Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Nu eu, ci Dumnezeu"

de Ana Moraru

Aceste cuvinte sunt cele mai în măsură să descrie profilul spiritual al tânărului Carlo Acutis, beatificat la 10 octombrie, în bazilica din Assisi, în prezența părinților și a fraților săi gemeni.

Ele exprimă un program de viață care, deși s-a derulat repede, a făcut din Carlo un tânăr "de succes". La doar 15 ani și câteva luni moare răpus de leucemie, însă anii pe care i-a trăit i-au fost suficienți să ne învețe câteva adevăruri esențiale pentru existența noastră umană și creștină.

Cardinalul care a prezidat Liturghia de beatificare îl descria astfel: "Era un tânăr normal, simplu, spontan, simpatic, iubea natura și animalele, juca fotbal, avea mulți prieteni de vârsta lui, era atras de mijloacele moderne de comunicare socială, pasionat de informatică și, ca autodidact, construia programe pentru a transmite evanghelia, pentru a comunica valori și frumusețe". Niciun detaliu extraordinar care să nu poată fi imitat sau practicat! Totuși, ceea ce conferă particularitate în cazul lui Carlo este atașamentul lui față de Isus, pasiunea lui pentru el. Isus-ul lui nu era doar cel despre care se informa pe website-uri sau din Scriptură, ci unul viu, așa cum este în Euharistie, pe care Carlo îl frecventa cu regularitate, cu care se împărtășea, dând astfel o notă specială normalității vieții lui.

A stat la calculator, a lucrat la pagini de internet de la frageda vârstă de 10 ani, a fost supranumit "patronul web-ului" și influencer-ul lui Dumnezeu, realizând, printre altele, un catalog cu toate minunile euharistice. Carlo a înțeles foarte devreme în viață, spre deosebire de mulți alții cărora le trebuie poate dublul anilor săi, că fericirea stă în a fi mai puțin noi înșine, ca să fie mai mult loc pentru Dumnezeu în noi. De aceea, el ne învață că esențialul nu stă în autoafirmare, ci în afirmarea lui Dumnezeu prin cele mai la-ndemână mijloace, și că numai imitarea lui Dumnezeu păstrează originalul fiecăruia, fără să-l facă "fotocopie". În Christus vivit, Papa Francisc i-a recunoscut creativitatea, elogiind exemplul său într-un domeniu cum e cel al rețelelor de socializare, unde deseori tinerii devin victime ale dependenței.

Cu treningul lui roșu și părul răsfirat, Carlo, devenit fericit, se uită spre fiecare, sincer și realist, lăsându-ne să înțelegem că... Se poate! Astăzi, aici, acum, în mileniul trei... Se poate!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat