Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Să perseverăm pe drumul visurilor

Suntem la început de an și de aceea inițiem o nouă serie de articole dedicate vouă, tinerilor. În ultimii ani am vorbit în această pagină despre milostivire și vocație, iar anul trecut am evidențiat unele adresări ale papei Francisc către tineri.

În următoarele luni aș dori să ne oprim asupra unor idei pe care Sfântul Părinte le-a exprimat în exortația apostolică postsinodală "Christus vivit", o scrisoare către tineri și către întreaga Biserică, un izvor nesecat despre realitatea pe care o constituie tinerii, despre misiunea lor în Biserică și despre chemarea pe care o are Biserica de a-i purta pe tineri la Cristos. Sunt emblematice primele cuvinte ale papei Francisc din acest document: "Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El trăiește și te vrea viu!"

În fiecare lună vom propune o temă tratată pe larg de către papa Francisc în "Christus vivit" și vom oferi câteva sugestii adresate direct vouă, tinerilor, precum și unele îndemnuri pentru comunități, cu referire la legătura lor cu tinerii.

Fiind la început de an, este încurajator să vorbim despre visuri! Ne facem planuri pentru noul an și multe dintre acestea le așezăm în cutiuța cu visuri, deoarece suntem conștienți că drumul de la dorință la realitate este destul de lung. Asta nu înseamnă să renunțăm să visăm! La numărul 142 din "Christus vivit", Sfântul Părinte spune foarte clar: "Trebuie să perseverăm pe drumul visurilor". Însă ne pune în gardă în privința ispitei agitației, a neliniștii cauzate de faptul că nu vedem imediat rezultatele. Dorim să obținem totul, repede și fără efort. Dacă visurile s-ar împlini imediat, ce farmec ar mai fi? Ne spune papa că "visurile cele mai frumoase se cuceresc cu speranță, răbdare și angajare, renunțând la grabă".

O altă piedică pe drumul de împlinire a visurilor este nesiguranța. Cu privirea ațintită asupra visului nu putem avea niciodată siguranța pașilor noștri și a hotărârilor noastre. Viața nu poate fi programată precum un soft pentru tehnologiile moderne. De aceea, papa Francisc insistă că nu trebuie să ne fie frică să riscăm și chiar să comitem greșeli: "Mai degrabă trebuie să ne fie frică să trăim paralizați, ca morți vii, reduși la subiecți care nu trăiesc pentru că nu vor să riște, pentru că nu duc înainte angajamentele lor sau le este frică să greșească". Viața adevărată nu poate să fie o trecere fără noimă a zilelor precum firele aride de nisip, care se scurg în clepsidra existenței fără ca să devină vreodată semințe care alunecă din palmă și încolțesc în pământ.

* * *

Pentru tineri:

• Nu ezita să visezi! Dumnezeu te-a creat pentru lucruri mărețe!

• Exersează-ți răbdarea! În viață, realizările importante se împlinesc în timp!

• Nu-ți fie teamă să riști! Nu se cucerește nimic fără curaj!

Pentru comunități:

• Ascultați-i pe tineri și încurajați visurile lor!

• Aveți răbdare cu ei și însoțiți-i mai ales când sunt dezorientați!

• Nu vă inflamați atunci când greșesc, ci sfătuiți-i și ajutați-i să învețe din greșeli!

Pr. Felix Roca

* * *

Adeziuni la Acțiunea Catolică

Duminică, 8 decembrie 2019, în 42 de parohii din Dieceza de Iași, 1.531 de copii, tineri și adulți, membri și simpatizanți și-au exprimat adeziunea la Acțiunea Catolică, adeziune caracterizată de dorința de sfințenie, conștiința propriei valori și angajare cu fidelitate.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat