Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Să aprindem stele în noaptea altor tineri!

de pr. Felix Roca

Nașterea Mântuitorului stă sub semnul stelei călăuzitoare care strălucește cu măreție și indică drumul spre Pruncul Isus, Dumnezeu care s-a făcut om. De lumină sunt învăluiți și păstorii în toiul unei nopți întunecate în care primesc minunata veste a nașterii Mântuitorului.

Iată de ce anul acesta, poate mai mult ca oricând, suntem chemați să medităm, în drumul spre Crăciun și în celebrarea lui, la această atenție și delicatețe a lui Dumnezeu care nu ne lasă să rătăcim, nu ne abandonează în întuneric. Ține de noi să nu ne lăsăm sufocați de întuneric, ci să îndreptăm privirea spre lumina călăuzitoare a lui Dumnezeu care înviorează speranța și dă vigoare pașilor pentru a înainta pe drumul vieții.

Risipirea întunericului nu este numai misiunea lui Dumnezeu, ci și a omului. Maria aprinde o stea atunci când, la Buna-Vestire, se încredințează cu totul Domnului. Iosif risipește întunericul nesiguranței atunci când acceptă misiunea încredințată de Dumnezeu. Zaharia și Elisabeta răspândesc lumina recunoștinței pentru darul primit de la "cel care răsare din înălțime, ca să-i lumineze pe cei ce se află în întuneric și în umbra morții". Simeon și Ana îl arată lumii pe cel care este "lumină spre luminarea neamurilor și gloria poporului".

Papa Francisc, în Christus vivit, la nr. 33, le cere tinerilor să fie ei înșiși stele călăuzitoare: "Domnul ne cheamă să aprindem stele în noaptea altor tineri; ne invită să privim adevăratele astre, acele semne așa de diversificate pe care el ni le dă ca să nu rămânem pe loc, ci să imităm semănătorul care privea stelele pentru a putea ara ogorul". Este o invitație care răsună atât de puternic în aceste timpuri în care suntem înconjurați de negura fricii, a neîncrederii și a nesiguranței! Însă este o misiune destinată să caracterizeze viața unui tânăr indiferent de timpuri și de situații. "Cristos însuși este pentru noi marea lumină de speranță și de călăuzire în noaptea noastră", continuă Sfântul Părinte. A-l vesti pe Cristos înseamnă a răspândi lumina în această lume mereu amenințată de întuneric. Papa Francisc s-a oprit asupra misiunii pe care o au tinerii de a fi "stele", în predica de la Sfânta Liturghie din solemnitatea "Cristos, Regele universului" de anul acesta: "Domnul nu vrea să restrângem orizonturile, nu ne vrea parcați la marginile vieții, ci în cursă spre ținte înalte, cu bucurie și cu îndrăznire. Nu suntem făcuți pentru a visa vacanțe sau sfârșit de săptămână, ci pentru a realiza visurile lui Dumnezeu în această lume". La sfârșitul aceleiași Liturghii, înainte ca simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului să fie înmânate de către tinerii din Panama celor din Lisabona, Papa Francisc a întărit invitația adresată tinerilor: "Dragi tineri, strigați cu viața voastră că Isus Cristos trăiește, Cristos domnește, Cristos este Domnul! Dacă voi veți tăcea, vă asigur că vor striga pietrele (cf. Lc 19,40)".

Cum poate un tânăr să fie o "stea"? Răspunsul îl găsim tot în Christus vivit, la nr. 36: "...trebuie să avem curajul de a fi diferiți, de a arăta alte visuri pe care această lume nu le oferă, de a mărturisi frumusețea generozității, a slujirii, a curăției, a tăriei, a iertării, a fidelității față de propria vocație, a rugăciunii, a luptei pentru dreptate și binele comun, a iubirii față de săraci, a prieteniei sociale". Poate acesta ar trebui să fie visul de Crăciun, darul pe care să îl cerem de la Pruncul Isus și cadoul pe care să dorim a-l oferi. Dacă tot spunem că sfintele sărbători ale Nașterii Mântuitorului de anul acesta vor fi diferite, este ocazia potrivită să facem să fie diferite în sensul cel mai luminos și înălțător.

Îți mulțumesc că ai urmărit această rubrică pe parcursul anului! Sper să fi adus folos spiritual.

Așadar, fii o stea pentru ceilalți! Crăciun fericit!

La mulți ani, 2021!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat