Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

• A. Popescu (Iași). "Cum se calculează pensia de întreținere pentru un copil? Sunt avute în vedere veniturile din străinătate?"

Potrivit art. 529 din Codul civil, "întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti. Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat".

La stabilirea pensiei de întreținere sunt avute în vedere toate veniturile cu caracter permanent realizate de cel care o datorează. În condițiile în care reușiți să probați că persoana care este obligată la pensie de întreținere este angajată în străinătate cu forme legale, puteți solicita instanței de judecată să emită o adresă către unitatea angajatoare pentru a comunica veniturile realizate în ultimele șase luni în vederea stabilirii pensiei de întreținere. În situația în care nu cunoașteți locul de muncă din străinătate, pensia de întreținere va fi stabilită la venitul minim pe economia națională din România.

• Ion Carp (Bacău). "În anul 2019 am promovat o acțiune de partaj succesoral la Judecătoria Bacău, dar această acțiune a fost suspendată întrucât nu am depus la dosar toate actele de stare civilă. Ce se va întâmpla cu acest dosar dacă nu-l deschid din nou?"

Potrivit art. 242 din Codul de procedură civilă, "când constată că desfășurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligațiilor stabilite în cursul judecății, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligații nu au fost respectate. La cererea părții, judecata va fi reluată dacă obligațiile la care a fost obligată partea au fost îndeplinite și judecata poate continua". Menționez că cererea poate fi făcută de partea interesată într-un termen de șase luni calculat de la momentul suspendării judecării cauzei, iar la cererea de repunere a cauzei pe rol trebuie depusă și dovada achitării unei taxe de timbru de ? din taxa de timbru stabilită de instanță pentru cererea principală. În cazul în care în termenul de 6 luni nu se face vreo cerere de repunere a cauzei pe rol, din oficiu, cauza este repusă pe rol pentru a se discuta excepția perimării. Potrivit art. 416 din Codul de procedură civilă, "orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții timp de șase luni". Perimarea lipsește de efect toate actele de procedură făcute în acea instanță. Când însă se face o nouă cerere de chemare în judecată, părțile pot folosi dovezile administrate în cursul judecării cererii perimate, în măsura în care noua instanță socotește că nu este necesară refacerea lor.

• Teofil M. (Iași). "Care este calea de atac împotriva unei hotărâri date într-o ordonanță președințială?"

Potrivit art. 997 din Codul de procedură civilă, "instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea ordona măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări".

Judecata în ordonanță președințială se face de urgență și cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită un timp îndelungat. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonanței președințiale se face în cel mult 48 de ore de la pronunțare. Dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, "ordonanța este supusă numai apelului în termen de cinci zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor" (art. 1000 din Codul de procedură civilă).

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat