Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Viorel Ababei

Misionarul milostivirii, fără să fi plătit o picătură de sânge, împarte roadele mântuirii obținute de Cristos

Sfântul Părinte papa Francisc l-a numit pe pr. Viorel Ababei misionar al milostivirii, prin decretul semnat la 2 aprilie, care i-a fost înmânat de către PS Iosif Păuleț, la 16 aprilie. După primirea acestei misiuni, pr. Viorel a avut amabilitatea să ne ofere un interviu.

- Părinte Viorel, o nouă slujire, care se adaugă celei de poenitentiarius magnus (confesor extraordinar)! Ce înseamnă pentru dv. noua slujire de misionar al milostivirii încredințată de papa Francisc?

Slujirea de poenitentiarius magnus nu are în sine ceva în plus față de slujirea oricărui preot care intră în confesional pentru a oferi dezlegarea sacramentală credincioșilor care se apropie, cu umilință și dorință de convertire, de sacramentul iertării. Noua misiune înseamnă aceeași slujire sacerdotală, dar mai extinsă și îmbogățită cu noi puteri. Mă refer la facultățile speciale acordate pentru dezlegarea unor păcate care comportă o cenzură rezervată Scaunului Apostolic.

- Pentru a vă cunoaște mai bine, să mergem cu gândul în satul dv., Cireșoaia. Acolo se află familia în sânul căreia v-ați născut și ați crescut. Cum s-a născut vocația dv. la Preoție?

Am venit pe lume într-o zi de duminică, în ziua sfântului Andrei. În certificatul de naștere sunt trecut pe 1 decembrie 1958. La Botezul administrat de pr. Carmil Dancă, pe 5 decembrie, am primit numele de Viorel. Părinții mei, Ștefan și Olga Ababei, au fost binecuvântați de Dumnezeu cu șase copii: trei fete și trei băieți. Pot spune că primul semnal din partea lui Dumnezeu că mă vrea în slujba altarului l-am primit la prima sfântă Împărtășanie, la vârsta de 9 ani. Părintele Petru Ciocan m-a făcut să înțeleg că trebuie să devin sfânt, pentru că eu nu am un sfânt patron pe care să-l cheme ca pe mine, și cel puțin alți copii care vor primi la Botez numele de Viorel să mă poată avea ca patron pe mine. Atunci mi-am propus să devin sfânt, și pentru mine sfânt însemna să fiu ca pr. Ciocan, adică preot! Acum sunt convins că nu este suficient doar atât...

- Papa Francisc vorbește des despre milostivirea lui Dumnezeu...

Iubirea milostivă a lui Dumnezeu s-a manifestat mereu în istoria mântuirii, începând cu păcatul primului om, culminând cu moartea pe cruce și învierea din morți. Sângele și apa care au țâșnit din coasta lui Isus, străpunsă de sulița soldatului roman, au fost un izvor permanent de îndurare pentru toate generațiile de oameni care au sorbit din el și au aflat alinare, vindecare și mântuire. Tema milostivirii a fost mereu în actualitate și i-a preocupat pe mulți sfinți. Dintre cei recenți aș aminti-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, care a mers atât de departe în a cere îndurarea divină pentru salvarea sărmanilor păcătoși, încât s-a oferit pe sine ca victimă a iubirii milostive. Mai aproape de timpurile noastre a trăit sfânta Faustina Kowalska, numită "predilecta Divinei Îndurări". La 22 februarie 1931, Isus i-a apărut așa cum avem prezentă în minte icoana lui Isus Milostiv cu celebrele cuvinte: "Isuse, mă încred în tine!" În timpurile noastre, un papă providențial, sfântul Ioan Paul al II-lea, în anul 1980, în enciclica "Dives in misericordia", vorbește magistral despre milostivirea divină și urgența ca oamenii de astăzi să apeleze la milostivirea lui Dumnezeu. La începutul noului mileniu, la 30 aprilie 2000, a instituit sărbătoarea Divinei Îndurări și a canonizat-o pe sora Faustina. Papa Francisc, sensibil și atașat de cei defavorizați și aflați în dificultăți, nu a surprins pe nimeni când a dedicat un an special Milostivirii Divine. În timpul amenințărilor actuale, al violențelor terorismului, al distrugerii omului și familiei, al dezordinilor denunțate cu fermitate și de papa Benedict, scăparea ne vine de la Isus - iubirea milostivă.

- Ați fost numit "misionar al milostivirii". Ce presupune această misiune?

Firește, o slujire care mă responsabilizează și mă obligă să-mi însușesc și să practic calitățile pe care ar trebui să le posede un "misionar al milostivirii": primitor și atent cu toți; clar în prezentarea principiilor morale, mărinimos și generos în împărțirea iertării lui Dumnezeu. Aceste calități nu sunt puține și nici ușor de însușit și de practicat. De aceea, din cauza limitelor și slăbiciunilor mele, mă încred în ajutorul lui Dumnezeu și inspirația Duhului Sfânt și cer cu insistență să mă amintiți în rugăciunile dv., ca să nu dezamăgesc pe nimeni și să reușesc să mă ridic la nivelul așteptărilor tuturor. De asemenea, se mai specifică în scrisoarea de însoțire a mandatului primit de la Sfântul Părinte că va trebui să fiu la dispoziția episcopilor diecezani, să anim misiuni pentru popor, să predic misterul milostivirii divine și să celebrez sacramentul Reconcilierii.

- Printre misiunile pe care le aveți de împlinit este și dezlegarea așa-numitelor păcate rezervate Scaunului Apostolic. La ce se face referire?

Ne amintim de imaginea papei Ioan Paul al II-lea aflat în celula lui Mehmet Ali Agca, acela care a exercitat asupra lui un act de violență fizică, voind să-l ucidă. Papa l-a iertat, i-a obținut și împăcarea cu Dumnezeu, dar aceasta nu l-a scutit de ispășirea faptei comise. Acesta este un păcat rezervat Scaunului Apostolic care poate fi delegat spre dezlegare și unui preot. Aici aș introduce o paranteză. Circulă pe rețelele de socializare multe neadevăruri puse pe seama papei, în special de persoane dușmănoase și rău intenționate. E grav că și creștini catolici, deși spun că nu cred nicio iotă, se grăbesc să le distribuie. Deși nu sunt păcate rezervate Scaunului Apostolic, ele sunt păcate foarte grave și, mai ales, trebuie evitate cu desăvârșire. Un alt păcat rezervat Scaunului Apostolic este, de exemplu, profanarea speciilor euharistice și folosirea lor în scop sacrileg - un păcat și mai grav decât precedentul. Doresc să specific că starea iregulară a divorțaților recăsătoriți nu este rezervată dezlegării Sfântului Părinte, pentru că, nu-i așa, "ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă" (Mt 19,6). La fel, păcatele din viața intimă de familie și cele care țin de etica sexuală nu sunt rezervate Scaunului Apostolic, ele putând fi dezlegate de orice preot în condițiile care se cer: regretul sincer și propunerea de îndreptare.

- A fi misionarul milostivirii este mai mult o onoare sau o povară?

Onoare n-aș zice, pentru că nu este un merit personal, ci o misiune pe care episcopul o încredințează unui preot; putea fi propus și numit oricine altcineva. Nici povară n-aș spune. Greutatea crucii a apăsat pe umerii lui Cristos. Pe cruce el a obținut mântuirea pentru noi, păcătoșii. Misionarul milostivirii, fără să fi plătit o picătură de sânge, împarte roadele mântuirii obținute de Cristos pentru cei care doresc să le primească și sunt dispuși să se convertească.

- Un îndemn către cititorii revistei noastre!

Să fie convinși că roadele iubirii milostive ajung la ei chiar și în timp de pandemie. În calea iubirii și mântuirii nu sunt obstacole de netrecut. Regretați-vă cu sinceritate păcatele, cereți iertare lui Dumnezeu pentru ele și împărtășiți-vă spiritual!

Fecioară milostivă, roagă-te pentru noi!

Isuse, mă încred în tine!

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat