Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

La "Mica Unire"
Cu ocazia celebrărilor legate de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, la 24 ianuarie, PS Iosif Păuleț, însoțit de PS Petru Gherghel și de cinci preoți de la Episcopia Romano-Catolică din Iași, a participat la manifestările din această zi, desfășurate în Piața Unirii din Iași. Din partea Bisericii Catolice, rugăciunea a fost condusă de PS Petru Gherghel. Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, în programul manifestărilor de la Iași au fost incluse și discursurile PS Iosif Păuleț și ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară și Hora Unirii. Ceremoniile s-au încheiat în biserica mănăstirii "Sfinții Trei Ierarhi", unde a avut loc o rugăciune comună pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înmormântat aici, și pentru făuritorii Unirii de la 1859.

Cetățean de onoare
PS Petru Gherghel, episcop emerit, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Iași, în cadrul evenimentului "Vrerea nației române", care s-a desfășurat vineri, 24 ianuarie, la Palatul Culturii din Iași, eveniment organizat de Consiliul Județean Iași. Au mai primit titlul de cetățean de onoare al județului Iași ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Lucian Flaișer, fostul prefect și președinte al Consiliului Județean Iași. Diplomele și medaliile au fost înmânate de președintele în funcție, Maricel Popa.

Adunarea ACRO
Adunarea Generală a Federației Acțiunea Catolică din România (ACRO) s-a desfășurat în perioada 24-26 ianuarie, la Iași, cu tema "Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii". Acțiunea Catolică din România este un organism care reunește la nivel național asociațiile diecezane și eparhiale, recunoscute ca forme de Acțiune Catolică. A fost un moment de bilanț, la cei 15 ani de activitate, în cadrul Bisericii Catolice din România, un moment al schimbării, marcat de alegerea unui nou Consiliu Director pentru următorul trieniu, precum și un moment al privirii spre viitor, prin prezentarea planificării strategice 2020-2025. PS Iosif Păuleț a participat la deschiderea lucrărilor, având o intervenție și PS Petru Gherghel.

Binecuvântare
În capela Centrului Medical Barticești, sâmbătă, 1 februarie, PS Iosif Păuleț a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Centrului Medical aflat sub tutela Episcopiei Romano-Catolice Iași. La celebrare au participat preoții coordonatori ai centrului, pr. Mihai Budău și pr. Daniel Budău, medici, asistente, personal auxiliar, surori și pacienți ai Centrului. Centrul Medical Barticești își desfășoară activitatea în aproape toate specialitățile medicale, are un laborator de analize medicale modern, centru de imagistică, posibilități de investigații cu aparatură modernă în mai multe specialități medicale, dar și un centru modern de tratament în domeniul recuperării, cu aparatură de ultimă generație. Aici se poate beneficia și de proprietățile curative ale apei salinizate natural și încălzite (în interior), din cele două piscine ale centrului. La dispoziția pacienților lucrează aproape 100 de angajați: medici specialiști din centrele universitare, asistenți medicali, kinetoterapeuți, farmaciști, personal auxiliar și surori.

Consiliu Kolping
Sâmbătă, 25 ianuarie, a avut loc la Bârlad, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", întâlnirea consiliului director al Asociației Kolping Moldova, la care au participat 13 membri din asociațiile locale aparținând comunităților din Bârlad, Oituz, Ferăstrău și Ploscuțeni.

Omagiu Ion H. Ciubotaru
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" Iași, a organizat marți, 28 ianuarie, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii, seara muzeală "Ion H. Ciubotaru - Octogenar", prin care a fost omagiat profesorul Ion H. Ciubotaru și activitatea dumnealui, fiind și lansarea unui nou număr al "Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei". La eveniment a participat și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Profesorul Ion H. Ciubotaru a consacrat 15 ani, din cei 80 ai săi, universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, efort materializat prin publicarea cărții Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, în trei volume, apărută la Editura "Presa Bună" în anii 1999, 2002 și 2005.

Campus vocațional
"Învățătorule, unde locuiești? - Veniți și vedeți!" (In 1,38-39) a fost motoul sub care s-a desfășurat, între 7 și 9 februarie, la Seminarul "Don Guanella" din Iași, un campus vocațional la care au fost prezenți 18 băieți din diferite parohii: Sagna, Săveni, Horlești, Butea și Sărata. Sâmbătă, 8 februarie, meditațiile au fost ținute de pr. Iosif Iacob, în program fiind și o vizită la mănăstirea Hadâmbu.

Concert premieră
În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 16 februarie, a avut loc concertul "Uman și Divin", susținut de pianistul Dragoș Andrei Cantea, în cadrul proiectului Classix Festival. Piese de Janáèek, Pärt, Bach și Beethoven au răsunat în primul recital de pian susținut într-o catedrală din Iași. Peste 1.000 de persoane au fost prezente la concertul prezentat de Anca Medeleanu și Cătălin Sava, printre care și PS Iosif Păuleț.

Missio canonica
Aproximativ 70 de profesori au primit acordul cultului pentru a putea preda disciplina religie în anul școlar 2020-2021. Întâlnirile de acordare a missio canonica au avut loc în zilele de 7 și 8 februarie, la Roman, Onești și Bacău, fiind coordonate de inspectorul diecezan pentru învățământul preuniversitar, pr. Petru-Sebastian Tamaș. Profesorii din zona Iași vor primi missio canonica la o întâlnire ce se va desfășura în luna mai.

Formarea președinților AC
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a organizat sâmbătă, 8 februarie, o zi de formare adresată președinților parohiali, cu tema "Drumul de la Cuvânt la inimă" și motoul "Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos" (Col 3,15). Activitatea s-a desfășurat la Iugani, pentru zonele Roman și Iași, și la Valea Seacă, pentru zona Bacău. Au participat responsabili din 38 de parohii. Activitatea a fost coordonată de membrii Consiliului Diecezan cu sprijinul și colaborarea asistenților spirituali.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna februarie au fost: întâlnire cu familia rănită (8 februarie), întâlnire cu participanții la cursul pentru logodnici din anul 2019 (15 februarie), întâlnire cu foștii logodnici de la cursul pentru logodnici din anul 2015 (22 februarie), întâlnire cu persoanele văduve la Traian (29 februarie); zile dedicate familiei, sfintei Fecioare Maria și sfintei Liturghii la Tămășeni (8-11 februarie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (16 februarie); întâlnire cu membrii Fundației "Anton Durcovici" în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman (20 februarie).

Reculegere
Între 13 și 15 martie, la mănăstirea carmelită din Ciofliceni, Snagov, va avea loc întâlnirea de reculegere cu tema "Vocația mea este iubirea", susținută de Anne Merlo, din Franța. Evenimentul este destinat femeilor cu vârste între 16 și 90+ ani, fiind un timp special, departe de preocupările zilnice, petrecut cu mama, fiica ori cu prietenele! Costul include masa și cazarea și este de 220 lei (150 lei studente/șomere). Înscrieri până la 5 martie, prin e-mail la reculegerefemei2020@yahoo.com sau prin Whatsapp 0740865795.

Transferuri și numiri
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleț a procedat la următoarele transferuri și numiri de preoți în Dieceza de Iași, începând cu 1 februarie: pr. Robert Gașpal - paroh la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Săbăoani*; pr. Eugen Robu - paroh la Parohia Podu Iloaiei*; pr. Gheorghe Tarciziu Erdeș - vicar la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău. *?Luarea în posesie canonică a parohiilor s-a făcut duminică, 16 februarie.

Pe scurt
- 21 ianuarie: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 24 ianuarie: Conferința "Despre adevăr, credință și modele de angajare politică (exemplul Corneliu Coposu)", susținută de Ion-Andrei Gherasim în aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei din Iași
- 25 ianuarie: Zi de formare pentru seminariștii guanellieni și ministranții de la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, cu meditații pe tema "În centrul tău se află lumina", ținute de pr. Ionuț Eremia Imbrișcă
- 26 ianuarie: Vizită a 40 de cercetași catolici din Pildești la comunitatea ortodoxă din Simionești, comuna Cordun
- 2 februarie: Proiectarea filmului "Cel mai mare dar" la Cinema "Mon Amour" din Piatra Neamț
- 6-9 februarie: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, predicator fiind pr. Gheorghe Cojocaru
- 9-11 februarie: Misiuni populare și întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului la Luizi-Călugăra
- 15 februarie: Zi de formare cu tema "Reînnoiește, Unește, Trăiește", pentru animatorii și educatorii sectorului "Copii" din Acțiunea Catolică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat