Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Luna mai: "Haideți, copii, la Maria!"

Luna mai este cea mai frumoasă lună din an, așteptată cu dor de creștinii buni, practicanți, tocmai datorită pietății lor față de aceea pe care o consideră "floare" aleasă de Dumnezeu, "crinul" nepătat, făptura minunată în care a fost conceput Fiul unic al lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt: sfânta Fecioară Maria.

Luna mai este cea mai frumoasă lună din an, așteptată cu dor de creștinii buni, practicanți, tocmai datorită pietății lor față de aceea pe care o consideră "floare" aleasă de Dumnezeu, "crinul" nepătat, făptura minunată în care a fost conceput Fiul unic al lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt: sfânta Fecioară Maria.

Anul acesta, din cauza pandemiei, luna mai este umbrită și aduce o notă de tristețe adâncă în sufletele credincioșilor, deoarece sunt împiedicați de situația creată să se adune în biserică, la altarul frumos împodobit al Mamei cerești, pentru a-și exprima bucuria credinței în cântări minunate, specifice acestei luni. Ne gândim la momentele în care credincioșii, în fața icoanei sau a statuii sfintei Fecioare, împletesc pe șiragurile rozariilor rugăciunea "Bucură-te, Marie!", ca niște copii care aleargă la ajutorul mamei.

Și totuși, "haideți, copii, la Maria!" Începeți devoțiunea în cinstea Mamei cerești în casele voastre. Nu ezitați să vă faceți acasă un altăraș, cu icoana sau statuia ei în centru, să-l împodobiți cu flori, după posibilități, să aprindeți o lumânare și, în fața acestui mic altar, să recitați rugăciuni, să spuneți Rozariul, să cântați și să vă bucurați. Fiți convinși că Mama noastră cerească va privi cu drag la voi și vă va asculta rugăciunile. Ne va scăpa cât de curând de pandemia care ne-a îngenuncheat și vom putea veni în biserică pentru a continua devoțiunea împreună cu frații noștri de credință, la altarul ei drag, altar pe care, sunt convins, păstorii voștri sufletești l-au împodobit, așa cum au făcut în fiecare an, la începutul acestei frumoase luni.

Îmi face o deosebită bucurie să-l amintesc, în acest context, pe marele nostru episcop martir Anton Durcovici, cel pe care îl prețuim și îl iubim așa de mult. În fiecare an, în această lună frumoasă, la 17 mai, ne amintim de ziua în care, în anul 2014, prin grija păstorului diecezei noastre de atunci, PS Petru Gherghel, și a episcopului auxiliar, PS Aurel Percă, pe Stadionul Municipal din Iași, în cadrul unei ceremonii grandioase, de neuitat, a fost ridicat la cinstea altarelor, ca fericit. Nu este deloc întâmplătoare această alegere a beatificării sale în luna mai, deoarece știm cu toții cât de mult a iubit-o el pe Maica Domnului, ce mult s-a rugat ei și cu câtă inspirație a compus formula de consfințire în cinstea Inimii sale Neprihănite, în vremuri pentru Biserică așa de tulburi. Cu aceeași rugăciune am reînnoit consacrarea Diecezei de Iași către Inima Neprihănită a Mariei în sărbătoarea Bunei-Vestiri, la 25 martie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Exemplul fericitului martir Anton Durcovici trebuie admirat și imitat. Nu există pe pământ sau în cer o făptură mai vrednică de cinste și de iubire decât Preacurata Fecioară Maria. La ea trebuie să alergăm și noi întotdeauna și cu toată încrederea. De ce? Pentru că ne conduce la Fiul ei, Isus, unicul nostru Mântuitor. Așadar, îndemnați de exemplul fericitului nostru martir Anton, "haideți, copii, la Maria!"

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat