Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Misionarii uciși în anul 2019

Agenția Fides a publicat numărul misionarilor uciși în anul 2019, folosind termenul "misionar" pentru toți cei care au murit într-un mod violent. Fiecare botezat este, în virtutea chemării sale, un misionar. Sunt înregistrați nu doar misionarii ad gentes, trimiși special pentru evanghelizare, ci toți acei creștini a căror viață a fost răpusă în baza apartenenței lor la Biserică sau la Cristos.

Conform datelor adunate de Fides, în cursul anului 2019 au fost uciși în lume 29 de misionari, cea mai mare parte preoți: 18 preoți, un diacon permanent, doi călugări care nu erau preoți, două surori și șase laici. După opt ani consecutivi în care numărul cel mai ridicat de misionari uciși a fost înregistrat în America, din anul 2018 Africa este pe primul loc în acest clasament tragic. În Africa, în anul 2019, au fost uciși 12 preoți, un călugăr, o călugăriță, o laică. În America au fost uciși șase preoți, un diacon permanent, un călugăr, patru laici. În Asia a fost ucisă o laică. În Europa a fost ucisă o soră.

Datele permit să se vorbească despre o "globalizare a violenței": în timp ce în trecut misionarii uciși erau în bună parte concentrați într-o națiune sau într-o zonă geografică, în 2019 fenomenul apare mai generalizat și răspândit. Au fost udate de sângele misionarilor 10 țări din Africa, opt din America, una din Asia și una din Europa.

Viața multora a fost răpusă în timpul tentativelor de răpire sau de furt, în contexte sociale de sărăcie, de degradare, unde violența este regulă de viață, autoritatea statului este slăbită de corupție și de compromisuri.

S-a răspândit în diferite continente în ultimii ani sechestrarea de preoți și surori: unele s-au terminat în mod tragic, așa cum rezultă și din lista misionarilor uciși, altele cu eliberarea ostaticilor, altele cu tăcerea. În Nigeria a crescut numărul răpirilor de preoți și călugări cu scop de extorcare. Cea mai mare parte sunt eliberați după puține zile, însă în unele cazuri cu urmări devastatoare pentru sănătatea lor fizică și psihică. Un fenomen asemănător este frecvent și în America Latină.

Din numărul celor 29 de misionari uciși, unii au fost victimele unor atacuri teroriste, precum pr. Antonio César Fernández (Burkina Faso), ucis la 15 februarie 2019, sau pr. Simeon Yampa, din aceeași țară, ucis la 12 mai 2019. Alții au suferit agresiuni brutale care le-au provocat moartea, ca în cazul pr. Nicolas Ratodisao, mort în spital în urma rănirii, la 14 februarie 2019. De o moarte cruntă a avut parte și Faustine Brou N'Guessan, secretară a unei parohii din Coasta de Fildeș, înjunghiată mortal în biroul parohial la 10 august 2019. Ernesto Cavazza, laic angajat în Parohia "Santa Monica" din Argentina, a fost ucis la 30 iunie 2019, în timp ce mergea să deschidă biserica pentru prima Liturghie. Genifer Buckley, tânără de la Voluntarii Iezuiți din Filipine, a fost înjunghiată în casa în care locuia, la 23 august 2019, în timp ce lucra la o școală. Sora Antonia Pinho, din Congregația "Slujitoarele Mariei Ministre a bolnavilor", a fost atacată și ucisă la 8 septembrie 2019 în orașul Săo Joăo da Madeira.

La acest număr trebuie adăugată lista lungă a atâtor persoane, despre care probabil că nu se va ști nimic vreodată, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. Așa cum a spus papa Francisc la 11 decembrie 2019, "vor exista mereu martirii între noi: acesta este semnalul că mergem pe calea lui Isus".

după Agenția Fides



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat