Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

"Fiecare zi e o nouă aventură"

de pr. Florin-Petru Sescu

Părintele Roberto-Ștefan Vacaru, misionar în Panama, a avut amabilitatea de a ne vorbi puțin despre realitatea misiunii și problemele cu care se confruntă în munca de evanghelizare.

- Părinte Roberto, după experiența ca seminarist în Ecuador, ați ales să fiți misionar în Panama. Ce ne puteți spune despre această țară?

După experiența "Ecuador", am simțit chemarea pământului latino-american, un pământ plin de viață și trăire, unde fiecare zi e o nouă aventură. Panama este un teritoriu de misiune cu trei vicariate apostolice, unde conviețuiesc atât de multe culturi, încât este aproape imposibil să le cunoști pe toate. La început, mi-a fost greu să mă adaptez și voiam să mă întorc acasă, acum însă sunt bine.

- Câte localități aveți în grijă și care este programul?

De trei ani de zile păstoresc o comunitate cu 60 de sate, ce se întinde pe 80 de km2. Pentru că distanțele sunt foarte mari, iar jungla greu de traversat, abia am ajuns în 35 de localități. Programul este extrem de schimbător: am zile în care celebrez 7-8 Liturghii, în alte zile mă îngrijesc de săraci și bolnavi, în altele de construcții și în altele țin piept sectelor, care de multe ori recurg la acte de vandalism. Fiecare zi e o aventură și o provocare.

- Care sunt greutățile pe care le întâlniți?

Dacă Domnul nu m-ar fi chemat să fiu misionar, mi-ar fi fost aproape imposibil. Sunt zile când plâng de fericire pentru minunile pe care le face; sunt zile când plâng de durere văzând cum oițele Bisericii Catolice se îndreaptă spre alte secte, pentru că un singur preot nu poate face prea multe. În spirit de glumă, o mare problemă sunt hoții, pentru că am fost furat de mai bine de 15 ori.

- Ne puteți povesti o întâmplare care v-a impresionat?

Prima experiență care m-a marcat profund a fost atunci când am celebrat o Sfântă Liturghie în ziua Sfântului Francisc. Erau aproximativ 300 de persoane, copii și adulți, mulți dintre ei, necreștini. Au venit cu animalele pentru binecuvântarea de după Sfânta Liturghie. Numărul mare de oameni și animale a făcut ca balamucul să fie de nedescris. În momentul consacrării însă, când am ridicat ostia, toate animalele s-au oprit și s-a făcut liniște. Oamenii au rămas înmărmuriți și nu le venea să creadă ce se întâmplă; de altfel, și eu am rămas uimit. A fost pentru toți un semn clar al prezenței lui Isus în Ostia sfântă.

- Ce așteaptă oamenii de la un preot misionar?

Pentru mulți poate părea prea simplu: oamenii așteaptă de la mine, ca preot, să fiu cu ei, nu închis în casă, ci pe străzi, în piață, în junglă, să stau de vorbă cu dânșii. De aceea, oamenii de aici mai așteaptă un preot.

- Care este atmosfera în această perioadă?

Ca peste tot în lume, sunt multe greutăți, dar mulțumim lui Dumnezeu că bisericile au rămas deschise. Cu toate acestea, nu au mai venit toți la Liturghie, de aceea trebuie să-i conving din nou pe oameni că nu este suficient să privească la televizor, ci trebuie să îngenuncheze din nou în fața sfântului altar. Suntem nimic fără Dumnezeu.

- Un mesaj pentru cititori?

Mulțumesc din inimă și iar mulțumesc! Pe lângă toată recunoștința, îi îndemn și îi încurajez pe preoți pe calea misiunii, pentru că Isus are mare nevoie de noi aici, între oamenii săraci.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat