Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Festival de colinde
În dimineața zilei de sâmbătă, 28 decembrie 2019, Parohia Hălăucești a găzduit Festivalul de colinde "Să răsune vestea", organizat la inițiativa pr. Iosif Amitricioaie și a pr. Andrei Gherghel. Au participat corurile de copii din parohiile Hălăucești, Iugani, Barticești, Luncași, Tămășeni, Buruienești, Satu Nou (NT), Nisiporești, Șcheia, Săbăoani și Tupilați, care au împărtășit vestea nașterii micului Isus prin cele mai duioase colinde și cântece de Crăciun.

Tombole
Iosefinii lui Murialdo au organizat, în ziua de sâmbătă, 28 decembrie 2019, o tombolă pentru copii, la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, fiind prezenți 130 de copii. La tombola organizată în aceeași zi la centrul Iosefinilor lui Murialdo din Roman, au fost prezenți 140 de tineri.

In memoriam sr. Serena
În capela Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași, marți, 7 ianuarie, PS Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului sorei Serena Ciserani, din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Sora Serena Elisabeta Ciserani, născută la San Colombano (Lodi, Italia), la 26 iunie 1947, și decedată la Roma în ziua de 5 ianuarie, a fost din 8 decembrie 2010 superioara generală a congregației. Ea, alături de sora Fiorella Chinappi și sora Rina Luraschi, a adus și a răspândit carisma sfântului Alois Guanella pe pământul românesc, unde s-au înființat cele patru comunități călugărești: la Iași - Casa Providenței, inaugurată în anul 1995, și Casa "Sfântul Iosif", inaugurată în anul 2002, an în care a fost inaugurată și Casa "Fericita Clara" din Șcheia. În anul 2010 au ajuns primele două surori și în comunitatea din Sagna. Liturghia de înmormântare a sorei Serena a fost celebrată la Como (Italia), joi, 9 ianuarie.

Profesiune
Novicea Tereza Bârlescu a făcut prima profesiune în cadrul Congregației "Surorile Providenței", la Liturghia prezidată de pr. Iulian Butnaru, FDP, în capela casei surorilor din Iași, sâmbătă, 11 ianuarie.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna ianuarie se numără: participare la jubileul de platină (70 de ani de căsătorie) al familiei Lungu la Iugani (5 ianuarie); "Duminica familiei" la Dancu (12 ianuarie); întâlnire cu familiile la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (16 ianuarie) și Adjudeni (19 ianuarie); curs pentru logodnici la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (18 ianuarie); "Un weekend cu familiile, în familie" la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (25-26 ianuarie); participare la Roma la congresul "Pastorația persoanelor vârstnice" organizat de către Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață (29-31 ianuarie).

Campus vocațional
Seminarul "Don Orione" din Iași a organizat în perioada 7-10 ianuarie un campus vocațional cu tema "Vocația, chemarea unui prieten", pentru 27 de băieți din clasa a VII-a și a VIII-a din mai multe parohii ale Diecezei de Iași.

Săptămâna păcii
Acțiunea Catolică a propus membrilor activitatea numită "Săptămâna păcii" în perioada 12-19 ianuarie. Obiectivul a fost acela de a oferi o reflecție asupra temei păcii ca drum de speranță. Papa Francisc a propus pentru Ziua Mondială a Păcii din 1 ianuarie tema: "Pacea ca drum de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică". Discuțiile de la întâlniri au plecat de la întrebările: Cum ia naștere războiul? Ce înseamnă pentru noi fraternitatea? De ce există neîncredere și frică între noi? Cum poate apărarea naturii să contribuie la un drum de pace?

Pelerinaje
Oficiul pentru Pelerinaje al Episcopiei Romano-Catolice de Iași a pregătit pentru anul 2020 un program de pelerinaje: la Fatima (20-27 aprilie, 580 euro, înscrieri până la 20 februarie), la Medjugorje (1-8 iunie, 295 euro, înscrieri până la 1 aprilie), în Țara Sfântă (1-8 iulie, 900 euro, înscrieri până la 19 martie), în Polonia (14-21 septembrie, 470 euro, înscrieri până la 14 iulie), la Barcelona și Lourdes (13-20 octombrie, 790 euro, înscrieri până la 30 martie). Prin necompletarea unui număr de 40 de participanți, orice pelerinaj se anulează. Asistența spirituală la aceste pelerinaje este asigurată de Pr. Cristian Diac sau, în caz de nevoie, de un alt preot. Înscrierile se fac la Pr. Cristian Diac (tel. 0740.218.261, inclusiv Whatsapp).

ZSS 2020
"Destinul omului: chemare de sus sau soartă de jos?" va fi tema celei de-a VIII-a ediții a programului de formare pentru mediul universitar "ZSS 2020 - Ziua Socială pentru Studenți", organizat de Oficiul pentru Pastorație Universitară (www.opuis.ro) al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Facultatea de Teologie din cadrul Universității "Al.I. Cuza" și Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași - gazda evenimentului care va avea loc sâmbătă, 22 februarie. Pentru înscrieri și alte amănunte, persoana de contact este pr. Fabian Doboș, capelan universitar (tel. 0756.833.383; fabiandobos@gmail.com).

Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, Preasfințitul Iosif Păuleț a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași: pr. Egidiu Condac - vicar general și moderator al Curiei Episcopiei de Iași; pr. Iosif Iacob - director general al Centrului Diecezan Caritas Iași.

Pe scurt
- 15 decembrie 2019: Concert de colinde al corului comunităților catolice de limbă română în bisericile "Sfânta Fecioară Maria, cauza bucuriei noastre" din Grotte Celoni și "San Vitale" din Roma
- 18-19 decembrie 2019: Serbări de Crăciun la Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești și la Grădinița "Sfântul Nicolae" din Iugani, printre invitați fiind PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel și ÎPS Aurel Percă
- 20 decembrie 2019: Serbare de Crăciun la Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani
- 21 decembrie 2019: Zi de reculegere și de pregătire pentru Crăciun a persoanelor consacrate din zona Bacău, la Surorile Franciscane Misionare de Assisi din Valea Mare
- 24 decembrie 2019: Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău
- 3-5 ianuarie: Zile de meditație pentru tineri, cu tema "Veți găsi un copil înfășat și culcat în iesle" (Lc 2,13), la Casa "Maica Speranța" din Barticești
- 8-10 ianuarie: Întâlnirea "Semănătorul a ieșit să semene", pentru tinere, la mănăstirea Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret
- 25 ianuarie: Proiectarea filmului "Cel mai mare dar" la Cinema "Mon Amour" din Piatra Neamț
- 26 ianuarie: Colectă pentru sprijinirea construirii unui sediu propriu al Radio Maria și extinderea ariei de recepție a semnalului radio.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat