Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Vreau să fiu creștin!

În miez de noapte, un om se apropie de poarta misiunii din Lydenburg, Africa de Sud, și bate. Bate insistent, fără mult zgomot, dar suficient ca părintele misionar să se trezească. Deschizând, misionarul aude: "Nu te speria, sunt musulman, dar nu am venit să-ți fac rău! Am venit pentru că vreau să fiu creștin! Vrei să-mi afli istoria?" Văzând acel chip brăzdat de urme, misionarul i-a răspuns: "Cu drag!"; și s-a așezat.

Omul a început: "Au trecut 50 de ani de când, într-o după-amiază, o furtună puternică ne-a speriat rău, încât împreună cu mama și sora mea am început să căutăm un adăpost. Pe când fugeam din calea furtunii, au năvălit asupra noastră trei bărbați călare, care ne-au legat. La apusul soarelui am ajuns într-un câmp ce gemea de bărbați, femei și copii, toți legați, cu gleznele în butuci, așezați pe pământ, într-o agonie fără cuvinte. Atunci am înțeles că vom fi sclavi.

În câteva zile a început călătoria. Mânați de bice, mulți cădeau fără să se mai ridice, alții se ridicau doar pentru a cădea și numai o parte am ajuns la destinație. Ajunși la târg, am fost hrăniți, apoi am fost expuși la vânzare. Atunci le-am pierdut pe mama și pe sora mea.

Am fost cumpărat de un stăpân din Kartum și am fost constrâns să venerez semiluna, sub pedeapsa biciuirii și a morții. Aici m-am căsătorit cu o sclavă, am avut copii și, pentru a-i crește, a trebuit să împing cu soția, chiar și în timpul nopții, mecanismul greoi ce scotea apă pentru irigarea brazdelor. Am fost vândut din nou și am emigrat într-o altă țară. După mulți ani m-am întors și am aflat că familia mea a fost vândută unor comercianți ambulanți. I-am pierdut și pe ei. Am decis să mă întorc în Lydenburg, locul copilăriei, și să schimb ceva.

Vreau să fiu creștin, asemenea soției mele, vreau să cunosc Catehismul și să-i iubesc pe toți. Soția mea spunea: «Doar iubirea le va învinge și le va schimba pe toate!»"

Atolo - căci acesta era numele bărbatului - a devenit catehumen, apoi catehet, și a murit la o vârstă înaintată, jelit fiind de sute de creștini, care au devenit, la rândul lor, creștini datorită lui.

Un nou an se deschide. Țelul noului an nu este omul de pe cal, mândru și egoist, pentru care nu contează cine este cel de jos și ce se întâmplă cu el, ci Atolo și soția sa, care au înțeles că un sistem nu poate fi schimbat decât prin "a fi creștin", adică prin a cunoaște și a trăi învățătura lui Dumnezeu. Nu ajută la nimic a avea aspectul unui creștin, a șlefui o fațadă, oricât de frumoasă ar fi, ci trebuie să fii creștin cu adevărat.

În lumea de astăzi există alte forme de sclavie, de subjugare, de licitare și vindere a oamenilor în numele progresului și al economiei actuale, pentru că lumea încă suferă de bolile vechi ale mândriei cu dorința de putere și ale egoismului cu dorința de înavuțire.

"Vreau să fiu creștin!" este strigătul adevăratei desăvârșiri, dacă este însoțit de o trăire frumoasă chiar și atunci când este greu.

Toți dorim o schimbare în lumea în care trăim, dar vrem ca această schimbare să pornească de la alții. Atolo ne învață că totul trebuie să pornească de la noi. A înțeles că răul și răutatea nu vor aduce niciodată schimbarea adevărată, ci doar iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Acesta ar putea fi un plan bun la început de an: "Să fim creștini și să schimbăm lumea".

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat