.

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat