Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

ÎPS Aurel Percă înscăunat ca arhiepiscop mitropolit de București

În cadrul sfintei Liturghii celebrate în catedrala "Sfântul Iosif" din București, la 11 ianuarie, Mons. Aurel Percă a fost înscăunat ca arhiepiscop mitropolit și a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București. La acest moment, din Dieceza de Iași, au fost și PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, mai mulți preoți și persoane consacrate, dar și mulți credincioși laici.

La celebrare au participat ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cardinalul Jean-Claude Hollerich, SJ, arhiepiscop de Luxemburg, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană, cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei, 24 de episcopi din țară și din străinătate, ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, episcop al Arhiepiscopiei Armene, dr. Daniel Zikeli, episcop-vicar al Bisericii Evanghelice, Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești, reprezentanți ai ambasadelor și cavaleri ai Ordinului de Malta, peste 200 de preoți și multe persoane consacrate. Printre autorități au fost premierul Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, dar și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Catedrala a fost neîncăpătoare cu mulțimea preoților și a credincioșilor, peste 2.000, care au dorit să ia parte la celebrare, majoritatea urmărind celebrarea pe două megaecrane amplasate afară. Au fost prezente și rude ale noului arhiepiscop mitropolit, precum și consăteni veniți din Săbăoani, îmbrăcați în portul popular.

La începutul celebrării, nunțiul apostolic a prezentat decretul papal de numire a Mons. Aurel Percă - un gest al confirmării canonice a numirii și o prezentare a noului arhiepiscop mitropolit de București.

A urmat emoționantul moment în care ÎPS Ioan i-a oferit ÎPS Aurel cârja pastorală, semn al încredințării conducerii întregii Arhidieceze de București, după care l-a condus la tronul arhiepiscopal, în aplauzele tuturor celor prezenți. Apoi, noul arhiepiscop mitropolit a fost întâmpinat de întreaga Arhidieceză de București prin câțiva reprezentanți, cu un gest de ascultare și respect: o delegație formată din arhiepiscopul mitropolit emerit Ioan Robu, episcopul auxiliar Cornel Damian, un preot, două persoane consacrate și câțiva laici.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Aurel a făcut referință la fericiții Vladimir Ghica și Anton Durcovici, amintind tuturor că "în materie de trăire a credinței nu există perioade de tranziție, avem un drum bine precizat de evanghelie și de Bunul Păstor care ne indică traiectoria. De aceea, inima mea este plină de speranță că, prin ajutorul lui Dumnezeu, putem schimba multe lucruri în bine". Împrumutând cuvintele sfântului Petru, s-a îndreptat în finalul predicii către Cristos, pentru a-i spune: "Tu o știi, Doamne, că te iubesc mult; ajută-mă să păstoresc cu dreptate poporul tău sfânt din Arhidieceza de București!"

La sfârșitul celebrării au luat cuvântul pentru a-l felicita pe noul arhiepiscop: ÎPS Ioan Robu și PS Claudiu Pop, episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopale din Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș, care a vorbit în numele Conferinței Episcopilor Catolici din România. În încheiere, ÎPS Aurel Percă a adresat un cuvânt de salut tuturor celor care au participat la sărbătoare, atât din țară, cât și din străinătate, îndreptându-se într-un mod special și către PS Petru Gherghel, despre care a mărturisit: "Mi-a marcat viața preoțească și mi-a acordat încrederea sa de-a lungul celor 34 de ani de colaborare".

După terminarea sfintei Liturghii, arhiepiscopul mitropolit Aurel a oferit prima binecuvântare arhierească credincioșilor prezenți, care au purtat-o acasă împreună cu amintirea unui eveniment istoric și solemn pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și pentru Biserica Catolică din România.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat