Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - student în Cetatea Eternă

Perseverent chemării la Preoție, după studiile seminariale la București, începând cu anul 1906, Anton Durcovici și-a continuat formarea preoțească și intelectuală la Roma. Primul pas în Cetatea Eternă Anton Durcovici l-a făcut la 30 octombrie 1906, având cu sine recomandările superiorilor de la București, în special ale rectorului Augustin Kuczka, ce scria despre viitorul episcop că avusese o conduită bună în seminarul din capitala României.

Cel dintâi an de studii la Roma a început la 4 noiembrie 1906, când s-a înscris la Academia filozofică "Sfântul Toma" pentru a-și completa studiile de filozofie scolastică. La 20 decembrie același an, rectorul Colegiului De Propaganda Fide îi relata arhiepiscopului de București despre studentul Durcovici: "Îmi pare un tânăr de aur, sub toate aspectele", iar în scrisoarea din 9 aprilie 1907 scria despre "scumpul" Durcovici că este "un tânăr de aur, de înaltă ținută în toate, care dă speranță de foarte mari reușite".

La 8 decembrie 1907, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Anton Durcovici a făcut jurământul de fidelitate față de Colegiul Urbanian, eveniment pe care îl cataloga, într-o scrisoare adresată arhiepiscopului Raymund Netzhammer, drept "cel mai important din timpul șederii" sale la Roma și prin care era "repartizat pentru totdeauna clerului scumpei Dieceze de București".

La 14 martie 1908, în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, seminaristul Anton Durcovici a primit tonsura. În ultimii doi ani ai formării sale filozofice a lucrat asupra tezei de doctorat în filozofie, pe care l-a obținut la 3 decembrie 1908 la Universitatea "Sfântul Toma de Aquino".

După finalizarea studiilor de filozofie au urmat studiile de teologie, pe care Anton Durcovici le-a desăvârșit la Universitatea Urbaniana a Congregației De Propaganda Fide, unde, datorită studenților veniți din toate colțurile lumii, "a cunoscut Biserica Universală" și "a fost marcat de spiritul Bisericii Romano-Catolice", după cum scria ucenicul său Florian Müller. În această perioadă a studiilor sale s-a implicat în viața instituției, fiind și membru al corului Colegiului Urbanian. Perioada formării romane în Colegiul Urbanian i-a adus o binemeritată faimă printre profesori și studenți, grație a două calități de bază: stima și încrederea. Rectorul Giovanni Bonzano, în scrisorile adresate arhiepiscopului Netzhammer, folosea pentru studentul Anton Durcovici doar calificative la superlativ.

Primul mare pas spre sfânta Preoție a fost făcut la 25 iulie 1909, în biserica "Sfântul Apolinariu", când a primit ordinul subdiaconatului, prin care se jertfea "pentru totdeauna și fără nicio reținere lui Dumnezeu și sfintei sale Biserici". Despre succesele la învățătură ale lui Anton Durcovici vorbesc calificativele obținute în anul de studii 1908-1909: Sfânta Scriptură - 9/9, Teologia dogmatică - 10; Despre sacramente - 10 și Teologia morală - 9/9, și în anul 1909-1910, ultimul său an de teologie: Sfânta Scriptură - 10, Teologia sacramentelor - 10 și Teologia morală - 10. Încununarea anilor de pregătire teologică s-a materializat prin susținerea doctoratului în teologie la Universitatea Urbaniana, în iunie 1910. Pe lângă cele două titluri, a mai obținut licența în drept canonic la Seminarul Roman al Iezuiților. Neavând însă vârsta canonică necesară pentru primirea hirotonirii preoțești, a cerut permisiunea să rămână la Roma încă un an, fiind numit prefect la propunerea rectorului Bonzano, funcție în care "a adus servicii valoroase Colegiului".

În sfârșit, ca încununare a anilor de formare, cu dispensă din partea papei Pius al X-lea, la 24 septembrie 1910, în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, prin impunerea mâinilor cardinalului Pietro Respighi, Anton Durcovici a fost hirotonit preot, urmând ca în anul următor să revină în România.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat