Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Papa la Bari
Papa Francisc a mers duminică, 23 februarie, în orașul italian Bari pentru a lua parte la încheierea întâlnirii de reflecție și spiritualitate pentru pace, organizată în zilele 19-23 februarie de Conferința Episcopilor din Italia cu tema "Mediterana, frontieră de pace". Au participat 60 de episcopi din 20 de țări, fiind reprezentate toate Bisericile riverane, de la cele din nordul Africii, Italia, Franța și Spania, până la cele din Orientul Mijlociu, regiunea Balcanilor, Turcia, Malta și Cipru. Papa a prezentat un discurs în fața episcopilor, în bazilica "Sfântul Nicolae", vorbind despre vestirea evangheliei și construcția păcii în regiune, apoi a celebrat sfânta Liturghie în aer liber în prezența a peste 40.000 de credincioși.

Centenar Chiara Lubich
Întâlnirea episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor, cu tema "O carismă în serviciul Bisericii și al umanității", la o sută de ani de la nașterea slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich, s-a desfășurat în Italia, la Trento (8-9 februarie) și Loppiano (10-12 februarie). Printre cei peste 130 de episcopi și cardinali din toată lumea au fost și cinci ierarhi din România: PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József-Csaba Pál, episcop de Timișoara, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În mesajul său din 10 februarie adresat participanților, papa Francisc a subliniat "obiectivul de a aprofunda semnificația și contribuția carismei unității în slujba misiunii Bisericii astăzi drept comuniune evanghelizatoare".

Pastorația vârstnicilor
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a organizat un congres internațional despre pastorația persoanelor vârstnice, cu tema "Bogăția anilor", la Roma, în perioada 29-31 ianuarie, în cadrul Institutului Patristic "Augustinianum". Au participat circa 550 de invitați din 60 de țări. Congresul a avut trei părți: "Biserica alături de bătrâni", "Familia și bătrânii" și "Vocația bătrânilor". Conferențiarii au subliniat importanța pe care o au persoanele vârstnice în și pentru Biserică, precum și grija pe care o are papa Francisc pentru acest segment al Bisericii. România a fost reprezentată la congres de pr. Felician Tiba.

Noi episcopi greco-catolici
La 22 ianuarie, papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin care au fost aleși doi noi episcopi: pr. Cristian Dumitru Crișan, ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, episcop titular de Abula, și pr. Călin Ioan Bot, ca episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, episcop titular de Abritto. PS Cristian Dumitru Crișan va fi consacrat episcop sâmbătă, 28 martie, la ora 10.00, în catedrala arhiepiscopală majoră "Sfânta Treime" din Blaj, iar PS Călin Ioan Bot, sâmbătă, 25 aprilie, la ora 10.00, în catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" din Lugoj.

Un nou arhiepiscop
Mons. dr. Kovács Gergely a fost hirotonit episcop și a luat în posesie canonică Arhidieceza de Alba-Iulia, prin impunerea mâinilor card. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala "Sfântul Mihail" din Alba-Iulia, sâmbătă, 22 februarie, printre episcopii prezenți fiind și PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel. ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a fost co-consacrator, alături de ES Mons. dr. Jakubinyi György, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia. Mons. dr. Kovács Gergely a devenit al 84-lea episcop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, înființată canonic în anul 1009.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat