Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate

Această zi, celebrată la 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, înseamnă sărbătorirea frumuseții Bisericii lui Isus Cristos în lumina diferitelor carisme întrupate în acești fii și fiice ale Bisericii - persoanele consacrate.

Carismele sunt născute din Duhul lui Dumnezeu, iar pe noi, cei în care se întrupează, Duhul ne conduce să vedem și să ne confruntăm și cu provocările care ne stau înainte. Duhul vrea ca noi să știm încotro conduce Biserica; inspirațiile sale trec prin noi, iar el nu încetează să ne atragă spre desăvârșirea chemării adresate Bisericii și în Biserică.

În ciuda dificultăților pe care le întâmpină, a lipsei de vocații, a abandonurilor, viața consacrată rămâne o realitate fără de care Biserica nu ar fi ceea ce este. De la început, Duhul Sfânt a chemat bărbați și femei la alegeri radicale, exclusive și fără compromisuri, în vederea unirii cu Dumnezeu - semne escatologice ale vieții viitoare. Persoanele consacrate, în diferite moduri și carisme, sunt chemate să fie în lume imaginea iubirii Tatălui, manifestată prin Fiul, care, în totală ascultare, sărac și cast, i-a iubit "pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit" (In 13,1b). Cei care se lasă iubiți trăiesc iubirea și o împărtășesc celorlalți.

Viața consacrată nu este primordial acțiune caritativă, ci mod de a fi: "Eu sunt a iubitului meu și iubitul meu este al meu" (Ct 6,3a); "eu în ei și tu în mine" (In 17,23a).

Biserica noastră locală se bucură "ca o mamă ce se bucură de copii" (Ps 113,9b), de fiii și fiicele sale consacrate, așezați înlăuntrul ei (cf. Ps 113,9a), așezați în ființa și identitatea ei de mamă. Prezentul vieții consacrate pare să fie asemenea iernii în care viața stă pe loc, însă Duhul Sfânt lucrează. El pregătește consacrarea noilor generații tinere, a formelor lor de consacrare. Biserica este chemată să primească inspirațiile Duhului Sfânt și să asculte de ele, iar persoanele consacrate sunt, prin excelență, vasul ales (cf. Fap 9,15) în care această dimensiune profetică este revărsată și trăită.

Viața consacrată va avea mereu un viitor și nu va muri atâta timp cât Cristos va rămâne unicul motiv al existenței noastre, iar noi, consacrați lui din iubire.

Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat