Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Supliment In memoriam pr. Cornel Cadar (5.III.1964 - 25.XII.2019) -

Crăciun fericit, părinte Cornel!

Acum un an, în 2018, eram la Viena cu pr. Cornel, sărbătorind un Crăciun unic și memorabil pentru amândoi. Nu, nu eram acolo în căutarea magiei Crăciunului vienez. Nu ne interesau nici ornamentele sau clădirile superbe ale capitalei austriece. O stare tot mai greu suportabilă apăsa sufletele noastre, iar chipul pr. Cornel era înecat într-o frământare teribilă: să fie adevărat că el are cancer? Nu era tulburare sau încruntare în ochii lui, ci o îngândurare copleșitoare, care nu-i dădea pace. Cui i-ar fi dat? S-au făcut tot felul de analize, au avut loc întrevederi cu doctori renumiți, care ne-au spus cum au putut mai elegant și realist: cancer tiroidian în grad avansat, o tumoră agresivă care necesită intervenție chirurgicală cât se poate de rapidă.

În ziua de 26 decembrie a fost internarea, ziua următoare, operația. Am încercat toate formele de încurajare, de mângâiere. Știam că părintele Cornel e ultrarealist, analitic până în ultimele detalii, atent la tot ce-i spuneam sau traduceam. Însă acum vedeam din partea lui o încredințare tăcută și totală în mâinile Domnului. A vrut să primească din nou sfântul Maslu (ungerea bolnavilor), și așa, pregătit spiritual, a intrat în sala de operație. M-a rugat să-l însoțesc până va fi preluat de asistenți și, în timp ce împingeam patul pe care stătea întins, s-a uitat în sus, la mine, și mi-a spus: "Dacă nu mă mai trezesc, tu ține drumul drept mai departe!" M-a trecut un fior fulgurant pe care l-am reprimat, spunându-i grav, și lui, dar și mie, că se va trezi neapărat. Și așa a fost!

Explicațiile doctorului chirurg imediat după operație au fost nu tocmai îmbucurătoare: deglutiția - act fiziologic al înghițirii -, din cauza intervenției la gât (esofag, laringe), avea să-i fie afectată iremediabil. Și acest lucru s-a adeverit până în ultima zi a vieții lui. După trei ore eram în salonul de unde plecase la operație. Era seară și pr. Cornel deschidea ușor ochii. Ceea ce mi-a șoptit, văzându-mă lângă patul lui, au fost următoarele cuvinte: "Să facem vesperele!" (rugăciunea de seară din breviar). Această rugăminte a lui, vă mărturisesc, a fost de un impact emoțional puternic pentru mine. Am plecat de la el meditativ, scuturat în conștiința mea de o lecție atât de scurtă și atât de profundă.

Au urmat numai luni grele: aflarea la numai trei săptămâni de la operație că tumora este încă acolo, că extirparea ei nu a reușit complet, că e nevoie de o a doua operație, că, alternativ, e obligatoriu să fie făcută terapie conjugată: chimioterapie, radioterapie. Pr. Cornel, după consultări, a optat pentru ultimele. Calvarul era deschis și parcurgerea lui tot mai dureroasă. Urâtă este radioterapia (nu din cele auzite vă spun, ci din cele văzute!), teribilă și bulversantă la nivel organic e și chimioterapia. Părintele Cornel și le-a asumat în tăcere, cu încredințarea că e de datoria lui și în cel mai creștinesc spirit să facă tot ce-i stă în putință pentru sănătate. Nicio terapie nu l-a mai vindecat.

Pr. Cornel s-a ținut de sfânta Liturghie, a celebrat-o până nu a mai putut urca scările la sacristie, nici măcar ajutat de balustradă. A stat la altar gârbovit, sfâșiat, nu pentru a-și exhiba suferința, ci pentru a primi putere de la Domnul.

Suferința l-a consumat încet și fără cruțare, așa încât cred că l-a pregătit pentru veșnicie. A vorbit la predici, emisiuni, conferințe. A vorbit și a scris mult. Suficient încât ultimul an din viața lui să fie numai tăcere.

La deciziile mari, de la Viena sau de acasă, obișnuia să îmi pună întrebarea: "Tu ce ai face în locul meu?" Doamne, în locul lui? Grea întrebare... răscolitoare. I-am dat răspunsuri situaționale, însă un răspuns bine cernut și chibzuit până în măduva oaselor încă n-am îndrăznit să formulez.

Părinte Cornel, s-a terminat! Aș spune mai curând: S-a împlinit! Ultima carte pe care ai citit-o se numește "Călători spre veșnicie". Ne rămâne s-o citim și noi și să ne simțim mereu, indiferent de sănătatea sau suferințele pe care le purtăm, călători spre veșnicie. Spre veșnicia fericită!

Domnul să răsplătească toată ofranda de slujire și de suferință a vieții tale! Cu toată speranța, recunoscător pentru tot ce am învățat, închei simplu: La revedere, când o vrea Domnul! Anul trecut nu-mi venea să-ți urez Crăciun fericit. Anul acesta, cu toată puterea, îți spun: Crăciun fericit, pr. Cornel!

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat