Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

În slujba familiei timp de 20 de ani

Interviu cu pr. Felician Tiba, de pr. Adrian Blăjuță

- Părinte Felician, luna aceasta se împlinesc 20 de ani de când asigurați articolul pentru pagina familiei din revista "Lumina creștinului". Povestiți-ne, vă rugăm, cum ați început.

Totul a pornit de la o indignare, pe când eram vicar parohial la Huși în Parohia "Sfântul Anton". Un tată le-a dat o lecție aspră copiilor, pornind de la mentalitatea "că e mai bine să vă corijez eu acum decât să fiți lipsiți de respect când veți fi mari, iar eu o să fiu neputincios!" M-a indignat atât de tare, încât am scris atunci primul meu articol pentru pagina familiei: "Nu violenței împotriva copiilor!" Văzând că am avut succes, pr. Cristinel Fodor, parohul meu, cel care menținea pe atunci această pagină, mi-a propus preluarea ei, ceea ce am și făcut. Și, iată, sunt 20 de ani de atunci...

- Nu pot să nu vă întreb cu privire la sursa de inspirație. Unii spun că sunt ficțiuni: cum e?

Nu, nu sunt ficțiuni, toate au un punct de plecare real. Ceea ce e diferit de sursa adevărată este că, dacă acțiunea se petrece la oraș, eu o mut la sat, iar dacă familia are un copil, doi, mereu schimb numărul copiilor. Ceea ce este sigur e că toate aceste povestioare cu sfârșit fericit sunt inspirate din viața familiilor noastre din Dieceza de Iași. Dacă la început trebuia să fac efort să le găsesc, astăzi sunt oamenii cei care mi le povestesc pentru a le pune în revistă.

- Au vreo legătură aceste articole cu studiile pe care le-ați făcut la Roma, despre Teologia Căsătoriei și a Familiei?

Da, la un moment dat, PS Petru Gherghel, pornind de la aceste articole, mi-a spus: "Ar trebui să te și specializezi în Teologia Căsătoriei și a Familiei, astfel încât să poți ajuta mult mai mult familiile. Ceea ce am și făcut!

- Credincioșii care vă citesc articolul cum reacționează când vă văd pentru prima dată?

Mulți sunt plăcut surprinși să mă vadă. Mai ales că, între timp, episcopul mi-a încredințat și coordonarea Oficiului pentru Pastorația Familiei, ceea ce, prin natura slujirii, mă determină să fiu deseori pe teren. Mulți îmi spun că este primul articol pe care îl citesc când deschid revista "Lumina creștinului". Dar nu trebuie să mă mândresc! - așa cum îmi spune PS Iosif.

- V-ați gândit vreodată să adunați aceste articole într-o singură colecție?

Sigur! De altfel, în anul 2011 a și apărut prima parte a acestei colecții. Este vorba de cartea: Împreună, și la bine, și la greu - o carte foarte căutată la acea vreme și folosită inclusiv de către preoți în timpurile forte ale anului liturgic, în Advent și în Postul Mare.

- Cum vedeți traiectoria familiilor în cei 20 de ani? S-a schimbat ceva în mai bine?

E greu de spus! Trebuie să ținem cont că în ultimii 20-30 de ani s-a dezvoltat foarte mult tehnica, oamenii au posibilitatea să călătorească, să vadă fel și fel de modele, așa încât ceea ce au învățat de mici rareori mai constituie o valoare. Pot să spun că au crescut divorțurile, conviețuirile fără sacramentul Căsătoriei, precum și alte trăiri contrare vieții de familie, dar, în același timp, familiile "bune" s-au cimentat și mai mult. Adică, cine este bun caută să fie și mai bun! Și apoi, nu noi schimbăm o familie, aceasta depinde doar de cei doi soți și de relația lor cu Dumnezeu.

- O întrebare de final: Cum credeți că îl poate sluji familia și mai bine pe Dumnezeu?

Foarte simplu: prin iubirea pe care cei doi soți o au unul față de celălalt. Dacă Dumnezeu este iubire (1In 4,8), înseamnă că, ori de câte ori cei doi soți se iubesc, în realitate și-l dau unul celuilalt pe Dumnezeu. În acest caz, "a iubi" înseamnă a-și vrea binele în mod reciproc.

Familia va rămâne așa cum a voit-o Dumnezeu încă de la început, dacă va ști să se iubească.

- Vă mulțumim, vă felicităm pentru cei 20 de ani de slujire în favoarea familiei și la cât mai multe articole în continuare!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat