Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

De Crăciun îl întâlnim pe același Isus

de pr. Florin-Petru Sescu

Luna decembrie are în centru Crăciunul - o sărbătoare atât de mult așteptată de credincioși și de necredincioși deopotrivă, de cei care îi cunosc semnificația și au tradiții și de cei care nu au așa ceva.

Cu siguranță, sunt mulți cei care se întreabă cum este Crăciunul în misiuni, acolo unde nu există zăpadă, nici brazi, nici luminițe, nici sanie și poate, uneori, nici cadouri de Crăciun.

Misiunile din Kenya, Coasta de Fildeș și Panama sunt teritorii relativ tinere în ceea ce privește credința creștină. În aceste zone, vestirea evangheliei a început în urmă cu 50-60 de ani, iar tradițiile de Crăciun nu au reușit să se formeze încă. Mai mult, fiind înconjurați de multe alte credințe și convingeri religioase, creștinilor din misiuni le este greu să meargă la colindat, așa cum se întâmplă, de exemplu, în România. Deși în ultimii ani, în Kenya și Coasta de Fildeș, creștinii au început să învețe cântece de Crăciun și să le cânte pe drum în timp ce merg spre biserică în Noaptea Sfântă, deși copiii și tinerii îi colindă pe misionari și pe ceilalți credincioși la biserică, acestea nu sunt considerate încă o tradiție. Chiar și cadourile de Crăciun, pe care cei mici le primesc de câțiva ani cu bucurie din generozitatea preoților și credincioșilor din România, sunt ceva nou. Anul trecut, de exemplu, Dieceza de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, a făcut fericiți peste 1.800 de copii din Kenya, Coasta de Fildeș și Panama, iar aceste cadouri au fost pentru mulți din misiuni un semn al bunătății și al generozității creștinilor, care știu să împartă bucuria Crăciunului cu aceia care încă nu l-au descoperit pe Dumnezeu.

Un misionar din Coasta de Fildeș a povestit o discuție care a avut loc între tinerii unei comunități și un catehet, cu privire la Crăciun: "Am ajuns într-o localitate unde un catehet discuta cu câțiva tineri și adolescenți despre Crăciun. Printre ei erau atât creștini, cât și păgâni. Apropiindu-mă, m-am așezat și i-am întrebat ce înseamnă pentru ei Crăciunul. Primul, un adolescent păgân, a spus că a auzit de Crăciun datorită cadourilor pe care le primesc cei mici în acea zi. Al doilea, tânărul Adjumani, a spus că de Crăciun se va naște Isus. Christine însă i-a tăiat vorba, spunând că Isus s-a născut deja la Betleem. Discuțiile s-au aprins, fiecare având părerea lui. După intervenția catehetului și a mea, tinerii au ajuns la concluzia: «Crăciunul este sărbătoarea nașterii lui Isus Cristos, iar noi, în Noaptea și Ziua Sfântă, la Sfânta Liturghie, îl întâlnim pe același Isus care s-a născut la Betleem. Venind în lume, ne învață să fim buni și generoși, la fel cum Dumnezeu a fost bun și generos oferindu-l lumii pe pruncul Isus. Astfel, orice cadou oferit în această sărbătoare face referire la bunătatea și generozitatea lui Dumnezeu»".

Crăciunul este pentru toți, indiferent de continent, de țară, de tradiții sau obiceiuri, deoarece pruncul Isus este pentru toți. Rămâne să medităm și noi la concluzia tinerilor din misiune, și anume că în fiecare an, de Crăciun, noi îl întâlnim pe același Isus care s-a născut la Betleem și care, la Sfânta Liturghie, anulează orice distanță de timp și spațiu, făcându-ne contemporani cu primul Crăciun, în care am văzut până unde ajunge bunătatea și generozitatea lui Dumnezeu. Crăciun fericit tuturor!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat