Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Anul Sfintei Liturghii - 2019-2020 -

Acolo este țara mea...!?

Intenția de rugăciune pentru luna februarie

Acolo este țara mea, / Și neamul meu cel românesc! / Acolo eu să mor aș vrea, / Acolo vreau eu să trăiesc!

La aproximativ 100 de ani după ce poetul Ioan Nenițescu a scris aceste versuri, națiunea română se confruntă cu un fenomen de o amploare fără precedent: migrarea. Populația, silită să nu părăsească liber țara în perioada comunistă, s-a lăsat atrasă după 1989 de mirajul posibilităților promise de meleagurile altor țări. Aceasta s-a întâmplat, de multe ori, cu prețul unor mari sacrificii și drame: dezrădăcinare, depopulare a țării, copii lăsați de părinți în grija altora, căsnicii destrămate, trafic de persoane, exploatare prin muncă. Au luat naștere, astfel, mai multe categorii de persoane vulnerabile.

La nivel european se constată o adevărată criză generată de valurile de persoane care fug din zonele de conflict armat ale Orientului Mijlociu. În condițiile deplasării, multe dintre ele au murit sau au dispărut, majoritatea în Marea Mediterană. De asemenea, populații și din alte zone, precum Asia, sunt tot mai prezente pe continent.

Fenomenul migrării se manifestă la nivel mondial, iar motivațiile sunt diverse: economice, educaționale (studii), politice, conflicte armate, calamități naturale etc.

Pentru a atrage atenția asupra numărului foarte mare și în continuă creștere a migranților, dar și asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia, Organizația Națiunilor Unite a proclamat, la 4 decembrie 2000, Ziua Internațională a Migranților.

Atentă la semnele timpului, Biserica Catolică stabilise încă din anul 1914 Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului.

În mesajul pentru pace din prima zi a anului, papa Francisc îndemna la a vedea în migrant și în refugiat nu numai "o problemă de înfruntat, ci un frate și o soră, care au nevoie să fie primiți, respectați și iubiți, o ocazie pe care Providența ne-o oferă pentru a contribui la construirea unei societăți mai drepte".

Îi încredințăm Sfintei Familii - care, în mod providențial, a plecat în Egipt pentru a proteja viața Mântuitorului de mânia regelui Irod - pe toți aceia care sunt nevoiți să-și părăsească țara de origine, pentru ca ei să primească protecție și sprijin în vederea integrării în noile culturi pe care le întâlnesc.

Celina Romila



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat