Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Centrul de sănătate "Sora Pia Beraldin"

În anul 2018, vizitând Misiunea Românească a Diecezei de Iași din Coasta de Fildeș cu ocazia sfințirii noului sediu al misiunii, Centrul Misionar Diecezan - Iași a constatat că oamenii din zona Djebonoua au nevoie de un spital pentru cele 56 de localități din zonă. Proiectul, început în anul 2016, stagna de mai bine de un an din cauza lipsei de fonduri. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest spital, l-am rugat pe Cleostrate Alain, asistent șef și administrator al dispensarului, să ne răspundă la câteva întrebări.

- Vă rog să ne povestiți de unde a pornit ideea unui spital la Djebonoua și numele lui?

Totul a început la 17 noiembrie 2002, ora 9.00, atunci când în casa doamnei Brigite, la Djebonoua, au început consultațiile medicale a 22 de bolnavi. În timpul războiului civil, personalul sanitar, infirmieri și medici, au abandonat zona pentru a se refugia în sudul țării. Singură, sora Pia Beraldin a înfruntat războiul și a continuat să îngrijească bolnavii în fiecare zi de miercuri. Ea a introdus vaccinarea copiilor și a femeilor însărcinate. Așa a început activitatea medicală în Djebonoua și ideea de a construi un centru medical care să-i poarte numele.

- Care este situația actuală a activității medicale?

După moartea sorei Pia Berladin, voluntarii Cleostrate Alain, Yoboue Konan, Yoboue Justine și Yoboue Brigitte au continuat consultațiile, îngrijirile medicale, consultațiile prenatale și postnatale și vaccinările. Din octombrie 2003, activitatea medicală se desfășoară într-o casă luată în chirie. Spațiul, din păcate, prea mic și lipsa aparaturii ne-au determinat să ne gândim la un spital.

- Câte persoane apelează la serviciile medicale?

Consultăm și tratăm aproximativ 9.500-10.000 de bolnavi anual și asistăm medical aproximativ 500 de nașteri. Transportul femeilor însărcinate și al bolnavilor până la Bouake este dificil și obositor, de aceea am cerut și primit avizul statului pentru întreaga activitate medicală.

- Care sunt serviciile medicale actuale?

Încă din anul 2012 oferim următoarele servicii: consultații generale, consultații prenatale, vaccinări, teste de SIDA și îngrijirea persoanelor cu SIDA, maternitate, mici operații și pansări, teste de malarie și de glicemie, ecografii lunare. Toate rapoartele lunare sunt depuse la Direcția de Sănătate de la Bouake. Pe lângă acestea, ne-am propus să oferim și servicii de oftalmologie, stomatologie, un laborator, un serviciu zilnic de ecografie și un bloc operator în noul spital.

- Cum a început construirea spitalului?

Împreună cu Dieceza de Bouake am optat pentru construirea acestui spital pe terenul misiunii, în apropiere de prima bisericuță a comunității. Documentele și proiectul au fost semnate de reprezentantul misiunii catolice române din acel moment, pr. Gabriel Cimpoeșu, și sunt continuate de actualii preoți misionari, pr. Alexandru Percu și pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu.

- În ce stadiu se află spitalul?

Lucrările începute în anul 2016 au stagnat până în 2018, când Dieceza de Iași a preluat proiectul. Cu sprijinul Centrului Misionar Diecezan - Iași, am reușit să punem acoperișul, să tencuim, să montăm ușile și ferestrele, să finalizăm partea electrică, să instalăm structura sanitară, să punem gresia și faianța, și am început să zugrăvim. Toate acestea au fost finanțate de dv. Urmează la începutul acestui an, după primirea ultimei tranșe de bani, să aducem mobilierul și aparatura medicală de specialitate. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, la finalul lunii martie să terminăm lucrările.

- Un gând final?

Vă rog să le spuneți oamenilor din România că le mulțumim mult pentru tot ceea ce fac pentru noi!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat