Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Iosif Iacob

Viața ne învață că nimeni nu este atât de sărac încât să nu aibă ceva de oferit

La 4 aprilie, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași sărbătorește 30 de ani de activitate, ocazie cu care pr. Iosif Iacob, noul director general al asociației, ne-a oferit un interviu.

- La începutul lunii ianuarie ați fost numit director general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Ce înseamnă pentru dv. această misiune?

În contextul noilor schimbări la nivel diecezan a fost necesar ca și funcția de director al Centrului Diecezan Caritas să fie ocupată de cineva. Întrebarea care mi-a fost adresată și mai apoi numirea în funcția de director m-au pus încă o dată în situația de a mă așeza în fața Domnului și a mă întreba ce dorește el de la mine. Trebuie să recunosc că este o întrebare care s-a aflat deseori în inima mea, în funcție de situațiile în care viața m-a pus. Pe birou am de câțiva ani un calendar cu diferite citate propuse pentru fiecare zi. În respectiva zi am găsit aceste cuvinte: "Credința ne asigură că orice ni se întâmplă în viață este deja cunoscut lui Dumnezeu și se află în mâinile sale". Pentru mine, această numire este o provocare și o chemare de a mă afla într-o slujire care este diferită de ceea ce am făcut până acum. Și în misiunea mea de profesor am încercat să fiu întotdeauna atent la nevoia celuilalt, la nevoia tânărului, dar și la calitățile și aptitudinile pe care el le are pentru a fi dezvoltate și a răspunde nevoilor celorlalți. Așa s-a făcut că, pe lângă munca la catedră, am activat în câmp social prin activitățile de voluntariat în mijlocul celor care erau în nevoi. Această misiune este o chemare la a conștientiza și mai mult măreția și fragilitatea omului, care, asumate, fac ca în societate și în Biserică să se caute calea prin care să fie valorificate, pentru ca împărăția lui Dumnezeu să fie vie și prezentă în mijlocul oamenilor. Cred că Biserica, prin atenția sa față de cel nevoiaș, este chemată să nu înceteze a fi o mână întinsă dătătoare de speranță, speranță pentru cel care nu vede și nu caută decât propriul bine și pentru cel a cărui viață este un strigăt de părăsire sau uitare.

- Ați fost numit vicar episcopal pentru secțiunea socio-caritativă. Care este rolul vicarului episcopal în cadrul unei curii diecezane și cu ce se ocupă secțiunea pe care o coordonați?

Dacă e să răspund după cum scrie la carte, aș spune că rolul vicarului episcopal este acela de a fi responsabil de acel grup de persoane sau de acele probleme pentru care a fost desemnat în cadrul curiei diecezane de către episcopul diecezan. În Dieceza de Iași fac parte din această secțiune oficii, organizații sau asociații care desfășoară activități caritative sau răspund nevoilor fundamentale ale omului, indiferent că este catolic sau de o altă confesiune religioasă. Amintesc aici aceste oficii sau asociații, specificând că la nivelul diecezei există multe alte entități, inclusiv parohiile, care desfășoară activități social-caritative care nu se regăsesc în această înșiruire: Centrul Diecezan Caritas; Oficiul pentru Pastorația Bolnavilor; Oficiul pentru Pastorația Deținuților; Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"; Centrul Caritativ "Sfântul Vincențiu de Paul".

- Această misiune se adaugă celei de cadru universitar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Ce înseamnă pentru dv. slujirea aceasta în domeniul formării tinerilor?

Misiunea în mijlocul tinerilor și a adolescenților este frumoasă. Acolo ești chemat să vezi lucrarea harului lui Dumnezeu, creșterea tânărului în statură, înțelepciune și har odată cu vârsta și prin intermediul diferitelor experiențe pe care le face în această etapă a vieții. Cu ei înveți să intri în diferite moduri în misterul vieții. Împreună cu ei cauți să descoperi darurile cerești de care se bucură, să-i ajuți să le conștientizeze, pentru ca să nu le piardă. În munca aceasta cu tinerii găsești întotdeauna motive să te minunezi de cele mai neașteptate și negândite lucruri, minunate și mai puțin minunate.

- Printre activitățile universitare, sunt studenții interesați și de credință?

Tânărul, fie el student sau în etapa pregătitoare studenției, este interesat de credință. Poate nu este interesat în modul în care ne așteptăm noi, adulții. El este într-o continuă căutare de ceea ce îl mișcă, de ceea ce îl atrage. E normal să fie așa. De aceea, este important a nu-i aștepta, ci a merge către ei, a-i înțelege și a căuta să oferim răspunsuri valide la căutările și întrebările lor. În spatele acestor căutări se află un strigăt ascuns și o dorință profundă de a descoperi ceea ce este cu adevărat înălțător și edificator pentru viața lor.

În ultimii doi ani am avut ocazia de a face parte din echipa "Samuel", echipă care și-a propus să însoțească spiritual pe parcursul unui an academic mai mulți studenți și tineri. Acolo, în momentele de rugăciune, de meditație, de împărtășire, de colocviu spiritual am putut observa căutarea tânărului de a avea o viață care să aibă sens, care să nu se limiteze la superficial și la trăirile de moment. În cadrul acestei experiențe am constatat că au și ei multe și frumoase lucruri de spus despre urmarea lui Cristos.

- Sunteți director general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, care anul acesta sărbătorește 30 de ani de existență. Care este misiunea acestei asociații?

De puțin timp fac parte din această echipă care împlinește la 4 aprilie frumoasa vârstă de 30 de ani. În acest an, misiunea acestei asociații este aceea de a mulțumi bunului Dumnezeu pentru ceea ce a reușit să fie și să facă prin toți membrii ei, prin fiecare în parte, timp de 30 de ani. Apoi, aceea de a continua să învețe să lupte pentru promovarea binelui în lume și să nu uite să fie o mână întinsă a Bisericii și în Biserică pentru omul acestor timpuri, indiferent de condiția în care se află acesta.

- Cum se pot implica credincioșii în susținerea proiectelor acestei asociații?

Sunt multe moduri în care credincioșii au posibilitatea să fie parte din misiunea pe care Biserica o realizează prin Caritas. Deja o fac prin colectele care se organizează pentru copii și vârstnici și atunci când răspund altor inițiative care se desfășoară la nivelul Bisericii locale, atunci când le pasă de celălalt, atunci când printr-un act de solidaritate chiar și cel necunoscut devine un apropiat al nostru, printr-un act de caritate pe care îl realizăm din inimă. Viața ne învață că nimeni nu este atât de sărac încât să nu aibă ceva de oferit și nimeni atât de bogat încât să nu mai aibă nevoie de nimic. Domnul să ne ajute cu lumina sa!

Apropiindu-se sărbătoarea Învierii Domnului, să conștientizăm și să trăim cu adevărat salutul care se află în aceste zile pe buzele noastre: Cristos a înviat! - Adevărat a înviat!

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat