Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Învierea - optimismul lui Dumnezeu

În zilele noastre, în fața atâtor crize ce cuprind lumea întreagă, cu precădere cea generată de noul coronavirus, este aproape imposibil să nu cazi în ispita pesimismului. Reflectând la toate repercusiunile bolii - cum ar fi separarea de cei dragi, privarea de libertatea de a ne întâlni, blocarea gesturilor până nu demult normale, și ajungând până la a nu mai participa la sfânta Liturghie -, gândul m-a dus la povestea a trei misionari răpiți de o grupare ISIS în nordul Camerunului.

Era în noaptea de 4 aprilie 2014 când pr. Giampaolo, pr. Gianantonio și sr. Gilberte au fost răpiți de o grupare nigeriană a fundamentaliștilor islamici. Preoții și sora, doar cu hainele de pe ei, au început așa cele 57 de zile de teroare în savana nigeriană. Aveau să spună cum, bătuți fiind, au dormit sub cerul liber, cum trei copaci de tamarind le-au ținut de umbră și i-au ferit de ploaie, cum au împărțit o singură pereche de sandale pe când nu mai puteau merge prin spini, cum au împărțit 10 kg de spaghete, o cutie de bulion amar și ceva biscuiți uscați. Apa le era oferită într-un bidon de benzină, de care cu greu îți puteai atinge buzele. Când au găsit câteva pliculețe de ceai s-au bucurat mult: le foloseau, le uscau și le utilizau din nou a doua zi. Cu trecerea timpului, și rugăciunea le-a fost interzisă când răpitorii și-au dat seama ce fac. Recitarea Rozariului se făcea în gând, în inimă, în liniște. Când soldații mergeau să se roage din Coran, recitau și ei din memorie fragmente evanghelice.

"Micul infern, pe care nimeni nu ar trebui să-l trăiască vreodată - aveau să spună cei trei -, a reprezentat și un timp de har în care am trăit la maxim caritatea, fraternitatea, atenția față de aproapele, mortificația, prudența, comuniunea, renunțarea pentru celălalt". Experiența despuierii de toate i-a făcut conștienți că omul, deși are nevoie de foarte puține lucruri pentru a trăi, nu va putea supraviețui fără solidaritate și caritate.

Eliberarea a fost considerată de misionari ca o înviere, căci, așa cum Isus a înviat din morți, la fel și ei au revenit la viață și, așa cum după înviere Isus era transfigurat, la fel și ei erau transformați.

"Astăzi ne simțim obligați să regândim proiectele, să acceptăm că nu putem înțelege și controla toate și să ne încredințăm mai mult lui Dumnezeu, dacă vrem să trăim senin", spunea pr. Gianantonio. "Nu am căutat această experiență, nu ne-am dorit-o, ne-am trezit pur și simplu trăind-o, fără să o putem schimba. A trebuit să găsim resursele pentru a reaprinde speranța și ne-am agățat de optimismul lui Dumnezeu, care este Învierea". Pr. Giampaolo a completat: "Ne-am îmbogățit, în final, cu experiența spirituală a creștinilor prigoniți și izolați".

Optimismul lui Dumnezeu înseamnă a privi dincolo de orizont, pentru a vedea soarele care trebuie să răsară. Pot exista nori negri, așa cum simțim în aceste zile, o îngrijorare în stare să stârpească toată tihna vieții noastre, întrebări despre mersul lucrurilor. Dincolo de toate este lumina. La urma urmei, învierea semnifică trecerea dincolo de Vinerea Mare și faptul de a-l vedea pe Cristos și, prin el, pe noi toți transfigurați. Așa sperăm să privim și noi Paștele în zilele actuale. Cristos a înviat!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat