Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Capelă reabilitată
Sfințirea capelei romano-catolice din cimitirul "Eternitatea" din Roman a avut loc duminică, 1 noiembrie. Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. Au participat preoți din Roman și din zonă, autorități centrale și locale. Capela catolică din Roman, construită inițial în anul 1873, a fost dată în refolosință pentru slujbele religioase pentru cei răposați, după reabilitarea completă la care s-au implicat activ toate cele patru parohii, susținute de autoritățile locale.

Exerciții spirituale
Frații comunităților franciscane conventuale din Roman, cărora li s-au adăugat și alți frați din alte convente, precum Hălăucești, Prăjești și Târgu Trotuș, au participat la exerciții spirituale, în perioada 8-13 noiembrie, la Roman. Meditațiile au fost expuse de pr. Bogdan Emilian Balașcă, OFMConv., și au avut ca temă drumul de credință al dreptului Iosif din Vechiul Testament.

Profesiuni
La Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț duminică, 15 noiembrie, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, 16 frați și surori au făcut profesiunea de viață evanghelică în Ordinul Franciscan Secular (terțiarii), în mod public, pentru a-l urma pe Isus Cristos după învățătura și pilda Sfântului Francisc din Assisi. Au concelebrat pr. Damian Pătrașcu, ministru provincial, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Cristian Blăjuț, asistent spiritual național, pr. Anton Acatrinei și alți preoți.

Muzica sacră
În vederea împlinirii misiunii Oficiului pentru Muzica Sacră, al cărui director de la 1 septembrie este pr. Robert Râtan, PS Iosif Păuleț a constituit prin decret episcopal, la 15 octombrie, Comisia pentru Muzica Sacră, formată din: Bernadeta Antal, Eduard Antal, pr. Ciprian Antălucă, Anton Babiaș, pr. Gabriel Balint, pr. Eugen Budău, pr. Marian Dascălu, pr. Cristian Dumea, Adrian Farcaș, Maximilian Husaru, Ciprian Hușanu, pr. Cristian Ignat, Mădălin Munteanu, pr. Robert Râtan, pr. Eduard Soare, pr. Paul Vârgă și sr. Lucia Vârgă, SP. Prima întâlnire a comisiei a avut loc sâmbătă, 21 noiembrie, la Traian, fiind prezidată de PS Iosif Păuleț. Pr. Robert Râtan, director al Oficiului pentru Muzică Sacră, a menționat proiectul editării colecției de cântece pentru copii și tineri. S-a propus armonizarea colecției "Magnificat", pentru a fi de ajutor dascălilor, și o variantă pentru coruri mixte. S-a discutat despre: realizarea unei înregistrări cu Liturgia orelor, un site, cursuri de formare pentru dascăli, melodii noi pentru psalmii care se cântă la Liturghie sau la Breviar, necesitatea unei arhive a Oficiului de Muzică Sacră, responsabili zonali care să țină legătura cu dascălii din parohii, editarea unei broșuri cu Liturghia cântată și altele.

Daruri de Crăciun
Un cadou deosebit de Crăciun poate fi unul dintre calendarele romano-catolice realizate la Editura "Presa Bună", precum cel mare, format 35x50 cm (3 lei), calendar catolic de perete 2021 (14 pagini, 10 lei), calendarul "Cinci pâini de orz" 2021 (744 de pagini, 3,5 lei), calendarul "Un gând pe zi cu Papa Francisc" (color, 370 de pagini, 40 lei) sau un calendar de birou (12 pagini, 5 lei). Toate pot fi comandate de la Librăria "Presa Bună" (www.ercis.ro/libraria), de unde poate fi procurată și Agenda liturgică 2021, având 422 de pagini, format 14x21 cm sau 21x29 cm. Un alt cadou poate fi un abonament la publicațiile editurii: revistele "Lumina creștinului", "Isus, prietenul copiilor" și "De la răsărit până la apus" (www.ercis.ro/abonamente).

Jubileu
S-au împlinit 125 de ani de când, la 26 iulie 1895, Misiunea franciscanilor conventuali din România devenea Provincie de sine stătătoare. Acest jubileu a fost marcat și la Galați prin Liturghia din 15 noiembrie, prezidată de pr. Emilian Dumea, vicar provincial, la care au fost amintiți păstorii franciscani care au slujit în această comunitate, începând cu Daniele Pietrobono, misionar italian și cel dintâi provincial, oseminte lui păstrăndu-se chiar în biserica lărgită pe vremea când a păstorit comunitatea. Predica la Liturghie a fost rostită de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

Pelerini la Veronica Antal
Parohia Nisiporești propune un program spiritual pentru grupurile de pelerini care vor veni, mișcați de harul lui Dumnezeu, să ceară harul și ajutorul său la mormântul și altarul Fericitei Veronica Antal din biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești. Pentru mai multe detalii: pr. Fabian Blaj, OFMConv. (tel. 0764/881024, 0233/781021) sau e-mail: fericitaveronica@yahoo.com.

Numiri în Dieceza de Iași
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleț a procedat la următoarele numiri de vicari în Dieceza de Iași, care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie: pr. Damian Budău - Moinești și pr. Dominic-Sorin Ciobanu - Cleja "Sfântul Marcu".

Întâlniri biblice on-line
Surorile "Notre Dame de Sion" din Iași au organizat întâlniri biblice despre marile personaje biblice din perioada Adventului, pentru cei interesați să aprofundeze cuvântul lui Dumnezeu din liturgia Adventului. Întâlnirile, desfășurate între 21 noiembrie și 16 decembrie, au fost ținute on-line de pr. Iosif Antili și sr. Iuliana Neculai, NDS.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna noiembrie, se numără: întâlniri cu persoanele văduve la Luncani (8 noiembrie), la Tămășeni (15 noiembrie), la Lespezi (19 noiembrie) și la Bacău-centru (22 noiembrie); curs pentru logodnici la Iași (11 noiembrie); întâlnire cu familiile la Iași (21 noiembrie).

Pe scurt
• 18 octombrie: Întâlnirea familiilor catolice române din Lleida (Spania) la sanctuarul marian din Torreciudad • 18 octombrie: Sfântă Liturghie prezidată în catedrală de pr. Egidiu Condac, vicar general, pentru lucrătorii sanitari, în sărbătoarea Sfântul Luca, patronul medicilor • 24 octombrie: Zi de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice, la Parohia Pildești și la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău, participând președinți din 35 de parohii din zonele Iași, Roman și Bacău, însoțiți de membrii și asistenții spirituali ai Consiliului Diecezan.

Din agenda episcopului
• 1 noiembrie: Celebrarea Liturghiei la împlinirea a 15 ani de la consacrarea altarului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași • 8 noiembrie: Celebrarea Liturghiei în filiala Sprânceana a Parohiei Podu Iloaiei • 9 noiembrie: Întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral • 14 noiembrie: Curs pentru lectori (cititorii cuvântului divin), ținut de pr. Daniel Iacobuț, profesor de liturgică, transmis on-line prin sistemul de transmisiuni din catedrala din Iași • 22 noiembrie: Celebrarea Liturghiei în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în solemnitatea Cristos, Regele Universului • 29 noiembrie: Celebrarea Liturghiei în Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat