Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Tipul creștinului discret

Întotdeauna am fost impresionat și mi-au rămas în memorie acele persoane care, într-o manieră discretă, liniștită, cu priviri senine și vorbe împăciuitoare, reușeau să câștige respect și încredere în ochii semenilor. Omul discret este rezervat, reținut în vorbe și acțiuni, nu atrage atenția, nu-i place să iasă în evidență, nu se vaită, nu șochează, este cumpătat și modest. Discreția și simplitatea au fost permanent încurajate în trăirea credinței și a vieții autentice de zi cu zi. Însuși Mântuitorul, în scrierile sfinte, ne atrage atenția asupra faptului că un creștin trebuie să fie un om discret și ne îndeamnă ca faptele noastre de milostenie să fie făcute cu discreție, la fel și rugăciunea, postul sau trăirea credinței. Cel credincios nu strivește cu buna sa intenție pe nimeni din jurul său și nu caută să fie deasupra celorlalți, dimpotrivă, îi atrage la lumină și îi ajută să-și descopere calea. În plus, o atitudine plină de smerenie și neagitată, fără a trâmbița și a atrage atenția celor din jur, ajută la întărirea credinței și la o apropiere mai naturală, firească, sinceră, intimă față de Dumnezeu.

Persoana care știe să-și manifeste discreția și simplitatea în trăirea credinței transmite și celor din jur pace, liniște, armonie. Psihologic vorbind, anumite stări sau trăiri ale celor de lângă noi devin adesea contagioase. Spre exemplu, atunci când cineva este foarte agitat, revoltat, nemulțumit, ne influențează și pe noi, iar după un timp disconfortul persoanei respective ni se transmite și nouă, ne încarcă negativ, ne implică în starea și problemele sale; practic, intrăm în zona sa de disconfort. Același lucru îl putem simți și atunci când ne aflăm în preajma unei persoane senine, echilibrate, cu trăire spirituală intensă, fără emfază, cu discreție și simplitate; oricât de frământați și agitați am fi în preajma unei astfel de persoane, simțim cum starea de liniște și armonie ne cuprinde și pe noi. Așa se explică forța tămăduitoare a oamenilor cuprinși de sfințenie, care prin trăirea credinței lor în simplitate și discreție pot determina schimbări emoționale, atitudinale, comportamentale celor din jur, chiar și celor care îi persecută, îi denigrează sau îi umilesc. Cel mai bun exemplu de sfințenie și discreție este Maica Domnului, cea care în toate situațiile prezentate în Noul Testament ne demonstrează că nu trebuie să ieși în evidență atunci când vrei să-ți trăiești cu adevărat credința.

Fiecare dintre noi are în minte imaginea și modelul unei persoane pe care o vede frecvent în biserică și care se încadrează în această tipologie. În cazul meu, am în minte imaginea unei femei din locul meu de baștină, care toată viața a trăit relația cu Dumnezeu într-o simplitate și discreție demne de admirație. Deși lipsurile materiale și viața în singurătatea unei case modeste au însoțit-o mereu, avea totdeauna privirea senină, un zâmbet cald pe chip, nu se lamenta, nu se văicărea, evita bârfele și discuțiile sterile cu ceilalți, nu-i invidia pe cei ce pot și au tot ce-și doresc, avea locul ei retras într-un ungher al bisericii - toți o vedeau și o admirau cu câtă demnitate și naturalețe își trăiește viața. Eu sunt convins că modul ei de a fi a avut multă influență asupra celor din jur, fie și pentru simplul fapt că, atunci când își făcea apariția pe ulițele satului, până și cei mai "slobozi la gură" tăceau sau cei neduși la biserică o tratau cu respect.

O vorbă din popor spune că un minut de discreție valorează mai mult decât o oră de înțelepciune; altfel spus, discreția în trăirea autentică a credinței face mai mult decât ceea ce ne-ar îndemna înțelepciunea minții!

Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat