Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

ZSS 2020
Aula Magna a Institutului Teologic din Iași a găzduit o nouă ediție a Zilei Sociale pentru Studenți, organizată sâmbătă, 22 februarie, de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Universitară al Episcopiei de Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași. Coordonator a fost pr. Fabian Doboș. Liturghia care s-a celebrat în această zi a fost prezidată de pr. Egidiu Condac, predica fiind rostită de pr. Cristinel Fodor. Au ținut conferințe: pr. Iulian Faraoanu, cu tema "Liberi în Cristos. Perspective biblice"; prof. univ. dr. Alois Gherguț, cu tema "Destinul și condiția omului rătăcitor într-o lume a relativismului și mimetismului"; pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, având tema "Vocația, chemare universală". Programul zilei a fost încheiat cu un microconcert de muzică religioasă susținut de Corul Universității Naționale de Artă "George Enescu" din Iași.

"Reînnoiți-vă în Cristos!"
La ziua de formare pentru membrii și simpatizanții sectorului adulți din Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași, desfășurată sâmbătă, 29 februarie, au participat 180 de persoane din 15 parohii din zona Roman-Iași și 80 de adulți din 11 parohii din zona Bacău. Activitatea, cu tema "Reînnoiți-vă în Cristos!" și motoul "Astăzi trebuie să rămân în casa ta!" (Lc 19,5), s-a desfășurat la Barticești, pentru zonele Roman și Iași, și la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, pentru zona Bacău.

Fericirea de a da
La ziua de reculegere cu tema "Este mai mare fericire în a da decât în a primi" (Fap 20,35), organizată sâmbătă, 7 martie, în Conventul "Padre Pio" al fraților capucini din Roman, au participat 40 de surori și frați din diferite congregații și institute călugărești. Meditația a fost ținută de pr. Ciprian Benedic, OFMCap.

Mulțumire
O sfânta Liturghie de mulțumire pentru toate activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu din comuna Pârgărești a fost celebrată de pr. Iosif Iacob, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, și de pr. Costel Țăranu, paroh de Satu Nou, în biserica parohială, duminică, 8 martie. Au fost prezenți angajați ai Centrului de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești și reprezentanți ai autorităților publice locale. Au fost amintite în rugăciune toate persoanele care suferă și s-au adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei bolnavi.

Pastorația tineretului
În perioada 9-11 martie a avut loc sesiunea de primăvară a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor din România, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian. Au participat preoții responsabili ai oficiilor diecezane pentru pastorația tineretului și tineri implicați în activitatea oficiilor. Discuțiile au fost moderate de Pr. Felix Roca. PS Iosif Păuleț s-a alăturat discuțiilor în a doua zi a sesiunii, dorind să cunoască fiecare reprezentant, și a asigurat comisia de rugăciunea și sprijinul său, apoi a prezidat sfânta Liturghie în capela centrului.

Consacrare
În cadrul unei celebrări la Fatima, în solemnitatea Buna-Vestire, la 25 martie, România (pentru prima oară) și alte țări au fost consacrate Inimii Preasfinte a lui Isus și Inimii Neprihănite a Mariei. La inițiativa Conferinței Episcopilor din Portugalia, luată în contextul răspândirii coronavirusului, au aderat mai multe țări. La finalul Liturghiei din catedrala din Iași, în prezența preoților și surorilor din Episcopie și a PS Petru Gherghel, în absența oricărui credincios laic din cauza restricțiilor pentru spațiile închise, PS Iosif Păuleț, îngenuncheat înaintea altarului, a rostit rugăciunea de consacrare a Diecezei de Iași către Inima Neprihănită a Mariei, asemenea fericitului Anton Durcovici în ziua de 22 august 1948, în catedrala din Iași.

Jubileu
S-au împlinit 25 de ani de viață consacrată, în solemnitatea Buna-Vestire (25 martie), pentru 13 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot": sr. Margareta Acatrinei, sr. Veronica Albert, sr. Cristina Bereș, sr. Clara Bogdănel, sr. Silvia Felicia Bortoș, sr. Liliana Bulai, sr. Gabriela Dancău, sr. Cecilia Imbrea, sr. Maria Lucaci, sr. Ana Patrașc, sr. Iosefina Pișta, sr. Maria Tulbure și sr. Mariana Vernica. Surorile Veronica Albert și Maria Lucaci i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul slujirii în catedrala din Iași, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de PS Iosif Păuleț, în prezența PS Petru Gherghel, episcop emerit, fondatorul acestui institut.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna martie se numără: zi dedicată familiei la Sagna (1 martie); zile dedicate familiei și sfintei Liturghii la Suceava (5-8 martie); întâlnire cu membrii Fundației "Anton Durcovici" la Roman, în Parohia "Sfânta Tereza" (17 martie). Începând din 25 martie, un grup de șapte persoane, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, asigură, prin telefon și internet, asistență psihologică și umană tuturor persoanelor în vârstă, precum și familiilor aflate în dificultate din cauza pandemiei de coronavirus.

Numiri în Curia diecezană
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleț a procedat la următoarele numiri de preoți în cadrul Curiei diecezane, care au intrat în vigoare de la 1 martie: vicari episcopali: pr. dr. Daniel Iacobuț - Secțiunea Pastorație, Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente; pr. dr. Iosif Antili - Secțiunea Cultură Creștină și Dialog Ecumenic, Oficiul pentru Ecumenism; pr. dr. Iosif Iacob - Secțiunea Activități Socio-Caritative; pr. Mihai Budău - Secțiunea Administrație-Economie, econom diecezan, și pr. dr. Romeo Neculai - Tribunalul Bisericesc, vicar judecătoresc; oficii diecezane: Pr. Adrian Blăjuță - responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale; pr. Iosif Dămătăr - responsabil al Oficiului pentru Cler I (preoți care slujesc în dieceză); pr. dr. Isidor Iacovici - responsabil al Oficiului pentru Cler II (preoți care slujesc în străinătate); pr. Alois Moraru - responsabil al Oficiului pentru Pelerinaje; alte numiri: pr. Vasile Petrișor - cancelar; pr. Daniel-Nicu Butacu - vicecancelar și capelan pentru bolnavii din spitalele din Iași (ad interim). Structura completă a Curiei Diecezei de Iași poate fi consultată accesând situl ercis.ro meniul Prezentare > Organisme diecezane > Curia diecezană.

Transmisiuni în direct ale celebrărilor liturgice
În această perioadă de epidemie, credincioșii nu pot participa la Liturghie într-un lăcaș de cult, fiind absolviți de obligativitatea participării în mod fizic la sfintele Liturghii duminica și în sărbătorile de poruncă (cf. can. 1248 §2). Urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare este o bună oportunitate pentru a trăi comuniunea în rugăciune și a medita cuvântul lui Dumnezeu. În Dieceza de Iași sunt 25 de biserici de unde se poate participa on-line la sfânta Liturghie. Pe pagina www.ercis.ro/video pot fi găsite aceste transmisiuni împreună cu programul sfintelor Liturghii. În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost introdus un sistem profesional de transmisiuni video, astfel că sfintele Liturghii din timpul săptămânii, de dimineața (ora 7.30) și de seara (18.00), sunt transmise însoțite de montaj video pe site-ul www.ercis.ro/media, pe YouTube (www.youtube.com/ercisro) și pe Facebook (www.facebook.com/ercis.ro); în duminici și sărbători de poruncă, se vor transmite sfintele Liturghii de la ora 11.30 și de la ora 18.30, tot prin intermediul acelorași canale. La Radio Maria (pe frecvențele: FM 89,6 - zona Bacău; FM 87,9 - zona Roman; DIGI TV RDS-RCS: canal 1013; UPC-Vodafone TV: canal 889; dar și pe site-ul www.radiomaria.ro) sunt transmise zilnic Liturghii din diferite biserici catolice. La Radio Iași, pe frecvența AM 1053 kHz, în duminici și sărbători de poruncă, se transmite sfânta Liturghie de la ora 8.03, din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Pe scurt
- 22-23 februarie: Întâlnire de formare pentru adulți, membri și simpatizanți ai asociației Kolping, din Bârlad, Ploscuțeni, Oituz și din localitatea gazdă, Ferăstrău
- 22-23 februarie: Primirea cămășii și depunerea promisiunii de către cercetașii din C.L. "Murialdo into the wild" din Roman
- 29 februarie: Conferință despre vocație, susținută de sr. Annamaria Ciserani, pentru seminariștii din cadrul Seminarului "Don Guanella" din Iași
- 1 martie - 4 aprilie: Ștafeta rugăciunii, pentru membrii Acțiunii Catolice
- 5 martie: Spectacol dedicat mamei, la casa Congregației "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești, cu implicarea surorilor, personalului și beneficiarilor Centrului de zi pentru copiii cu dizabilități "Effata"
- 7 martie: A doua întâlnire de pregătire a animatorilor, la Iosefinii lui Murialdo din Roman, tema fiind "Virtutea teologală Speranța", prezentată de pr. Dragoș-Paul Mîrț, OFMConv.
- 8 martie: Colectă destinată Centrului Diecezan Caritas, pentru susținerea celor nouă centre de îngrijire la domiciliu prezente în dieceză, în cadrul Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu"
- 15-22 martie: "Săptămâna carității" propusă de Acțiunea Catolică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat