Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Mergeți și trăiți în pace!

de prof. dr. Alois Gherguț

Pe parcursul acestui an, am abordat, în fiecare număr, o serie de tipologii frecvent întâlnite în conduita și modul de a fi ale creștinilor și semenilor noștri cu care împărtășim viața religioasă și participarea la Sfintele Liturghii. Fiecare tipologie în parte a pus accent pe câteva tendințe sau caracteristici mai frecvent întâlnite și ușor de identificat.

Evident că, în realitate, găsim mai rar persoane care să corespundă în totalitate doar unui anumit tip descris. În schimb, dacă suntem obiectivi în evaluarea noastră, vom identifica trăsături sau tendințe care ni se potrivesc, în sensul că uneori poate am fost mai aproape de tipul creștinului moralist, formalist, fățarnic, comod, dar, cu siguranță, au fost și împrejurări în care ne-am regăsit în pielea creștinului generos, docil, discret. Important este să descoperim ce trăsătură sau ce tipologie pare a fi dominantă. În care tipologie ne regăsim mai des? Conduita noastră, întreaga noastră personalitate are o anumită dinamică influențată de starea noastră de moment, anumite conjuncturi în care ne putem afla, condiții favorizante sau constrângeri pentru anumite gesturi sau reacții, temperamentul fiecăruia etc.

Spunea cineva că mulți creștini se aseamănă cu pomii de Crăciun care nu au roade, dar sunt plini de podoabe. Roadele sunt asemenea virtuților care dau viață pomului și care se dobândesc prin credință; în schimb, podoabele sunt expresia unei evlavii prefăcute care nu ajută pomului să-și redobândească vitalitatea.

Nu în ultimul rând, să nu ne lăsăm influențați de gura lumii, pentru că niciodată nu va putea fi împăcată și orice am face nu va fi spre binele nostru. Într-o pildă mai veche se povestește că un tată și cu fiul său se duceau la târg să vândă un măgar. Tatăl și fiul mergeau pe lângă măgar, pe jos, când s-au întâlnit cu niște oameni care i-au luat în râs: "Ce oameni proști, își rup încălțămintea și picioarele ca să nu strice potcoavele măgarului!" Atunci, tatăl s-a urcat pe măgar și-au plecat mai departe. Curând s-au întâlnit cu alți călători care s-au luat de ei: "Ce tată fără pic de inimă, nu are milă de copilul lui, îl lasă să bată drumul pe jos!" Tatăl a coborât și și-a suit copilul pe măgar. După un timp, s-au întâlnit cu alți călători care, văzându-i, au început să cârcotească: "Poftim! Cum poți să spui că acest copil este binecrescut? El merge călare pe măgar și tatăl său, om bătrân, merge pe jos!" Tatăl, dezorientat, se întreba ce-i de făcut cu oamenii aceștia, că niciodată nu-i bine. S-au suit amândoi pe măgar, cu nădejdea că vor astupa gura lumii. Abia ce au făcut câțiva pași că iată, alți drumeți s-au legat de ei: "Ia uitați-vă, două matahale de oameni sănătoși merg călare pe un biet măgar!" Tatăl, ieșindu-și din fire, îi spuse fiului: "Cu oamenii ăștia n-o scoatem la capăt. Hai să mai încercăm una!" Au coborât amândoi de pe măgar, l-au legat pe o prăjină de lemn de câte două picioare, apoi l-au ridicat în spate și au pornit la drum. Nu a trecut mult timp când iar s-au întâlnit cu alți călători care se închinau de ceea ce vedeau și râdeau de ei ca de niște nebuni. Concluzia vine de la sine.

Aș încheia cu următorul mesaj: să nu te frământe gândul că aproapele tău te judecă, nici să nu te mânii pe el, pentru că nici nu știi de câte ori te-ai asemănat cu el! Trăim într-o lume plină de provocări și de paradoxuri, simțim nevoia de liniște, de împăcare cu noi înșine sau cu aproapele nostru, căutăm repere, modele, puncte de sprijin în balansul nostru prin viață. O sursă inepuizabilă de liniște, de împăcare și de sprijin a fost și va rămâne Sfânta Liturghie, de unde, împreună, vom putea merge și trăi în pace!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat