Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Un om între oameni - amintiri despre dascălul Mihai Lucaci (II)

Este greu să scrii despre oamenii care au trecut deja dincolo de lumea celor vii. Tocmai de aceea nu vreau să-mi dau odihnă sufletului, pentru că nu fac nimic altceva decât o datorie sfântă.

De o admirație deosebită se bucura domnul dascăl Mihai Lucaci din partea tuturor, mărturisește pr. Eugen Lucaci: "Îmi amintesc cum mergea personal pe la casele celor care alcătuiau corul bisericii și-i invita să participe la repetiții cu ocazia marilor sărbători bisericești. Dascălul Mihai venea și pe la noi, căci tatăl meu făcea parte din corul bisericii. Erau și buni prieteni, de aceea se și vizitau mereu. Când domnul dascăl mergea la spital, tatăl meu îi ținea locul, căci știa să cânte puțin la orgă. Venea în fiecare zi la sfânta Liturghie cu cel puțin o oră înainte și pregătea totul cu multă minuțiozitate, iar apoi se așeza în bancă și recita Rozariul. Pe atunci nu se recita în public Rozariul înainte de sfânta Liturghie.

Domnul dascăl era acela care se ocupa de catehizarea copiilor la prima sfântă Împărtășanie și la primirea sacramentului sfântului Mir. În plus, avea darul de a te face să înțelegi tot ce se preda. Era înzestrat cu un adevărat simț al pedagogiei creștine. Avea și un dar al umorului foarte dezvoltat, iar atunci când păream obosiți sau plictisiți, tot domnul dascăl era acela care ne răspundea cu un banc. Datorită acestui dar neobișnuit, foarte mulți preoți oaspeți vizitau parohia Butea doar pentru a-l asculta și a fi binedispuși cu el. Avea ceva parcă din actorie în el. De altfel, avea și mai multe numere de circ pe care le memorase pe dinafară, și le prezenta deseori diferitelor grupuri de preoți.

Pe când eu aveam doar șase ani, neștiind încă să citesc, deoarece nu începusem să merg la școală, s-a ocupat personal de mine să mă învețe toate răspunsurile de la sfânta Liturghie, în limba latină, pentru că pe atunci se celebra în limba latină. Și o făcea cu mult drag și calm, deși eu nu știam să vorbesc bine nici limba română. Apoi, deseori în timpul zilei, îl auzeam cântând la orgă în biserică. Nu știam pe atunci ce cânta, dar după mai mulți ani mi-am dat seama că interpreta din marii compozitori clasici. Așa se perfecționa el mereu în arta de a cânta la orgă.

În comunitatea din Butea, la vremea respectivă, principalul om al satului era preotul Gheorghe Petz, iar al doilea era dascălul Mihai Lucaci. La biserică, pe stradă, la magazin și oriunde era respectat ca și un preot. Iar acest respect și l-a câștigat singur, nu l-a cerșit și nici nu l-a impus. A fost un om deschis cu toți oamenii, ei cunoscându-l și la praznicele ce se făceau cu ocazia diferitelor înmormântări, la mesele oficiale ce se dădeau când se construia o fântână în sat sau la inaugurarea unei case, căci el știa să-i trateze pe toți ca oameni.

Anii au trecut, ajunsesem repede ministrant la sfintele slujbe. Dascălul Mihai ne chema pe toți ministranții să-l ajutăm la curățarea obiectelor bisericești, cum ar fi sfeșnicele, becurile, cădelnița și toate celelalte obiecte.

Spre finalul vieții, domnul dascăl a fost internat în spitalul «Sfântul Spiridon» din Iași, unde l-am vizitat de mai multe ori. De fapt, acolo a și a murit, și tot acolo mi-a făcut anumite destăinuiri, ca la spovadă. Pe de altă parte, am regretat că nu am putut participa la înmormântarea lui, însă eram la seminar, iar regulamentul nu permitea să mergem la înmormântări decât în cazul părinților sau al fraților. În schimb, m-am rugat pentru odihna sufletului său și mă voi ruga mereu pentru el, cel care mi-a fost ca un tată, străduindu-se mereu să mă învețe numai lucruri bune".

Aceasta a fost personalitatea memorabilă a dascălului Mihai Lucaci.

Pr. Vladimir Petercă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat