Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Mergi cu încredere spre marea țintă: sfințenia!

de pr. Felix Roca

Luna noiembrie stă sub semnul sfințeniei, deoarece la începutul ei este amintită pleiada de sfinți; aceștia sunt modele și inspirație pentru poporul creștin.

În exortația apostolică postsinodală Christus vivit, Papa Francisc nu ezită să le propună tinerilor ținta sfințeniei ca măsura cea mai înaltă a vieții creștine, convins fiind că, "prin sfințenia tinerilor, Biserica poate reînnoi ardoarea sa spirituală și vigoarea sa apostolică". Chiar mai mult, Sfântul Părinte are încredere că "balsamul sfințeniei generate de viața bună a atâtor tineri poate vindeca rănile Bisericii și ale lumii" (nr. 50). O dovadă - dacă mai era nevoie! - că sfințenia se manifestă și în viața tinerilor este faptul că în ziua de 10 octombrie, la Assisi, a fost beatificat Carlo Acutis, un tânăr care și-a încheiat drumul pământesc la doar 15 ani, pe care însă i-a trăit cu deosebită dragoste față de Sfânta Euharistie, Sfânta Fecioară Maria și săraci.

Despre Carlo Acutis, Papa Francisc spune la numărul 105 al exortației că știa foarte bine că "aceste mecanisme ale comunicării, publicității și rețelelor sociale pot să fie folosite pentru a ne face să devenim subiecți adormiți, dependenți de consumul și de noutățile pe care le putem cumpăra, obsedați de timp liber, închiși în negativitate". Însă Fericitul Carlo Acutis "a știut să folosească noile tehnici de comunicare pentru a transmite evanghelia, pentru a comunica valori și frumusețe". Așadar, sfințenia înseamnă a face în așa fel încât să îmbobocească darurile pe care Domnul ni le-a încredințat și a oferi acestei lumi "acele capacități așa de personale și unice pe care Dumnezeu le-a semănat în fiecare".

Fericitul Carlo Acutis obișnuia să spună: "Toți se nasc ca originali, dar mulți mor ca fotocopii". Pentru a evita o existență atât de banală, Sfântul Părinte îndeamnă pe fiecare tânăr în parte: "Îndrăznește să fii mai mult, pentru că ființa ta este mai importantă decât orice alt lucru. Nu ai nevoie să posezi sau să apari. Poți ajunge să fii ceea ce Dumnezeu, Creatorul tău, știe că tu ești, dacă recunoști că ești chemat la mai mult. Invocă-l pe Duhul Sfânt și mergi cu încredere spre marea țintă: sfințenia! În acest mod, nu vei fi o fotocopie, vei fi pe deplin tu însuți" (nr. 107).

Papa Francisc îi pune în gardă pe tineri în privința faptului că nu se ating culmile sfințeniei copiindu-i pe alții, nici măcar pe sfinți. A-i imita pe sfinți înseamnă a găsi propria cale spre sfințenie: "A deveni sfânt înseamnă a deveni mai pe deplin tu însuți, ceea ce Dumnezeu a voit să viseze și să creeze, nu o fotocopie. Viața ta trebuie să fie un stimulent profetic, care să fie o inspirație pentru alții, care să lase o amprentă în această lume, acea amprentă unică pe care numai tu vei putea s-o lași" (nr. 162). Asta înseamnă că fiecare tânăr este chemat să descopere cine este și să dezvolte modul personal de a fi sfânt, independent de ceea ce spun și gândesc alții, mai ales aceia care sunt atât de abili în a deturna de la direcția vieții trăite în prietenia cu Cristos.

* * *

Pentru tineri:

• Nu te teme să vezi viața ta ca o chemare la sfințenie!

• Întreabă-te dacă ești "un original" sau "o fotocopie"!

• Analizează-te și descoperă amprenta pe care ai lăsat-o în lume până în acest moment al vieții tale!

Pentru comunități:

• Descoperiți felul în care exemplul sfinților tineri din istoria Bisericii poate face să crească entuziasmul credinței.

• Meditați la modul în care "balsamul sfințeniei" tinerilor poate vindeca rănile Bisericii și ale lumii.

• Contemplați modul prin care Dumnezeu lucrează (prin tinerii din comunitate).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat