Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! "Tinere, îți zic, scoală-te!"

Luna aceasta celebrăm Învierea Domnului, precedată de Duminica Floriilor în care se marchează și Ziua Mondială a Tineretului, pentru care papa Francisc a stabilit tema: "Tinere, îți zic, scoală-te!" (Lc 7,14). Între sărbătoarea Paștelui și tema Zilei Mondiale a Tineretului de anul acesta este o legătură atât de strânsă! În Sfânta Scriptură, verbul "a se scula" este folosit și cu sensul de "a învia, a se trezi la viață". Iar Paștele este tocmai triumful vieții, victoria lui Cristos asupra morții.

Cuvintele cu care se deschide exortația Christus vivit evidențiază esența Paștelui: "Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El trăiește și te vrea viu!" Cristos cel viu a învins moartea pentru a ne dărui viața sa, pentru ca să fim înnoiți de prezența lui în noi.

Paștele este timpul potrivit pentru a reînnoi viața noastră, pentru a renunța "să privim viața de la balcon" sau "să confundăm fericirea cu o canapea". Sunt expresii pe care papa Francisc le-a adresat tinerilor de-a lungul pontificatului său. Conștient că orice tânăr poate fi încercat de apatie, de tristețe, de neîncredere, Sfântul Părinte adresează, la nr. 20 al exortației, un îndemn hotărât: "Dacă ai pierdut vigoarea interioară, visuri, entuziasmul, speranța și generozitatea, în fața ta se prezintă Isus așa cum s-a prezentat în fața fiului mort al văduvei și, cu toată puterea sa de înviat, Domnul te îndeamnă: «Tinere, îți zic, scoală-te!» (Lc 7,14)".

În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului, papa Francisc comentează acest îndemn adresat de către Isus tânărului din Nain, spunând că toți cădem și, de aceea, trebuie să facem efortul să ne sculăm. De fapt, numai cel care nu merge nu cade, dar nici nu înaintează, nu se îndreaptă spre o direcție. Însă cel care ascultă acest "ridică-te" al lui Cristos descoperă o nouă forță interioară care îi reaprinde entuziasmul și îi înflăcărează speranța. O speranță de care avem și mai mare nevoie în aceste timpuri în care omenirea este încercată de pandemie. Tinerii sunt aceia care sunt chemați să arate că "«scoală-te» înseamnă și «visează», «riscă», «angajează-te» pentru a schimba lumea, «reaprinde» dorințele tale, «contemplă» cerul, stelele, lumea din jurul tău", după cum spune papa în același mesaj. Înseamnă să ridici ochii din ecranul telefonului și al calculatorului pentru a descoperi la cine te trimite Domnul pentru a oferi mângâiere și încredere, pentru a înțelege ce misiune îți încredințează pentru ca inima ta să fie "vie" și pentru ca inima altora să se umple de bucuria pe care tu o poți oferi. Astfel se pot învinge virusurile necredinței, nepăsării, neliniștii și oricare altele care îndepărtează de Dumnezeu și de ceilalți oameni.

* * *

Pentru tineri:
• Atunci când ți se descarcă bateriile sufletului, nu sta mult în această stare! Cere ajutorul pentru a te putea scula și pentru a învinge orice "boală"!
• Chiar dacă în aceste timpuri se vorbește de izolare fizică, de distanțare socială, nu te închide în tine, discută cu ceilalți chiar și prin intermediul mijloacelor moderne și găsește forța să îi "scoli" pe cei care sunt încercați de orice fel de teamă!
• Trăiește ca un "înviat", ca o persoană plină de bucurie, de entuziasm și de speranță!

Pentru comunități:
• În fiecare comunitate sunt tineri care cad. Au nevoie de o inimă înțelegătoare și de o mână întinsă.
• Încrederea și dragostea îi ajută pe tineri să se ridice și să înflorească, nepăsarea și blamarea îi scufundă și mai mult.
• Potențialul tinerilor care au viața lui Cristos poate fi de folos întregii comunități.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat