Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Preotul Mathias Szydagis

de pr. Petru Ciobanu

O altă figură importantă de preot care, în perioada interbelică, s-a îngrijit de catolicii din Basarabia a fost părintele Mathias Szydagis, născut la 26 noiembrie 1865 în Lituania.

În anul 1892 a absolvit Seminarul Teologic din orașul Saratov, unde se afla sediul central al Diecezei de Tiraspol. A fost hirotonit preot în anul 1893 în același oraș, prin impunerea mâinilor episcopului Anton Zerr (1889-1902). Începând cu anul 1893 și până în anul 1905 a activat la Simferopol, în Crimeea, de unde a fost transferat ca paroh în Basarabia, la Bălți, la 19 august 1905, îndeplinindu-și această misiune pe parcursul a 31 de ani.

La 23 septembrie 1921, el a fost cel care l-a întâmpinat pe episcopul Alexandru Theodor Cisar în cadrul vizitei acestuia la Bălți pentru a lua în posesie și această parohie alipită recent Diecezei de Iași, semnând, alături de alți membri ai comunității, procesul-verbal de predare-primire a parohiei. Peste doi ani, la 7 septembrie 1923, părintele Mathias Szydagis a avut bucuria să-l primească pentru a doua oară pe episcopul Cisar la Bălți, unde a fost celebrată o Liturghie pontificală și au fost miruite 122 de persoane. Și a doua zi a fost celebrată o Liturghie pontificală, iar numărul celor care au primit Mirul s-a ridicat la 353 de persoane. La 28 iunie 1928, a venit rândul episcopului Mihai Robu să fie primit la Bălți de părintele Szydagis. A doua zi, în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, la Liturghia pontificală celebrată de episcopul Robu, au fost miruite 330 de persoane. Persoană realistă, la 17 septembrie 1934 parohul de Bălți propunea ca vizita lui Mihai Robu, prevăzută pentru luna următoare, să fie amânată pentru primăvară, dacă se dorea să aducă roadele scontate.

În raportul său din anul 1928, episcopul Mihai Robu îl caracteriza în felul următor: "Misiunea și-o îndeplinește în mod lăudabil; când totuși nu este tare din cauza sănătății, filialele aflate departe de orașul Bălți (30-40 km) rar îl văd pe păstor". Acesta s-a remarcat ca fiind "integru în moravuri, pios", un om căruia îi plăcea bucuria, odată ce era indulgent cu distracțiile.

Înaintat deja în vârstă și bolnav - ceea ce-l împiedica să se ocupe cum se cuvinte de credincioșii catolici răspândiți prin tot nordul Basarabiei -, părintele Mathias Szydagis i-a cerut de mai multe ori Mons. Marcu Glaser, decanul de Basarabia, să intervină pe lângă provincialul franciscan pentru ca părintele Hyacint Bock să-și continue misiunea de vicar la Bălți.

Pe lângă grija spirituală pe care o purta pentru credincioșii parohiei și ai filialelor, s-a preocupat și de bunăstarea materială a comunității, în anul 1935 cumpărând "în deplina, veșnica și irevocabila proprietate" o casă cu acareturi și un teren de pământ, toate fiind ale Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Bălți. De asemenea, s-a preocupat și de asigurarea bisericii parohiale cu toate lucrurile necesare pentru o celebrare demnă a cultului divin, dovadă fiind inventarul parohiei.

Ca răspuns la inițiativa episcopului Mihai Robu de a se opune legalizării avortului în România, la 12 martie 1936, părintele Mathias Szydagis trimitea la Episcopia de Iași o scrisoare cu o listă de semnături, prin care credincioșii din Bălți se pronunțau împotriva avortului. Nu mai mică a fost și susținerea personală a Seminarului din Iași, contribuind, în două rânduri, cu suma totală de 10.100 lei.

A fost paroh de Bălți până în anul 1936, când s-a pensionat, rămânând totuși să colaboreze în parohie. A murit la 23 septembrie 1941, Liturghia de înmormântare fiind oficiată de episcopul de Iași și de un sobor de preoți, la Bălți, înmormântat fiind în cimitirul din localitate.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat