Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2020 -

Paștele - trecerea Domnului și trecerile noastre

Trăim un timp ieșit din comun, peste care vrem să trecem cât mai repede, cu încredere deplină în iubirea providențială a lui Dumnezeu, care ne vrea binele chiar și atunci când ni se întâmplă răul.

E timpul unei pandemii care în fiecare zi capătă noi proporții. Și de noi depinde să limităm răspândirea renumitului virus COVID-19, despre care auzim vorbindu-se în orice discuție. Eradicarea lui completă însă depinde în ultimă instanță doar de Dumnezeu, în mâinile căruia stau destinele vieților noastre. Anul acesta ne va fi dat să petrecem un Paște memorabil, pe care suntem constrânși să-l pregătim mai mult în interior decât în exterior, un Paște care să ne găsească pe fiecare cu o concepție schimbată despre viață, despre noi, despre ceilalți. Va reuși într-adevăr aceste transformări?

Cum vom sărbători Paștele? În limba ebraică, termenul folosit pentru Paște este pesah, care înseamnă "a trece peste", "a cruța", și se referă mai întâi la îngerul Domnului care a trecut peste casele evreilor, cruțându-le de orice vătămare (cf. Ex 12,11-14). Acesta a fost primul Paște din istorie, prima "trecere". Pentru noi, creștinii, trecerea pe care o sugerează termenul ebraic este cea a lui Isus, de la moarte la viață prin înviere. Se fac auzite deja întrebări de genul: "Cum vom trece peste acest timp dificil? În ce fel ne va păzi Domnul? De câte ori va trebui să mai auzim de numărul tot mai mare al celor care, din cauza unui virus invizibil și infim, vor trece de la viață la moarte?"

Timpul pe care-l traversăm este, așadar, al mai multor treceri: e trecerea, în speranță, de la o pandemie tot mai persistentă la starea normală a sănătății lumii, de la închiderea timorată în perimetrul domestic la deschiderea socială din sfera publică, de la pesimism și îngrijorare generalizată la încredere și optimism împărtășit. Cu atâtea treceri sperate, ne vom mai putea concentra sufletele pe marea trecere a Domnului de la moarte la viață, pe trecerea lui peste viețile noastre încercate? Poate că timpul de față este binevenit pentru a ne săpa în suflete dorința intensă ca prin toate trecerile noastre să fie și Dumnezeu cel care trece alături de noi.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat