Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Frumusețe dincolo de aparențe

Chiar dacă aproape am ajuns la suprasaturație în ceea ce privește referințele la pandemia de noul coronavirus, nu putem să nu ne oprim asupra temei și în această pagină.

Pornim de la premisa că orice criză își are partea de oportunitate ce poate duce la creștere, la dezvoltare și la dobândirea unei priviri noi asupra vieții interioare și asupra lumii în care trăim. Este evident că situația creată de pandemie a dat lumea peste cap și ne-a impus limitări din care fie vom ieși mai întăriți, fie se vor acutiza slăbiciunile noastre. Nu ar fi rău să ne facem o listă cu ceea ce învățăm din această criză și o altă listă cu ceea ce ar necesita o atenție mai deosebită în viața noastră, astfel încât acele aspecte să le punem pe făgașul normal al drumului nostru de credință.

O oportunitate a distanțării sociale și a izolării este aceea că stăm mai mult împreună cu familia noastră. Este adevărat că în familiile în care domnește pacea și buna înțelegere se trăiesc momente frumoase, ceea ce se întâmplă mai puțin în acele familii în care lipsește iubirea. Comuniunea trăită în familiile noastre ne poate ajuta să descoperim adevărata frumusețe ce trece dincolo de aparențe.

Din păcate, de fiecare dată când ieșim în societate afișăm o mască, mai mică sau mai mare, pornind de la felul în care vrem să arătăm și mergând până la diferite atitudini cu care intenționăm să ne "cocoțăm" pe poziții de superioritate și de vizibilitate. În familie avem nevoie mai puțin de acest lucru, deoarece ne cunoaștem și ne acceptăm (să sperăm!) așa cum suntem. Iată de ce papa Francisc, în Christus vivit, la numărul 183, îi îndeamnă pe tineri: "Dragi tineri, nu permiteți ca [manipulatorii] să folosească tinerețea voastră pentru a favoriza o viață superficială, care confundă frumusețea cu aparența. În schimb, să știți să descoperiți că există o frumusețe în muncitorul care se întoarce acasă murdar și în dezordine, dar cu bucuria că a câștigat pâinea pentru copiii săi. Există o frumusețe extraordinară în comuniunea familiei reunite în jurul mesei și în pâinea împărțită cu generozitate, chiar dacă masa este foarte săracă".

Din păcate, în mass-media se promovează o falsă frumusețe, care, de fapt, este doar aparență. În programele de televiziune, în postările pe Instagram, în live-urile pe Facebook etc., multe persoane etalează o imagine falsă a propriei persoane pentru ca privirea urmăritorului să fie încântată. Însă acest lucru nu generează decât amăgire! Frumusețea nu este dată de felul în care o persoană arată, de modul în care este îmbrăcată, machiată sau pudrată, ci de dragostea sa față de bine, de alegerile bune pe care le face, de dăruirea față de aproapele etc. De aceea spune Sfântul Părinte că "există o frumusețe care merge dincolo de aparența sau de estetica la modă în fiecare bărbat și fiecare femeie care trăiesc cu iubire vocația lor personală, în slujirea dezinteresată față de comunitate, față de patrie, în munca generoasă pentru fericirea familiei, angajați în munca grea anonimă și gratuită de a reface prietenia socială".

Din fericire, vedem în aceste zile atâtea persoane frumoase care luptă pentru ca omenirea să fie apărată de atacul acestui virus. Aceste timpuri sunt potrivite pentru "a descoperi, a arăta și a evidenția această frumusețe, care amintește de aceea a lui Cristos pe cruce".

* * *

Pentru tineri:

- Obișnuiește-te să privești dincolo de aparențe pentru a descoperi frumusețea interioară a persoanelor!

- Nu încerca să "păcălești" prin felul în care arăți, ci oferă celor din jurul tău frumusețea dăruirii, a bunătății și a bucuriei adevărate!

- Ține cont că există o estetică a cuvintelor, a gesturilor și a atitudinilor! Vorbește, comportă-te și acționează așa cum simți că ar face Cristos!

Pentru comunități:

- Oferiți-le tinerilor ocazii în care să le împărtășiți din frumusețea obișnuită a vieții de zi cu zi!

- Ajutați-i pe tineri să descopere că o viață frumoasă nu poate fi lipsită de greutăți, crize sau nereușite!

- Găsiți modalități să dezvoltați în tineri spiritul critic care să pună la îndoială "criteriile" de frumusețe oferite de mentalitatea comună!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat