Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

De mână cu Dumnezeu (II)

Ești doar un om!
Nu te mai lua la trântă cu diavolul, ci ține-te de mână cu Dumnezeu!

Un suflet frumos se construiește mai ușor practicând o virtute decât luptând împotriva unui viciu!

Pe străzi, la televizor, în ziare, pe net găsești "tarabe" de unde poți cumpăra "necurăție" în toate formele ei: desfrânare, pornografie, prostituție, masturbare, viol. Astăzi oricine poate fi producător, consumator, contestatar. Însă cine vrea să cumpere curăție, la ce "ghișeu" trebuie să întrebe? Care-i drumul spre curăție? Cum devii producător sau consumator de curăție? Nu cumva știm toți drumul spre necurăție (ca să ne ferim de ea, clar!), însă drumul spre curăție ne este străin?!

Elementele curăției - frumusețea, libertatea, sexualitatea, puritatea, fericirea - sunt "flori" căutate cu înfocare. Însăși curăția este irezistibil de frumoasă și provocatoare. Toți o doresc: unii, pentru a o îngriji prin fidelitate în căsătorie sau în celibat; alții, pentru a o călca în picioare, lăsând în urma lor doar tristețe și urâciune, putregai! Cu fiecare templu distrus de necurăție se sluțește frumusețea acestei lumi. Ce miros poate răspândi o lume care își calcă "florile" în picioare? Câte inimi tinere cu iz de moarte, câte familii îmbibate de putregaiul necurăției...

Oare nu ne-am concentrat prea mult să combatem necurăția în loc să cultivăm curăția inimii, antidotul perfect pentru a răspândi o mireasmă nouă? De ce facem zeci de proiecte pentru a combate necurăția, dar luăm puține hotărâri pentru a trăi curăția? Cât ne rugăm zilnic cerând harul curăției? Cum folosim calculatorul, telefonul, televizorul? Ce prietenii cultivăm? Proiectele noastre sunt pentru curăție sau doar împotriva necurăției?

Războiul nu poate fi izvor de pace. Cu atât mai puțin un război cu Diavolul. Pacea - inclusiv pacea simțurilor, curăția inimii - este rodul ținerii de mână cu Dumnezeu. Această ținere de mână ne transformă în mlădițe legate de viță, înlesnind curgerea sevei, revărsarea harului (In 15,5)!

Curăția este un har de cerut zilnic în rugăciune. Curăția cunoaște "legi de creștere", trecând prin stadii marcate de imperfecțiune și de păcat. Omul virtuos, curat se construiește zi cu zi prin numeroase alegeri libere (CBC 2343).

Harul Domnului să fie cu noi, ca să fim sfinți și curați în iubire, inclusiv de Valentine's Day, de Dragobete și în toate zilele vieții! Totul este permis, dar nu totul ne este de folos (Ef 1,4; 1Cor 6,12).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat