Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Preotul Francisc Krajewski

de pr. Petru Ciobanu

Spre sfârșitul perioadei interbelice, la Chișinău a activat pr. Francisc Krajewski. Acesta s-a născut la 14 decembrie 1910 la Cernăuți, unde a și urmat studiile primare la Liceul "Aron Pumnul".

Întrucât studiile se făceau doar în limba română, începând cu 1 septembrie 1928 s-a transferat la gimnaziul "Stanisław Staszic" din Lwow, locuind la Seminarul mic din același oraș. După trecerea parohiilor catolice din Bucovina în componența Diecezei de Iași în anul 1930, vicarul general al Bucovinei, pr. Adalbert Grabowski, l-a trimis să studieze în Polonia.

Studiile teologice și le-a făcut mai întâi la Gniezno, unde a primit prima tonsură, apoi la Poznań, unde a primit ordinele minore. A fost hirotonit preot la 12 iulie 1936, în Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Cernăuți, de episcopul de Iași Mihai Robu. După hirotonire a activat ca vicar la Suceava, fiind totodată și directorul bibliotecii poloneze și al Acțiunii Catolice. La începutul anului 1939 a fost numit vicar la Siret.

Începând cu luna mai a anului 1939, pr. Francisc Krajewski a activat drept cooperator în Parohia "Providența Divină" din Chișinău, aflându-se aici încă înainte de numirea sa oficială în această funcție. Astfel, printr-o scrisoare adresată episcopului Mihai Robu la 21 martie 1939, îl informa că este foarte mulțumit că se află la "Păr. Mons. Glaser". Același sentiment de mulțumire, că se află în Chișinău alături de Mons. Marcu Glaser, îl exprima și la 27 mai 1939, adăugând că s-a deprins deja cu "condițiunile noi" pe care le presupunea misiunea de capelan în Chișinău. Din scrisorile adresate episcopului Robu înainte de 1 septembrie 1939 nu rezultă că ar fi fost vicar, ci doar colaborator al lui Glaser, întrucât semna ca fiind "coop[erator]". Nu a fost paroh al comunității, întrucât și după 1 septembrie 1939, după numirea lui Glaser ca rector al Seminarului din Iași, continua să semneze "coop". În același timp, în perioada aflării sale în capitala Basarabiei, a activat și ca învățător la Școala Primară Polonă Mixtă din Chișinău.

Pr. Francisc Krajewski a fost o adevărată mângâiere pentru Mons. Marcu Glaser în lupta acestuia "cu unii agitatori și, din păcate, cu consulul [polonez], din cauza școlii și a unor bunuri ale parohiei", și "împotriva anihilării organizațiilor catolice, împotriva impunerii prin fraudă și violență ca lideri ai catolicilor" a doi enoriași, susținuți de consulul polonez.

În condițiile în care de la Suceava au venit unele petiții prin care se cerea revenirea pr. Francisc Krajewski în Bucovina, în scrisoarea de la 1 iunie 1939, Glaser îl implora pe episcopul Mihai Robu să nu i-l ia pe Krajewski, dorind personal să-i ceară numirea definitivă a acestuia drept cooperator în parohie, mai ales că "este atât de energic pentru cauza catolică și pentru mine, încât din partea mea și a parohiei... Se bucură de încredere deplină".

Întors în Bucovina în anul 1940, s-a dedicat, după începutul războiului germano-sovietic, acțiunii de salvare a evreilor. Începând cu luna aprilie a anului 1942, a lucrat în Misiunea Catolică din Transnistria, condusă de episcopul Marcu Glaser, activând în partea de nord a regiunii timp de șase săptămâni, apoi în alte zone ale acesteia. După al Doilea Război Mondial a revenit în Bucovina, la Cernăuți, având în grija sa șaisprezece biserici și capele, înregistrate de autoritățile sovietice, în anii 1956-1957 ocupându-se și de o parte dintre credincioșii din Kiev. Însă curând i s-a interzis să mai activeze ca preot, muncind, timp de zece ani, ca paznic la o fabrică, celebrând, totuși, în secret, sfintele sacramente. Bătrânețea a adus cu sine și o înrăutățire a sănătății, având mari probleme cu picioarele. A murit la 16 septembrie 1990, la Cernăuți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat