Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Împreună pe calea speranței

de pr. Vasile Petrișor

După ce a ascultat părerea Consiliului pastoral diecezan (13 octombrie) și a Consiliului prezbiteral (9 noiembrie) din Dieceza Romano-Catolică de Iași, Mons. Iosif Păuleț, păstorul diecezei, a decis ca anul liturgic 2020-2021 să fie dedicat speranței creștine, sub motoul "Împreună pe calea speranței".

"Împreună pe calea speranței" - acesta este și titlul unei ample scrisori pastorale prin intermediul căreia episcopul Diecezei de Iași își manifestă apropierea și solidaritatea față de preoții, persoanele consacrate și întregul popor credincios încredințat păstoririi sale. PS Iosif Păuleț propune tuturor o lectură creștină a situației cu care țara noastră și lumea întreagă se confruntă în această perioadă, subliniind necesitatea unei vindecări profunde, pe care doar Cristos o poate realiza în inimile și în comunitățile noastre. Excelența Sa își exprimă încrederea că, în această perioadă marcată de teamă și dificultăți medicale, economice, afective, relaționale, "credința noastră creștină ne poate oferi, alături de un puternic sentiment de fraternitate și solidaritate, o orientare și un sens care să ne ajute să privim dincolo de lucruri și evenimente, pentru a descoperi iubirea lui Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată".

În prima parte a scrisorii, intitulată sugestiv "Prin pustiu spre țara promisă", păstorul Diecezei de Iași ne oferă o reflecție profundă asupra experiențelor pe care le-am trăit și continuăm să le trăim în această perioadă de pandemie. Astfel, pornind de la experiența poporului ales prin pustiu, PS Iosif vorbește despre acele sentimente de dezorientare, nesiguranță, vulnerabilitate pe care le-am experimentat în această perioadă și care ne-au pus în fața marilor interogative ale vieții. Asemenea poporului ales, ne-am întrebat și noi: "Este oare Domnul în mijlocul nostru sau nu este?" (Ex 17,7). Așa cum Dumnezeu nu a abandonat poporul său în pustiu, ci l-a însoțit necontenit, oferindu-i cele necesare, la fel Dumnezeu ne-a însoțit și pe noi în această perioadă, chiar dacă altfel decât ne așteptam sau eram obișnuiți. În timp ce bisericile noastre au rămas închise, nefiind posibil accesul credincioșilor la celebrările liturgice, Dumnezeu și-a fixat "cortul întâlnirii" în casele credincioșilor, în spitale, în locuințele persoanelor vulnerabile sau vârstnice și mai ales în inimile celor care, afectați fiind de boală, au trecut din această lume la Tatăl. El s-a făcut prezent și a acționat "prin implicarea exemplară a «samaritenilor milostivi» - a medicilor, a personalului paramedical sau a voluntarilor care, riscându-și uneori chiar și viața, au rămas aproape de cei bolnavi și nevoiași".

"Speranța în Cristos - inima vindecării" - acesta este titlul celei de-a doua părți a scrisorii pastorale. Conștient de provocările timpurilor pe care le trăim, păstorul diecezei noastre subliniază că "nu ne putem întoarce la ceea ce a fost ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Trebuie să ne pregătim să mergem înainte, dar nu ca înainte". Prin urmare, suntem chemați să reflectăm, să ne schimbăm, să ne lăsăm vindecați, pentru ca apoi, transformați de iubirea lui Cristos, să putem vindeca și lumea în mijlocul căreia trăim. Concret, pornind de la experiența femeii pe care Isus a vindecat-o de hemoragia sa (cf. Mt 9,20-22; Mc 5,25-34), PS Iosif trasează un adevărat itinerar al vindecării și al speranței, articulat în trei puncte: întâlnirea cu Cristos, fundamentul speranței; Euharistia - misterul vindecării și al comuniunii; ite missa est - mergeți în pace!

Așadar, drumul pe care suntem chemați să mergem înainte este cel al iubirii, al comuniunii, al fraternității, al solidarității - un drum care să izvorască din întâlnirea cu Cristos, să fie alimentat și susținut de Euharistie și să ne transforme în misionari ai speranței creștine în diferitele noastre sfere de viață și activitate.

În sfârșit, în partea a treia, păstorul diecezei propune mai multe orientări și inițiative pastorale concrete care să ne stimuleze la implicare și să ne ajute să mergem împreună pe calea speranței. Excelența Sa vorbește despre parohiile noastre, care sunt chemate să devină cu adevărat "mici și umile laboratoare de credință și de speranță, în care experiența comuniunii și prietenia cu Isus să fie îmbinate cu atenția față de cei din jurul nostru care se găsesc în nevoi, în lipsuri, în boală, în singurătate, în sărăcie".

Primul loc de însușire a speranței este rugăciunea. Citându-l pe Papa Benedict al XVI-lea, PS Iosif spune că "acela care se roagă nu e niciodată singur, deoarece, chiar dacă nu ne mai ascultă nimeni, Dumnezeu încă ne ascultă; chiar dacă nu mai putem vorbi cu nimeni, nu mai putem invoca pe nimeni, lui Dumnezeu putem să-i vorbim mereu; chiar dacă nu mai există nimeni care să ne poată ajuta, el poate să ne ajute".

Spre finalul scrisorii pastorale, episcopul diecezei noastre adresează tuturor un puternic apel la implicare și caritate, invitându-i pe toți să contribuie la crearea unei "culturi a comuniunii și a solidarității, o cultură a ochilor deschiși și a mânecilor suflecate, o cultură a iubirii și a speranței".

Sperăm ca acest an al speranței să ne ajute să-l întâlnim pe Cristos, care este mereu alături de noi, și să ne deschidă inima spre comuniune și solidaritate. Sfânta Fecioară Maria, Maica Speranței, să ne fie alături și să ne ocrotească cu iubirea sa maternă, pentru a putea merge "împreună pe calea speranței".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat