Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Paștele anului 2020 - trăiri și impresii

Majoritatea credincioșilor recunosc că încă nu au fost constrânși din exterior să trăiască un Paște în ambientul strict familial. Solidaritatea a devenit brusc distanțare, prezența reală a fost înlocuită cu cea mediatică, împărtășania sacramentală, cu cea spirituală. Câteva persoane, de vârste diferite, au voit să-și împărtășească experiența pascală din acest an.

  • "În pofida condițiilor restrictive de participare la celebrările liturgice, impuse de autoritățile civile din cauza epidemiei, am reușit să trăim realitatea Învierii Domnului. Chiar dacă biserica a fost goală, ea a fost umplută de prezența și lumina Celui Înviat. Credincioșii care erau nevoiți să stea acasă s-au întrebat cum vor trăi Paștele, dacă nu pot participa la sacramente și Liturghie în biserică. Au primit îndemnul de a participa la celebrările transmise prin diferite televiziuni sau prin internet. E o nouă provocare ce ar trebui să ne ajute să apreciem mai mult ceea ce avem și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, cum mi-a scris o credincioasă din parohie". (Pr. Claudiu Nedelciu)
  • "Efectul palpabil al slujbei: oamenii devin lumânări! (tabloul lumânărilor din catedrala din Iași). O imagine plină de nostalgia trecutului, când noi, creștinii, în noaptea de Înviere, deveneam una cu lumânarea pe care o țineam în mâinile noastre, când ne uneam cu lumina Celui Înviat. Anul acesta, lumânările ne-au reprezentat pe noi, într-o biserică pustie fizic, dar inundată de sufletele noastre. Această speranță a învierii Domnului a fost cea care mi-a alinat neputința de a participa și fizic la sfânta Liturghie, dorul de cei dragi (fiind primul an în care am sărbătorit departe de ei), lipsa îmbrățișărilor bucuriei Învierii... A fost o trăire diferită, de îndreptare a privirii mai mult spre suflet, spre Cristos. Să ne încredem în el!" (Cristina Crețu)
  • "Anul acesta a fost liniște... Sărbătoarea Paștelui a adus în familia noastră bucurie, însă o bucurie liniștită, am putea-o numi. Pot mărturisi că implicarea copiilor la prepararea bucatelor tradiționale, mai puține decât în alți ani, ne-a ajutat să depășim această absență pe care anticipam că o vom resimți intens. Datorită transmisiunilor în direct, prin internet, am reușit să participăm și noi și totodată să le facem cunoscute copiilor toate momentele celebrate în biserică, în perioada Triduumului și a Timpului Pascal. Privind la anii din urmă, ne-am dat seama că sărbătoarea Paștelui reunea tot mai mulți membri ai familiei. Era o bucurie, dar și o continuă alergătură. Aceste momente au lipsit anul acesta. Ne-am bucurat de sărbătoare doar cei care eram acasă, am participat la celebrări și Liturghii de acasă. Sărbătoarea Paștelui de anul acesta nu a fost așa cum ne așteptam să fie. Am simțit mai mult liniștea din seara de Înviere. Dar în același timp am simțit și mai mult bucuria de a fi împreună ca familie". (Fam. Cristian și Lidia Biciușcă)
  • "Plini de speranță, dar îndurerați, am început pregătirile încă din Săptămâna Mare, întrebându-mă: Cum voi trăi acest eveniment, unic și sfânt al anului, cu biserica închisă? Întristați, îngrijorați, dar încrezători în bucuria Învierii, prin grija pastorală a preoților noștri am fost «de față» la toate ceremoniile, prin canalele de comunicare. Impresionat, chiar plin de duioșie, m-am bucurat văzând locul meu obișnuit din biserică ocupat de o candelă aprinsă. Mi-a ținut locul, am crezut în ea! Poate voi fi și eu lumină și căldură. Cândva, fără asemenea restricții, luam parte la sfânta Liturghie, apoi, la ieșire, erau întâlnirile, cu urări de bine, apoi un ou înroșit și ospățul până seara și... s-a terminat prima zi de Paște! De această dată, nu! Am fost acasă noi cu noi și cu Isus cel înviat". (Eduard Lisacoschi)

Pagină realizată de pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat