Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Planurile Domnului cu noi toți sunt necunoscute și nebănuite

Interviu cu pr. Isidor Iacovici, de pr. Adrian Blăjuță

În prag de sărbători, pr. Isidor Iacovici, care se îngrijește de mai mulți ani de comunitatea romano-catolicilor din Roma și împlinește mai multe misiuni în Cetatea Eternă, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu.

- De 16 ani sunteți capelan la Roma, unde vă îngrijiți de romano-catolicii români. Cum de ați ajuns acolo?

În 18 martie 2004, pe când eram paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, PS Petru Gherghel, pe atunci episcop titular de Iași, mi-a făcut cunoscută intenția de a mă trimite la Roma pentru a mă ocupa de pastorația creștinilor catolici latini din Cetate și împrejurimi. La 27 iunie același an, am celebrat prima Sfântă Liturghie împreună cu comunitatea română, în Biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli".

- Care este misiunea dv. La Roma și care ar fi diferențele trăirii credinței în comunitatea pe care o păstoriți acum față de cele din România?

La Roma, comunitatea noastră era deja constituită prin grija Mons. Anton Lucaci, responsabil al românilor catolici latini din Italia. De la început, intenția mea a fost să identific zonele unde locuiesc creștinii noștri, pentru a deschide și alte puncte de întâlnire pentru rugăciune. Pe 28 noiembrie 2004, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului, am celebrat Sfânta Liturghie în Biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", iar următoarea duminică, prima din Advent, am celebrat la Ladispoli, o localitatea de lângă Roma. La Roma nu putem vorbi de o parohie teritorială așa cum suntem obișnuiți. În acest context te poți pierde foarte ușor în anonimat. La bisericile de aici, unii creștini vin de la zeci de km pentru a participa la Sfânta Liturghie și la sacramente. Îndrăznesc să spun că toți cei care vin la biserică au, într-adevăr, credință.

- Care sunt provocările pe care le au românii de aici de înfruntat?

Au plecat de acasă în căutarea unui loc de muncă mai bun care să asigure familiei un trai decent. Unii l-au găsit, alții întâmpină destule dificultăți; nu întotdeauna planul de acasă devine realitate aici. Ceea ce apreciez mult este grija lor pentru familie, pentru cei rămași acasă și, în chip special, efortul pe care îl fac de a-și păstra credința și legătura cu Biserica.

- Pe lângă activitatea pastorală, sunteți postulatorul cauzei de beatificare/canonizare a episcopului martir Anton Durcovici. La doi ani de la beatificarea sa, ați susținut lucrarea de doctorat în teologie la Roma - desigur, tot referitoare la Fericitul Anton Durcovici. Cum de ați dorit să susțineți un doctorat la o vârstă la care pentru mulți nu mai sunt astfel de preocupări?

La doi ani de la sosirea mea la Roma și de activitate pastorală intensă, Mons. Gherghel, în luna mai 2006, m-a chemat în biroul personal de la Episcopia din Iași, sugerându-mi atunci ca, în paralel cu misiunea pastorală, să mă orientez spre o facultate de teologie pentru studii superioare, oferindu-mi și binecuvântarea necesară. Când a trebuit să aleg tema pentru lucrarea de licență la Institutul de Spiritualitate "Teresianum", gândul mi s-a îndreptat spre episcopul martir Anton Durcovici. După obținerea licenței în 2008, am fost numit postulator al cauzei de beatificare. A fost o muncă migăloasă, cu multe necunoscute, dar m-am bucurat de ajutorul multor specialiști cu suflet mare, care m-au încurajat și m-au ajutat efectiv. Episcopul Durcovici îi știe și-i va răsplăti, eu le mulțumesc din suflet. După marea sărbătoare a beatificării din 17 mai 2014 de la Iași, am reluat studiul pentru lucrarea de doctorat, pe care am susținut-o la data de 20 mai 2016, la "Teresianum", cu titlul "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România".

Dacă cineva m-ar fi întrebat la începutul anului 2004 dacă m-aș înscrie la o facultate, aș fi răspuns scurt: Departe de mine acest gând! Eram implicat în pastorație la Iași, la "Sfânta Tereza", și îmi plăcea mult ceea ce făceam. Sunt născut în anul 1958 și exact la împlinirea vârstei de 58 de ani susțineam lucrarea de doctorat. Planurile Domnului cu noi toți sunt necunoscute și nebănuite. Dacă suntem deschiși în fața Domnului și dispuși la un efort în plus, aceste planuri devin realitate în viața noastră. Pot spune că în primii doi ani de ședere la Roma, 2004-2006, pentru a lua decizia de a studia, am fost "provocat" și de preoții noștri studenți pe atunci - știu ei cine sunt - și mi-am zis: dacă ei reușesc, eu de ce n-aș reuși?

- Fiind reprezentant al preoților implicați în pastorația migranților și a comunităților etnice, ați fost reconfirmat, la 21 octombrie, ca membru în Consiliul prezbiteral al Diecezei de Roma pentru perioada 2020-2024. Ce presupune o astfel de misiune?

Este o mare onoare pentru mine și pentru cei pe care-i reprezint să fac parte din acest consiliu. Din cei peste 80 de membri, unul este străin și acest străin e român și acest român sunt eu. Prima numire mi-a făcut-o direct cardinalul Angelo De Donatis, vicarul general al Papei Francisc pentru Dieceza de Roma, iar acum am fost votat de colegii mei capelani de diferite etnii și confirmat de cardinal. Consiliul prezbiteral se reunește în două sesiuni pe an, iar eu am posibilitatea să vorbesc despre preocupările și întrebările comunităților etnice și ale românilor prezenți la Roma.

- Printre altele, sunteți cunoscut și prin albumele muzicale dedicate strângerii de fonduri pentru cauze umanitare. De unde vine această înclinație pentru muzică și, desigur, pentru ajutorarea celor din țările de misiune?

Mama mea, Maria, avea o voce foarte frumoasă. De mic m-am trezit în compania muzicii religioase și, cu siguranță, ea mi-a transmis această înclinație. În amintirea ei am înregistrat cele patru CD-uri cu melodii și poezii dedicate Sfintei Maria, mamei mele, părinților și tuturor ascultătorilor. Am avut și posibilitatea de a face înregistrări în studioul unor buni prieteni de la Iași, care mi-au sugerat ca fondurile adunate din vânzare să le îndrept spre locurile de misiune, iar acest proiect m-a bucurat foarte mult.

- Ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului. Cum trăiți la Roma perioada Adventului și sărbătoarea Crăciunului?

E o întrebare cât se poate de delicată și sensibilă. Nicăieri nu-s ca acasă sărbătorile sfinte ale Crăciunului! La început a fost mai greu, dar după 16 ani am început să mă obișnuiesc, mai ales când văd bisericile pline cu românii mei creștini. În timpul Adventului ne pregătim sufletește prin participarea la Sfintele Liturghii și la sacramente cu novena pentru sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri și a Nașterii Mântuitorului. Sperăm ca acest virus nemilos care bântuie prin lume să ne ocolească, să fim cu toții sănătoși, să avem bisericile deschise pentru a-l putea primi pe Pruncul divin în inimile și-n casele noastre. Acest lucru vi-l doresc și dv. Tuturor: să fiți sănătoși și să aveți sărbători binecuvântate de Domnul!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat