Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ce facem pentru alții rămâne pentru totdeauna

În luna noiembrie 2019, trei seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au plecat în misiuni: Alexandru Albu și Mihai Chichiriță, care au plecat în Kenya, iar Alexandru Sergiu Robu, în Coasta de Fildeș. Aproape de finalul experienței misionare, le-am adresat câteva întrebări.

- Ați ales să faceți această experiență misionară. S-au împlinit așteptările?

Am plecat plin de curaj și încredere în Dumnezeu, convins de faptul că voi avea multe de învățat în urma acestei experiențe și va fi benefică pentru formarea mea; și, da, s-au împlinit așteptările, l-am simțit pe Dumnezeu aproape și m-am îmbogățit din multe puncte de vedere. (Alexandru R.)

- Ce știați despre activitatea misionarilor și ce ați întâlnit în concret?

Ceea ce știam despre activitatea misionarilor era doar o mică parte din adevărata muncă depusă zi de zi. Pare simplu să mergi în fața unor oameni care nu îl cunosc pe Isus Cristos și să explici pur și simplu evanghelia. Misionarii însă se lovesc des de contextul cultural, de tradițiile triburilor. Deși cultura este diferită de tradițiile din România, misionarii fac eforturi să devină una cu oamenii locului. (Alexandru A.)

- Ce v-a impresionat la realitatea locală?

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost devotamentul și implicarea oamenilor în activitățile misiunii: au fost disponibili oricând am avut nevoie de ei. Cea mai mare provocare, la nivel personal, au fost cursurile de orgă ținute cu 12 tineri. La început mi-a fost teamă, pentru că nu aveam experiență, dar în final a fost totul foarte bine. (Mihai C.)

- Cum arată o zi obișnuită și ce ne puteți spune despre oameni?

Ziua începea cu sfânta Liturghie de la ora 6.30 și se termina cu cea de la ora 18.00. Activitățile misiunii în care am fost implicat au fost: Liturghiile din sate, unde preotul ajungea, în cel mai bun caz, o dată pe lună; catehezele pentru Botez și Mir; activitățile cu copiii și tinerii, ministranții și asociațiile. Oamenii m-au impresionat pentru că, deși sunt săraci, sunt fericiți și dau dovadă de bucuria credinței, sunt ospitalieri și fac tot posibilul să te simți bine în mijlocul lor. (Alexandru R.)

Ziua începe cu sfânta Liturghie la care participă și copiii de la școlile din Maikona, urmată de activitățile administrative și pastorale. După-amiaza mergem în filiale pentru sfânta Liturghie și activitățile cu tinerii și copiii. Despre oamenii de aici pot spune că au un mod simplu de trăire a credinței, dar așteaptă cu nerăbdare celebrarea sfintei Liturghii. (Mihai C.)

- Ce v-a impresionat cel mai mult în această experiență?

Au fost foarte multe lucruri, dar experiența cea mai puternică am avut-o într-o filială, unde o mamă cu copilul ei în spate a vrut să mi-l dea, să se despartă de el, pentru ca eu să-l duc într-un loc mai bun. (Alexandru A.)

- Ce credeți că așteaptă Dumnezeu de la voi după această experiență?

Cred că așteaptă de la noi devotament și să ne reîntoarcem ca preoți misionari. A fi misionar înseamnă să dai totul pentru oameni, ca Dumnezeu să ajungă până în cele mai inaccesibile locuri. (Mihai C.)

- Definiți experiența în câteva cuvinte!

"Ceea ce facem pentru noi moare cu noi! Ceea ce facem pentru alții rămâne pentru totdeauna". (Alexandru R.)

- Un gând de final!

Vă suntem recunoscători pentru că, prin Centrul Misionar Diecezan, ați susținut experiența noastră în misiuni. Dumnezeu să vă răsplătească așa cum știe el mai bine pentru tot binele făcut pentru misiuni și misionari! (Alexandru A.)

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat