Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Un papă călător
Anul 2019 a fost unul record în privința călătoriilor apostolice internaționale ale papei Francisc, în care a efectuat șapte călătorii apostolice, vizitând 11 țări și patru continente, reliefând aspectele esențiale ale acțiunii sale pastorale: tinerii, în Panama, cu prilejul Zilei Mondiale a Tineretului; dialogul interreligios, în Emiratele Arabe Unite și în Maroc; dialogul ecumenic, pus în lumină de călătoriile apostolice în Bulgaria, Macedonia de Nord și România; protejarea mediului și atenția față de cei săraci au reprezentat aspectele centrale ale călătoriei apostolice în Mozambic, Madagascar și Mauritius, iar pacea și promovarea drepturilor femeilor și copiilor au constituit aspectele-cheie ale călătoriei în Asia, alcătuită din două etape: Thailanda și Japonia.

Catolicii din Coreea de Sud
Biserica Catolică din Coreea de Sud a crescut constant în ultimele două decenii, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pastoral Catolic din Coreea (CPIK) al Conferinței Episcopilor Catolici din Coreea (CBCK). Numărul catolicilor a crescut cu 48,6%, de la 3,9 milioane în 1999 la 5,8 milioane în 2018, iar astăzi constituie 11,1% din populația Coreei de Sud de aproximativ 51 de milioane de persoane. Între timp, numărul căsătoriilor religioase a scăzut cu 41,5%, de la 24.227 în 1999 la 14.167 în 2018. Numărul preoților a crescut cu 52,2%, de la 2.972 la 4.456 în aceeași perioadă, deși numărul studenților seminariști a scăzut cu 17,7%, de la 1.547 la 1.273. Numărul misionarilor coreeni trimiși în străinătate a crescut cu 204,2%, de la 356 în 1999 la 1.083 în 2018.

De 20 de ani episcop
Dieceza de Chișinău, în Republica Moldova, și-a sărbătorit episcopul, Mons. Anton Coșa, la 6 ianuarie împlinindu-se 20 de ani de la consacrarea sa episcopală, prezidată în aceeași zi a anului 2000 de sfântul Ioan Paul al II-lea în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican. Episcopul avea atunci doar 38 de ani și, din 1993, îndeplinea deja funcția de administrator apostolic. Episcopul a prezidat sfânta Liturghie de mulțumire în catedrala din Chișinău, înconjurat de preoți, persoane consacrate și laici, aducându-i laudă lui Dumnezeu pentru darul primului păstor al Bisericii din Chișinău, aceasta din urmă ridicată la rangul de dieceză abia în octombrie 2001.

Doctor în istorie
Pr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chișinău și colaborator al revistei "Lumina creștinului", a susținut public teza sa de doctor în istorie, cu tema "Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică", miercuri, 18 decembrie 2019, la Chișinău, la Universitatea de Stat din Moldova. La eveniment a luat parte PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, iar din Dieceza de Iași au participat Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, pr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, și pr. Fabian Doboș, în calitate de referent oficial al tezei de doctor. Teza de doctorat reprezintă rodul cercetărilor efectuate în ultimii cinci ani, mai ales în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Arhiva Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău.

Arhiepiscop de Alba Iulia
Sfântul Părinte l-a numit la 24 decembrie 2019 pe Mons. Gergely Kovács ca arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia și a acceptat renunțarea la oficiu a ÎPS György Jakubinyi, fost arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia, devenit interimar administrator apostolic, și a PS József Tamás, episcop auxiliar al aceleiași arhidieceze. Mons. Gergely Kovács s-a născut la 11 iulie 1968 și a fost hirotonit preot la 3 iulie 1993. Din anul 1997 se află în serviciul Sfântului Scaun activând în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură. Din 2000 este capelan al Sfântului Părinte și din 2007 este director în cadrul aceluiași Consiliu Pontifical. În decursul timpului la Roma a colaborat și cu Congregația pentru Cler și Tribunalul Rota Romana fiind și postulatorul cauzei slujitorului lui Dumnezeu Márton Áron. Consacrarea întru episcopat și instalarea Mons. Gergely Kovács ca păstor al Arhidiecezei de Alba Iulia vor avea loc la 22 februarie, în catedrala din Alba Iulia.

Sărbătoarea popoarelor
Comunitatea românilor romano-catolici a participat pentru a treia oară la Sărbătoarea Popoarelor, luni, 6 ianuarie, în catedrala din Parma (Italia), eveniment care a oferit posibilitatea diferitelor comunități de a se întâlni și de a participa la sfânta Liturghie alături de PS Enrico Solmi, episcopul locului.

Tineri "în mișcare"
Un grup de 41 de tineri din Dieceza de Iași a participat la întâlnirea europeană organizată de Comunitatea Taizé, cunoscută sub numele "Pelerinajul de încredere pe pământ", ajunsă la a 43-a ediție, în perioada 28 decembrie 2019 - 1 ianuarie 2020, având peste 15.000 de tineri participanți. Evenimentul, care a avut tema "Mereu în mișcare, dar niciodată dezrădăcinați", s-a desfășurat în orașul Wrocław (Polonia). Tinerii au fost însoțiți de Pr. Daniel Iacobuț, Pr. Cristian Diac și sr. Gabriela Lungu, FCJ. Ediția a 44-a va fi găzduită de orașul Torino.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat