Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici în fața furtunii comuniste (II)

Am văzut în numărul trecut că vizitele pastorale ale episcopului Anton Durcovici au reprezentat principala măsură de apărare a credincioșilor catolici în fața furtunii comuniste. Acest fapt l-a recunoscut și Securitatea, care scria că "vizita episcopului Durcovici Anton în satele catolice din județul Bacău și predicile ținute de el au avut drept scop de a arăta maselor că Guvernul caută prin diferite mijloace să lovească în Biserica Catolică și să le agite împotriva actualei forme de stat".

Pe lângă vizite, au existat unele măsuri la nivelul Conferinței Episcopale Române, în ședințele din anii 1948-1949. Astfel, în februarie 1948, în cadrul ședinței de la Arhiepiscopia de București la care au participat episcopii romano- și greco-catolici din România, s-au discutat articolele din noua Constituție a Republicii Populare Române care se refereau la școlile catolice. "Episcopii nu erau de acord cu acel articol care spunea că nicio confesiune nu are dreptul de a înființa sau de a conduce școli de învățământ public, de orice grad". Ca rezultat, guvernului României i-a fost adresat un memoriu, în care episcopii cereau menținerea conducerii școlilor catolice de către Biserică.

În cadrul ședinței Conferinței Episcopilor Catolici din România din iulie 1948, pe lângă condamnarea denunțării unilaterale a Concordatului dintre România și Sfântul Scaun din partea autorităților comuniste, la 19 iulie același an, episcopii Anton Durcovici și János Scheffler au fost desemnați să examineze situația acelor credincioși catolici care s-au înscris în Partidul Comunist și a acelora care doreau să se înscrie. S-a decis că nu se poate da un răspuns general la această problemă, ci trebuie examinat fiecare caz în parte, "ținând seama de primejdia pentru credința religioasă din partea partidului comunist". Totuși, la 27 octombrie 1948, episcopul Anton Durcovici a emis circulara nr. 6/1948, prin care le amintea tuturor că un creștin autentic nu poate fi, în același timp, un adevărat comunist, întrucât cele două învățături sunt total contrare - idee preluată din Enciclica "Quadragesimo anno" a papei Pius al XI-lea. Textul acestei circulare trebuia să fie citit în fiecare parohie în ziua de 7 noiembrie 1948. Punctul 4 prevedea expres că "orice catolic, de orice rit, este ipso facto excomunicat dacă ia parte la vreo adunare sau consfătuire cu scopul de a unelti pentru lepădarea de Biserica Catolică. Dezlegarea de la această excomunicare este rezervată Nouă sau Locțiitorului Nostru".

La sfârșitul lunii noiembrie 1948, într-o altă ședință, episcopii Cisar, Márton și Durcovici au discutat asistența greco-catolicilor care nu au trecut la ortodoxie ori doreau să se întoarcă la credința catolică. S-a stabilit că orice preot catolic poate da, în ritul său, această asistență și că atât preoții, cât și credincioșii rămași greco-catolici pot asista la Liturghiile din oricare biserică catolică.

În același sens al opoziției față de regimul comunist, în ședința Conferinței Episcopale de la sfârșitul lunii februarie 1949, episcopii Anton Durcovici și Márton Áron, singurii rămași în libertate, au decis să renunțe la salarizarea preoților pentru a-și asigura libertatea în transferurile acestora. Un alt motiv al renunțării era și diferența dintre salariile preoților din centrele episcopale și cei din parohii. Decizia a fost reiterată de cei doi episcopi și în cadrul conferinței de la mijlocul lunii aprilie 1949. La 5 și 29 aprilie, episcopul Durcovici a trimis două circulare preoților Diecezei de Iași, cerându-le să nu primească salariul de la stat, iar dacă l-au primit, să depună respectiva sumă în contul Ministerului Cultelor.

Se înțelege că aceste acțiuni nu puteau rămâne nepedepsite de autorități, astfel că la 21 iunie 1949 a fost arestat Márton Áron, iar la 26 iunie și Anton Durcovici.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat