Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Citind Scriptura -

Așteptarea mesianică și speranța

de pr. Iulian Faraoanu

Omul fiecărei epoci a luat contact cu problema așteptării. În lumea biblică este binecunoscută așteptarea mesianică. Aceasta a fost condiționată de circumstanțele istorice care au marcat raportul dintre Dumnezeu și poporul său. Dar, ce înseamnă așteptarea mesianică? Ce se aștepta de la regele Mesia care trebuia să vină?

Așteptările mesianice s-au intensificat mai ales începând cu secolul II î.C., odată cu apariția curentelor apocaliptice. Evenimentele petrecute după întoarcerea din exilul babilonian, refacerea anevoioasă a vieții religioase și economice, dar și alte situații negative, au condus la două atitudini. Pe de o parte, o lipsă de încredere în puterea oamenilor de a schimba lumea, iar pe de altă parte, conștiința că doar Dumnezeu poate transforma soarta societății și mersul lumii. El își ține totdeauna făgăduințele, iar Cuvântul său se împlinește negreșit. Domnul, în virtutea fidelității sale, va interveni pentru a crea o lume mai bună. Astfel, în pragul Noului Testament, erau așteptări mesianice puternice. Se dorea o nouă eră, o epocă a bunăstării, a prosperității și a păcii pe mai multe planuri. Întâi de toate, era așteptat un Mesia sacerdotal, care ar fi reformat instituția preoției, ar fi reabilitat rolul și misiunea Marelui Preot și ar fi reînnoit cultul. În al doilea rând, erau așteptări ale unui Mesia de tip profetic, capabil să readucă la viață mișcarea profetică și să pună din nou în drepturi cuvântul lui Dumnezeu. În al treilea rând, se evidențiau așteptările unui Mesia de tip regal. Acesta ar fi trebuit să scuture jugul asupririi romane și să ofere poporului libertatea, alături de bunăstarea mult dorită. Până și apostolii Mântuitorului erau tributari ai concepției unui Mesia - rege de tip politic.

Contextul sau mai bine zis cauza imediată a așteptărilor au fost secole de criză trăite de evrei. Israel a fost un popor încercat, o națiune care a trăit drame, experimentând din plin diferitele laturi ale suferinței. Este emblematică în acest sens catastrofa exilului din anul 587 î.C. Crizele au fost însă mereu depășite datorită încrederii în Dumnezeul legământului, cu certitudinea că Domnul fidelității nu poate înșela așteptările poporului. Mai mult decât atât, momentele de dificultate nu au stins, ci au întărit speranța. Numeroase texte biblice (Ier 33,14-16; Is 11) accentuează tema speranței, speranța la o epocă fără asuprire sau exil, speranța vie către o alianță interioară și profundă.

Dar, ce se întâmplă în timpurile noastre? Mai are sens să vorbim azi de speranță, când viitorul este incert, când nu prea se întrevăd semne de mai bine? În contextul actualei pandemii, cum se prezintă lumea și țara noastră? În ciuda semnalelor mai puțin îmbucurătoare, Biblia ne transmite o viziune optimistă. Sfânta Scriptură ne spune că orice obstacol poate fi depășit și ne învață lecția speranței. Mai întâi, cheia speranței este credința în Dumnezeu, stânca și ajutorul nostru. Este nevoie de o credință statornică și o încredere nestrămutată în Dumnezeu și în cuvântul său, o adeziune hotărâtă la Domnul, ascultarea și împlinirea cuvintelor sale. Un exemplu de credință este patriarhul Abraham, omul care a crezut și a sperat împotriva oricărei speranțe. El a înțeles că Domnul promite viața și binecuvântarea celor care rămân credincioși. Mai apoi, este necesară rugăciunea prin care simțim din plin prezența și mâna lui Dumnezeu în evenimentele istoriei. E vorba de acea rugăciune prin care reușim să vedem semnele instalării stăpânirii dumnezeiești în societatea în care trăim.

Adventul din acest an reprezintă un impuls pentru meditație mai profundă, reflecție reînnoită și o așteptare încrezătoare și plină de speranță. Regele Mesia, care a venit, vine și va veni, să fie așteptat cu spiritul și atitudinea corectă. Să fim în stare să citim bine semnele timpului, să cultivăm un climat de așteptare optimistă și să trăim în lumina speranței.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat